Wysany: 2006-12-29, 17:22 Zdjecia zmasakrowanych swiec, prosba o opinie
Ciekaw jestem co powiecie na temat takiego stanu swieczek. Przebieg powyzej 10.000 (moze byc i 40, nie znam go). Od lewej do prawej leza po kolei cylindy 1-6 liczac 1 jako ten najblizej chlodnicy.
Auto pije duzo oleju, ale co to sa te narosla na elektrodach?
Silnik pracowal normalnie po czym zaczely wypadac zaplony na jednym cylindrze (chyba latwo zgadnac na ktorym), nastepnie po jakims 1000km chodzil na 3-4 garach, po nastepnych 100km juz nie odpalil.
2 stycznia mialem umowiona wizyte u doktora ale nie wiem czy zdaza swieczki dojsc do tego czasu
Jaqub: remont - OK, a konkretnie z jakiego powodu?
No masakrycznie wyglądają te świece..... Jeśli Ty tak je zapuściłeś to chyba nie warto nic pisać. Jeśli kupiłeś auto w takim stanie to masz auto bez silnika....
to musi brać masakryczne ilości oleju. i jeszcze do tego wygląda na złą ciepłote ( 3 i 4 ) albo instalacja daje ubogą mieszanke.
Mogę sie założyć ze przynajmniej głowicy to sie nawet nie opłaca remontować.
/pozdro
No z oleju są te narośla a właściwie z jego spalania. Pomierzyć ciśnienie na cylindrach trzeba na ciepłym silniku i będzie wiadomo - jesli ciśnienie będzie w normie i nie puszcza chmurki przy puszczeniu gazu to już plus wtedy wymienić uszczelniacze na zaworach i po sprawie.
nagar na 1 cylindrze swiadczy o duzej ilosci nie spalonego oleju prawdopodobnie w zwiazku z malym cisnieniem sprezania(nizszym niz w pozostalych cylindrach)proponuje zmienic narazie swiece,zmiezyc sisnienie spr.na wszyskich garach,spr. zuzycie oleju,przed pomiarem cisnienia oczywiscie regulacja zaworow ! pozdrawiam
Moim zdaniem to tam gdzie jest ta na maksa obryzgana to jest problem na 100 % z pierścieniami co można sprawdzić po przez sprawdzenie ciśnienia na garach.A przypadkiem jej nieprzegrzałeś? A te nagary na reszcie świec to może być problem z panewkam tak samo jak objaw że wali przez odme.Śilnik niestukał ledziutko przy dodawaniu gazu zwłaszcza na zimnym?
_________________ E30 316i Coupe m50...
E39 530d Touring
no to masz odpowiedz,to co nopisales swiadczy o startych pierscieniach i przedostajacym sie cisnieniu do skrzyni korbowej,obawiam sie ze czeka cie remoncik ale to nic strasznego powodzenia
Stuka, ale tak samo na zimno i cieplo.
Po to mialem go oddac do lekarza zeby mi powiedzial, czy to kolo dwumasowe, walek rozrzadu czy lozysko na walku glownym skrzyni.
Kurna, tak na to patrzę i stwierdzam, że moje 3.5 jest całkiem zdrowe! Przez 10.000 mógłbym praktycznie nie dolewać oleju (tak dla spokojności ducha dolewam ok. 200ml), świeczki są cacy i nawet w mrozy jest cichy (pomijając leciutkie stuki typowe dla tego silnika)
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
czy koło to niewiem ale wałek raczej nie bo skąd by się olej wzioł w tym przewodzie???Ja miałem coś podobnego w golfie i jak rozebrałem silnik to przy 2 korbach wogóle niebyło panewek a na reszcie były takie cieniutkie co było spowodowane pracą w "ciężkich" warunkach oraz kilkoma przegrzaniami silnika.Ale pierścienie napewno padnięte na tym pierwszym!
E39 530d Touring
Popatrzcie na pierwszą świece - ona ma zniszczony izolator , swiece które nie są zabryzgane olejem wydają sie przegżane. 6-ta swieca zniszczona pewnie przy wykręcaniu. ( to również może świadczyć o przegżaniu ). Spore ilości oleju w odmie to jak zauważyliście brak pierścieni/pęknięte pierścienie.
Nie chciałbym być złym prorokiem i wydawać sądów na odległość ale w tym silniku sama wymiana uszczelniaczy zaworów i pierścieni nie pomoże.
Zresztą w jakimkolwiek silniku wymiana samych pierścieni to zazwyczaj zły pomysł bo na cylindrach już zazwyczaj jest owalizacja i bez honowania efekkt jest tylko chwilowy....
a do tego głowica? a wał ? a panewki ? a swożnie tłoków ?
chcieli byście trafić na tak na szybko i tanim sposobem zrobiony silnik ?
to tak:
pierscienie i to raczej wszystkie bym wymienial
na 1szym brak izolatora (u mnie tak strzelila swieca) i ten kawalek zanim wylecial przez wydech mogl narobic bigosu tzn: porysowac gladz cylindra ( u mnie trzeba bylo tuleje wymienic), podziarac tlok i glowice (jak niewiele to mozna sprobowac polerowac czy cos), pogiac/skrzywic zawory
jak stuka to panewki...
w sumie wszystko wyjdzie jak sie otworzy... jesli auto (poza silnikiem) jest w OKa stanie to bierz sie za silnik a jesli wyglada jak te nieszczesne swiecie to zaloz nowe swieczki, zalej jakiegos motodoctora/xeramica czy cokolwiek i gon to auto...
a moze pomysl nad jakims szczepanem tzn. swapem... bo tak szczerze to nie zapowiada sie ciekawie... a ile oleju Ci szamal? i czy bardzo sie tlukl? jesli juz sie zdecydujesz to najpierw popros zeby Ci rozlozyli CALY SILNIK i sprawdzili o co kaman bo zdejma glowice, zrobia potem dol trzeb bedzie robic itd... a to sie szybciej kumuluje niz w totolotku
Jak na zimnym stuka, tak niemetalicznie, to panewy? U mnie słychać tak lekko na zimnym przez max minute nawet nie...
Jak się położe pod autem, i posłucham przy misce, to będzie bardziej słychac jak po prostu przy otwartej masce?
Kurde zrobiłem co się dało, poza panewami... jak się okaże że jeszcze panewy, to do rzeki z tym heblem...
Objawem padniętych panewek jest też takie charakterystyczne charczenie gdy się mocno przegazuje i schodzi z obrotów,ale niewiem czy usłyszysz coś więcej jak się położysz pod autem nigdy tak nie robiłem
E39 530d Touring