BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zdjecia zmasakrowanych swiec, prosba o opinie
Autor Wiadomo
korba
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-12-29, 17:22   Zdjecia zmasakrowanych swiec, prosba o opinie

Ciekaw jestem co powiecie na temat takiego stanu swieczek. Przebieg powyzej 10.000 (moze byc i 40, nie znam go). Od lewej do prawej leza po kolei cylindy 1-6 liczac 1 jako ten najblizej chlodnicy.

Auto pije duzo oleju, ale co to sa te narosla na elektrodach? :D

Btw, jezdze na sekwencyjnym gazie.

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-12-29, 17:24   

ale coś fotkek nie widać

[ Dodano: 2006-12-29, 17:27 ]
dobra już są, pierwszy raz coś takiego widzę, silnik normalnie pracował?

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-29, 17:32   

nie chce Cie kolego martwic ale nie wrozy to nic dobrego... remoncik zbliza sie...

korba

Wysany: 2006-12-29, 17:56   

Silnik pracowal normalnie po czym zaczely wypadac zaplony na jednym cylindrze (chyba latwo zgadnac na ktorym), nastepnie po jakims 1000km chodzil na 3-4 garach, po nastepnych 100km juz nie odpalil.

2 stycznia mialem umowiona wizyte u doktora ale nie wiem czy zdaza swieczki dojsc do tego czasu :D

Jaqub: remont - OK, a konkretnie z jakiego powodu?

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-12-29, 17:57   

No masakrycznie wyglądają te świece..... Jeśli Ty tak je zapuściłeś to chyba nie warto nic pisać. Jeśli kupiłeś auto w takim stanie to masz auto bez silnika....
to musi brać masakryczne ilości oleju. i jeszcze do tego wygląda na złą ciepłote ( -> 3 i 4 ) albo instalacja daje ubogą mieszanke.
Mogę sie założyć ze przynajmniej głowicy to sie nawet nie opłaca remontować.
/pozdro

korba

Wysany: 2006-12-29, 18:20   

Jak kupowalem to jezdzilo bez zarzutow, a spalania oleju sprawdzic nie mialem jak.

Generalnie bylbym wdzieczny za jakies konkrety, a nie informacje ze wyglada to masakrycznie i nie warto nic pisac.

Z tego co rozumiem pierscienie na jedynce sa juz zdechniete. Natomiast ciekawi mnie co to sa za dziwne "narosla" na elektrodach, suche i twarde.

Generalnie tylko jedynka jest obsrana mazia, reszta jest sucha (!).

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-12-29, 18:31   

No z oleju są te narośla a właściwie z jego spalania. Pomierzyć ciśnienie na cylindrach trzeba na ciepłym silniku i będzie wiadomo - jesli ciśnienie będzie w normie i nie puszcza chmurki przy puszczeniu gazu to już plus wtedy wymienić uszczelniacze na zaworach i po sprawie.

zietas 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Kwi 2006
Skd: inowroclaw
Wysany: 2006-12-29, 18:33   

nagar na 1 cylindrze swiadczy o duzej ilosci nie spalonego oleju prawdopodobnie w zwiazku z malym cisnieniem sprezania(nizszym niz w pozostalych cylindrach)proponuje zmienic narazie swiece,zmiezyc sisnienie spr.na wszyskich garach,spr. zuzycie oleju,przed pomiarem cisnienia oczywiscie regulacja zaworow ! pozdrawiam

korba

Wysany: 2006-12-29, 18:52   

Dodam jeszcze, ze dosc sporo oleju bylo w karbowanej gumie przeplywka-puszka filtra. Nie kaluza, ale tez nie cienki film. Mysle ze wali z odmy.

Lex 

Doczy: 01 Sie 2006
Skd: kraków
Wysany: 2006-12-29, 20:04   

Moim zdaniem to tam gdzie jest ta na maksa obryzgana to jest problem na 100 % z pierścieniami co można sprawdzić po przez sprawdzenie ciśnienia na garach.A przypadkiem jej nieprzegrzałeś? A te nagary na reszcie świec to może być problem z panewkam tak samo jak objaw że wali przez odme.Śilnik niestukał ledziutko przy dodawaniu gazu zwłaszcza na zimnym?

zietas 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Kwi 2006
Skd: inowroclaw
Wysany: 2006-12-29, 20:07   

no to masz odpowiedz,to co nopisales swiadczy o startych pierscieniach i przedostajacym sie cisnieniu do skrzyni korbowej,obawiam sie ze czeka cie remoncik ale to nic strasznego powodzenia

korba

Wysany: 2006-12-29, 20:08   

Stuka, ale tak samo na zimno i cieplo.
Po to mialem go oddac do lekarza zeby mi powiedzial, czy to kolo dwumasowe, walek rozrzadu czy lozysko na walku glownym skrzyni.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-12-29, 20:16   

Kurna, tak na to patrzę i stwierdzam, że moje 3.5 jest całkiem zdrowe! Przez 10.000 mógłbym praktycznie nie dolewać oleju (tak dla spokojności ducha dolewam ok. 200ml), świeczki są cacy i nawet w mrozy jest cichy (pomijając leciutkie stuki typowe dla tego silnika)

e36 318ti compact szrotex

Lex 

Doczy: 01 Sie 2006
Skd: kraków
Wysany: 2006-12-29, 20:17   

czy koło to niewiem ale wałek raczej nie bo skąd by się olej wzioł w tym przewodzie???Ja miałem coś podobnego w golfie i jak rozebrałem silnik to przy 2 korbach wogóle niebyło panewek a na reszcie były takie cieniutkie co było spowodowane pracą w "ciężkich" warunkach oraz kilkoma przegrzaniami silnika.Ale pierścienie napewno padnięte na tym pierwszym!

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-12-29, 21:20   

Popatrzcie na pierwszą świece - ona ma zniszczony izolator , swiece które nie są zabryzgane olejem wydają sie przegżane. 6-ta swieca zniszczona pewnie przy wykręcaniu. ( to również może świadczyć o przegżaniu ). Spore ilości oleju w odmie to jak zauważyliście brak pierścieni/pęknięte pierścienie.
Nie chciałbym być złym prorokiem i wydawać sądów na odległość ale w tym silniku sama wymiana uszczelniaczy zaworów i pierścieni nie pomoże.
Zresztą w jakimkolwiek silniku wymiana samych pierścieni to zazwyczaj zły pomysł bo na cylindrach już zazwyczaj jest owalizacja i bez honowania efekkt jest tylko chwilowy....
a do tego głowica? a wał ? a panewki ? a swożnie tłoków ?
chcieli byście trafić na tak na szybko i tanim sposobem zrobiony silnik ?

/pozdro.

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Skd: Puławy
Wysany: 2006-12-29, 22:04   

http://www.126fan.pl/www/swiece.htm

[ Dodano: 2006-12-29, 23:04 ]
http://www.syrena.terramail.pl/swiece/swiece.html

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

jaqub 

Wysany: 2006-12-29, 22:32   

to tak:
pierscienie i to raczej wszystkie bym wymienial
na 1szym brak izolatora (u mnie tak strzelila swieca) i ten kawalek zanim wylecial przez wydech mogl narobic bigosu tzn: porysowac gladz cylindra ( u mnie trzeba bylo tuleje wymienic), podziarac tlok i glowice (jak niewiele to mozna sprobowac polerowac czy cos), pogiac/skrzywic zawory
jak stuka to panewki...
w sumie wszystko wyjdzie jak sie otworzy... jesli auto (poza silnikiem) jest w OKa stanie to bierz sie za silnik a jesli wyglada jak te nieszczesne swiecie to zaloz nowe swieczki, zalej jakiegos motodoctora/xeramica czy cokolwiek i gon to auto...

korba

Wysany: 2006-12-29, 23:44   

Autko jest malinowe poza silnikiem, bede je reanimowal na 100% :)

jaqub 

Wysany: 2006-12-29, 23:51   

a moze pomysl nad jakims szczepanem tzn. swapem... bo tak szczerze to nie zapowiada sie ciekawie... a ile oleju Ci szamal? i czy bardzo sie tlukl? jesli juz sie zdecydujesz to najpierw popros zeby Ci rozlozyli CALY SILNIK i sprawdzili o co kaman bo zdejma glowice, zrobia potem dol trzeb bedzie robic itd... a to sie szybciej kumuluje niz w totolotku :evil:

korba

Wysany: 2006-12-30, 00:34   

Dzieki za opinie, co 5 glow to nie jedna :)

Bude mam zdrowa jak malo kto, grama rdzy na niej nie ma, zatem czas sie rozejrzec za remontem M30 :)
Mma nadziej ze starczy na nastepne 300tys frajdy :)

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-01-01, 19:23   

korba napisa/a:
Mma nadziej ze starczy na nastepne 300tys frajdy

na duzo wiecej tysiecy km frajdy....

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy