BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wgnioty na karoserii - szybko, bez lakieru i bez szpachli
Autor Wiadomość
Z0RKI 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2007-04-06, 12:40   Wgnioty na karoserii - szybko, bez lakieru i bez szpachli

Pewnie nie jeden z was ma pare wgniotów mniejszych lub wiekszych na swoim autku i zastanawia sie ile bedzie kosztowala naprawa tego i czy warto, bo przeciez nie da sie tego wyklepac a jedynie zaszpachlowac i pomalowac caly element. Nic bardziej mylnego!!!
Wystarczy miec tylko troche SUCHEGO LODU Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Ma on temperature okolo -80 C i rozpuszczajac sie zamienia sie calkowicie w gaz nie powodujac mokrych plam. Reszte doczytajcie sobie w wikipedii.
Przejdzmy do rzeczy.
Bierzemy bryłke suchego lodu, ZAKLADAMY REKAWICZKI przed wzieciem tego do rąk bo jak wiadomo mozna sie przymrozic.
Przykładamy kostke lodu do wgniota na jakies 20-30 sekund (bedzie troszke dymilo ale bez obaw to tylko gaz ktory przede wszyskim jest obojetny, czyli nie jest trujący). Po ok. 30 sekundach odstawiamy i nie dotykamy karoserii az do momentu odparowania z karoserii resztek oszronienia. Powtarzamy czynnosc w zaleznosci od wielkosci wgniota od 3 do 10 razy. Proste nie ? Sam sie zdziwilem jak po godzince takich robót mialem idealna blaszke na bmce bez zadnego wgniota z niemieckich gradobić
Zasada dzialania tego jest prosta... po przylozeniu lodu o temp. -80C blacha naszego auta kurczy sie i NACIAGA. Przez co automatycznie sie prostuje...
Cena suchego lodu to ok. 30zł za 10kg. Taniocha
Wyprobowalem i jestem zachwycony... prosto latwo, bez lakiernika i kosztów typu 200-300zł za malowanie elementu. Radze sprobowac.
Niestety nie mam fotek z tych eksperymentów bo bylem tak zachwycony dzialaniem tego gowienka ze calkowicie o wszystkim innym zapomnialem.
Pozdrawiam. W razie dodatkowych pytan pisac na priv lub pod postem.

mucha 

Wysłany: 2007-04-06, 12:45   

gdzie mozna kupic suchy lod, jak go przechowywac/ transportowac ?

Z0RKI 

Wysłany: 2007-04-06, 12:57   

Kupic mozna w fabryce suchego lodu. Jedyna mi znana jak dotad to zaklad w Warszawie.
http://www.jamal-ice.com/suchylodd.html
Poza tym mozna dostac to w hipermarketach, bo w suchy lód jest pakowana zywnosc pod transport. Ja np. dostalem z tesco za darmo 20kg bo kumpel tam pracuje.
Aha przechowywanie... nie wolno zamykac szczelnie pojemnika z tym lodem bo grozi wybuchem :) Tzn nie grozi... wybuchnie napewno.
Przewozic najlepiej w pojemnikach styropianowych.
5kg suchego lodu spokojnie utrzyma sie przez jeden dzien zanim wyparuje calkowicie.

Adi 
urzędas

Wysłany: 2007-04-06, 13:14   

A ja pytanie mam takie - jakiej największej śrdednicy takie wniecenia udało Ci się w ten sposób zlikwidować?

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Shreku 

Wysłany: 2007-04-06, 13:16   

ciekawy ten sposób :spoko:
nie ma żadnych skutków ubocznych???

BIZON 
Tatanka power

Wysłany: 2007-04-06, 13:18   

:wow: :wow: :wow: :wow:
jeżeli jest tak jak piszesz, to rewelacja :!: :D
trzeba to wypróbować... :spoko:

Z0RKI 

Wysłany: 2007-04-06, 13:20   

Zadnych. Czysta ladna karoseria :D

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2007-04-06, 13:57   

http://www.smog.pl/wideo/...rawa_karoserii/

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

jaras87 

Wysłany: 2007-04-06, 16:08   

kurcze ja mam wgniota charakterystycznego dla e21.. pod tylnem słupkiem nie do wyprostowania :/ chyab ze z zewnatrz... potem spzachel i eh az sie niecche za to zabierać sprobuje tym . mam nadzieje ze wyjdzie.
tlyko ma jakeis 6cm długości :/

bede musiał przyłozyć duuzy kawałek :D

BIZON 
Tatanka power

Wysłany: 2007-04-06, 16:59   

jaras87 napisał/a:
tlyko ma jakeis 6cm długości :/

no właśnie, a co z "podłużnymi" wgniotami, takimi po kilka, kilkanaście cm.?
można robić etapami? :roll:

Z0RKI 

Wysłany: 2007-04-06, 18:19   

Na wieksze wgnioty tez sie da ale szybciej bedzie podgrzac miejsce suszarka przez pol minuty a potem psikac powietrzem w aerozolu az na karoserii pojawi sie warstwa szronu. Nie ruszac az szron sam wyparuje i wgniot powinien ladnie odskoczyc.

Bagor 

Wysłany: 2007-04-06, 20:07   

Z0RKI napisał/a:
Kupic mozna w fabryce suchego lodu. Jedyna mi znana jak dotad to zaklad w Warszawie.
http://www.jamal-ice.com/suchylodd.html
Poza tym mozna dostac to w hipermarketach, bo w suchy lód jest pakowana zywnosc pod transport. Ja np. dostalem z tesco za darmo 20kg bo kumpel tam pracuje.

Właśnie wróciłem z poszukiwań owego suchego lodu. Pytałem w podanych adresach z tego linku na terenie Bemowa i części Woli. Niestety nie kupiłem, bo nigdzie nie było. Niezły miałem ubaw, a raczej młode ekspedientki, które na zapytanie o "suchy lód" reagowały wymownym uśmieszkiem :aloha: W akcie desperacji pytałem nawet w mięsnym, w końcu mięso :wink: też czymś muszą chłodzić, ale dziewczyna chyba mnie źle zrozumiała :D

W którym Tesco Twój kolega pracuje ? Może sprzedałby mi parę kilo ?

BIZON 
Tatanka power

Wysłany: 2007-04-06, 20:40   

Z0RKI napisał/a:
a potem psikac powietrzem w aerozolu

mówisz, że w aerozolu też istnieje...?
a gdzie takie "cuś" można kupić? :roll:

Z0RKI 

Wysłany: 2007-04-06, 21:51   

Powietrze w aerozolu mozna dostac w kazdym sklepie ze sprzetem komputerowym. Sluzy do czyszczenia elektronicznych podzespolow.

[ Dodano: 2007-04-06, 22:54 ]
Bagor: "Informujemy Państwa, iż została otwarta hurtownia suchego lodu na Pradze Północ"
Tam gdzie sprawdzales czyli na bemowie to zwykle sklepy ktore sprzedaja ZWYKLY LÓD z tej firmy :)

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Wysłany: 2007-04-06, 21:56   

ZORKI skad masz ten magiczny przepis? jeżeli ten patent dziala to jesteś debesciak :prosze:

Wkur#$%^@!_ją mnie tacy ciecie, którzy jak otwieraja drzwi to nie zwazaja jak blisko stoi drugi samochod tylko opór na maxa az jebnie o samochod obok :x Sorki za slownictwo.

Wczraj wymienialem swoznie u znajomego i jak samochod byl na podnosniku to zauwazylem dwa kolejne wglębienia na drzwiach pasażera :evil: Ja pier.... ubil bym takiego beja gdybym to zobaczyl.

Jezeli takie wglebienie jest na tym wytloczeniu które idzie przez cala dlugość samochodu, a nie jest na powierzchni plaskiej to też to zadziala i wyprostuje blachę na rancie ?? ;/

southOFheaven 
Szydera:>

Wysłany: 2007-04-06, 22:21   

w pyte! jak tak mowisz to prawdziwa rewela- po swietach kupie ze 10kg i zrobie fotorelacje! :spoko:

BIZON 
Tatanka power

Wysłany: 2007-04-06, 22:39   

biemdablju napisał/a:
Wkur#$%^@!_ją mnie tacy ciecie, którzy jak otwieraja drzwi to nie zwazaja jak blisko stoi drugi samochod tylko opór na maxa az jebnie o samochod obok :x

oj ksiązki by o tym pisać... :evil:
ja jestem na tym tak punkcie "uwrażliwiony", że jak przychodzę ze sklepu i widzę, że jest nowa wgniota i pasuje do tego "patafiana" co stoi obok mnie, to nie pozostaje dłużny i walę kantem (akurat listwy, którą mam dość szeroką), tak żeby się nauczył, że nie warto stawiać za blisko... :twisted: :twisted: :twisted:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysłany: 2007-04-06, 22:44   

kurcze, tez mam troche wgniotek. tylko skad wziasc ten suchy lod ? ale jak zalatwie to sprobuje, nawet jak cos sie pochrzani to nic sie nie stanie bo fura i tak do malowania idzie.

Bagor 

Wysłany: 2007-04-06, 22:50   

Znalazłem hurtownię suchego lodu na Łopuszańskiej (Warszawa), z tego co piszą to mają granulowany i w kostkach:
http://suchylod.one.pl/indexh.html
Po świętach się do nich przejadę.

--==maly==-- 

Wysłany: 2007-04-07, 11:23   

Fajna sprawa też muszę przetestować a panowie co z wybrzuszeniami?
Mam w dwóch miejscach na masce zrobione takie malutkie górki bo ktoś coś kiedyś zostawił pod maską i zamknął czy takie coś też da rade zlikwidować?

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysłany: 2007-04-07, 11:34   

Moze spróbować ciekłym azotem?! :wow:

Z0RKI 

Wysłany: 2007-04-07, 13:18   

Wybrzuszenia to sa wgnioty tylko ze od spodu :) tez da sie je zlikwidowac przykladajac lód od strony wgniecenia.
Ciekly azot nie mozna stosowac ze wzgledu na termiczna wytrzymalosc lakieru. Lakier pęka przy -120C a azot ma temp. ok. -170C. Chyba ze na gołąblache to jak najbardziej.

center 

Wysłany: 2007-04-08, 00:04   

hmm czemu nie ;)
ale ja mam 2 takie wielkosci piesci, wiec mysle sprobuje z patentem suszarka + powietrze...moze cos z tego bedzie :)
zrobie foty before i after w razie gdyby wyszlo :)

mgr inż. Jędrek ;)

ubott 
niezatapialny

Wysłany: 2007-04-08, 11:00   

Bagor napisał/a:
Znalazłem hurtownię suchego lodu na Łopuszańskiej (Warszawa), z tego co piszą to mają granulowany i w kostkach:

okazuje sie ze pracuje kolo nich bo na lopuszanskiej 38a jak ktos chce to moge we wtorek zapytac co jak i za ile...

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Adi 
urzędas

Wysłany: 2007-04-08, 11:07   

ubott napisał/a:
Bagor napisał/a:

okazuje sie ze pracuje kolo nich bo na lopuszanskiej 38a jak ktos chce to moge we wtorek zapytac co jak i za ile...

pozdro

no ja bym chciał ale troszkę za daleko mam :wink:

jak ktoś znajdzie dojście do tego na śląsku to niech da znać

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Odpowiedz do tematu