Wysłany: 2007-04-06, 12:40 Wgnioty na karoserii - szybko, bez lakieru i bez szpachli
Pewnie nie jeden z was ma pare wgniotów mniejszych lub wiekszych na swoim autku i zastanawia sie ile bedzie kosztowala naprawa tego i czy warto, bo przeciez nie da sie tego wyklepac a jedynie zaszpachlowac i pomalowac caly element. Nic bardziej mylnego!!!
Wystarczy miec tylko troche SUCHEGO LODU Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Ma on temperature okolo -80 C i rozpuszczajac sie zamienia sie calkowicie w gaz nie powodujac mokrych plam. Reszte doczytajcie sobie w wikipedii.
Przejdzmy do rzeczy.
Bierzemy bryłke suchego lodu, ZAKLADAMY REKAWICZKI przed wzieciem tego do rąk bo jak wiadomo mozna sie przymrozic.
Przykładamy kostke lodu do wgniota na jakies 20-30 sekund (bedzie troszke dymilo ale bez obaw to tylko gaz ktory przede wszyskim jest obojetny, czyli nie jest trujący). Po ok. 30 sekundach odstawiamy i nie dotykamy karoserii az do momentu odparowania z karoserii resztek oszronienia. Powtarzamy czynnosc w zaleznosci od wielkosci wgniota od 3 do 10 razy. Proste nie ? Sam sie zdziwilem jak po godzince takich robót mialem idealna blaszke na bmce bez zadnego wgniota z niemieckich gradobić
Zasada dzialania tego jest prosta... po przylozeniu lodu o temp. -80C blacha naszego auta kurczy sie i NACIAGA. Przez co automatycznie sie prostuje...
Cena suchego lodu to ok. 30zł za 10kg. Taniocha
Wyprobowalem i jestem zachwycony... prosto latwo, bez lakiernika i kosztów typu 200-300zł za malowanie elementu. Radze sprobowac.
Niestety nie mam fotek z tych eksperymentów bo bylem tak zachwycony dzialaniem tego gowienka ze calkowicie o wszystkim innym zapomnialem.
Pozdrawiam. W razie dodatkowych pytan pisac na priv lub pod postem.
Wysłany: 2007-04-06, 12:57
Kupic mozna w fabryce suchego lodu. Jedyna mi znana jak dotad to zaklad w Warszawie.
http://www.jamal-ice.com/suchylodd.html
Poza tym mozna dostac to w hipermarketach, bo w suchy lód jest pakowana zywnosc pod transport. Ja np. dostalem z tesco za darmo 20kg bo kumpel tam pracuje.
Aha przechowywanie... nie wolno zamykac szczelnie pojemnika z tym lodem bo grozi wybuchem Tzn nie grozi... wybuchnie napewno.
Przewozic najlepiej w pojemnikach styropianowych.
5kg suchego lodu spokojnie utrzyma sie przez jeden dzien zanim wyparuje calkowicie.
kurcze ja mam wgniota charakterystycznego dla e21.. pod tylnem słupkiem nie do wyprostowania chyab ze z zewnatrz... potem spzachel i eh az sie niecche za to zabierać sprobuje tym . mam nadzieje ze wyjdzie.
tlyko ma jakeis 6cm długości
Wysłany: 2007-04-06, 18:19
Na wieksze wgnioty tez sie da ale szybciej bedzie podgrzac miejsce suszarka przez pol minuty a potem psikac powietrzem w aerozolu az na karoserii pojawi sie warstwa szronu. Nie ruszac az szron sam wyparuje i wgniot powinien ladnie odskoczyc.
Wysłany: 2007-04-06, 20:07
Z0RKI napisał/a:
Kupic mozna w fabryce suchego lodu. Jedyna mi znana jak dotad to zaklad w Warszawie.
http://www.jamal-ice.com/suchylodd.html
Poza tym mozna dostac to w hipermarketach, bo w suchy lód jest pakowana zywnosc pod transport. Ja np. dostalem z tesco za darmo 20kg bo kumpel tam pracuje.
Właśnie wróciłem z poszukiwań owego suchego lodu. Pytałem w podanych adresach z tego linku na terenie Bemowa i części Woli. Niestety nie kupiłem, bo nigdzie nie było. Niezły miałem ubaw, a raczej młode ekspedientki, które na zapytanie o "suchy lód" reagowały wymownym uśmieszkiem W akcie desperacji pytałem nawet w mięsnym, w końcu mięso też czymś muszą chłodzić, ale dziewczyna chyba mnie źle zrozumiała
W którym Tesco Twój kolega pracuje ? Może sprzedałby mi parę kilo ?
Wysłany: 2007-04-06, 21:51
Powietrze w aerozolu mozna dostac w kazdym sklepie ze sprzetem komputerowym. Sluzy do czyszczenia elektronicznych podzespolow.
[ Dodano: 2007-04-06, 22:54 ]
Bagor: "Informujemy Państwa, iż została otwarta hurtownia suchego lodu na Pradze Północ"
Tam gdzie sprawdzales czyli na bemowie to zwykle sklepy ktore sprzedaja ZWYKLY LÓD z tej firmy
ZORKI skad masz ten magiczny przepis? jeżeli ten patent dziala to jesteś debesciak
Wkur#$%^@!_ją mnie tacy ciecie, którzy jak otwieraja drzwi to nie zwazaja jak blisko stoi drugi samochod tylko opór na maxa az jebnie o samochod obok Sorki za slownictwo.
Wczraj wymienialem swoznie u znajomego i jak samochod byl na podnosniku to zauwazylem dwa kolejne wglębienia na drzwiach pasażera Ja pier.... ubil bym takiego beja gdybym to zobaczyl.
Jezeli takie wglebienie jest na tym wytloczeniu które idzie przez cala dlugość samochodu, a nie jest na powierzchni plaskiej to też to zadziala i wyprostuje blachę na rancie
Wkur#$%^@!_ją mnie tacy ciecie, którzy jak otwieraja drzwi to nie zwazaja jak blisko stoi drugi samochod tylko opór na maxa az jebnie o samochod obok
oj ksiązki by o tym pisać...
ja jestem na tym tak punkcie "uwrażliwiony", że jak przychodzę ze sklepu i widzę, że jest nowa wgniota i pasuje do tego "patafiana" co stoi obok mnie, to nie pozostaje dłużny i walę kantem (akurat listwy, którą mam dość szeroką), tak żeby się nauczył, że nie warto stawiać za blisko...
Wysłany: 2007-04-06, 22:44
kurcze, tez mam troche wgniotek. tylko skad wziasc ten suchy lod ? ale jak zalatwie to sprobuje, nawet jak cos sie pochrzani to nic sie nie stanie bo fura i tak do malowania idzie.
Wysłany: 2007-04-06, 22:50
Znalazłem hurtownię suchego lodu na Łopuszańskiej (Warszawa), z tego co piszą to mają granulowany i w kostkach:
http://suchylod.one.pl/indexh.html
Po świętach się do nich przejadę.
Wysłany: 2007-04-07, 11:23
Fajna sprawa też muszę przetestować a panowie co z wybrzuszeniami?
Mam w dwóch miejscach na masce zrobione takie malutkie górki bo ktoś coś kiedyś zostawił pod maską i zamknął czy takie coś też da rade zlikwidować?
Wysłany: 2007-04-07, 13:18
Wybrzuszenia to sa wgnioty tylko ze od spodu tez da sie je zlikwidowac przykladajac lód od strony wgniecenia.
Ciekly azot nie mozna stosowac ze wzgledu na termiczna wytrzymalosc lakieru. Lakier pęka przy -120C a azot ma temp. ok. -170C. Chyba ze na gołąblache to jak najbardziej.
Wysłany: 2007-04-08, 00:04
hmm czemu nie
ale ja mam 2 takie wielkosci piesci, wiec mysle sprobuje z patentem suszarka + powietrze...moze cos z tego bedzie
zrobie foty before i after w razie gdyby wyszlo
Wysłany: 2007-04-08, 11:00
Bagor napisał/a:
Znalazłem hurtownię suchego lodu na Łopuszańskiej (Warszawa), z tego co piszą to mają granulowany i w kostkach:
okazuje sie ze pracuje kolo nich bo na lopuszanskiej 38a jak ktos chce to moge we wtorek zapytac co jak i za ile...
pozdro
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
Wysłany: 2007-04-08, 11:07
ubott napisał/a:
Bagor napisał/a:
okazuje sie ze pracuje kolo nich bo na lopuszanskiej 38a jak ktos chce to moge we wtorek zapytac co jak i za ile...
pozdro
no ja bym chciał ale troszkę za daleko mam
jak ktoś znajdzie dojście do tego na śląsku to niech da znać