Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-18, 07:33 FILTR STOŻKOWY I ZWYKŁY GAZ ... ?
elo
mam pytanie jak to sie ma do siebie? widze ze martinez ma gazociag i zwykly stozek, ostatnio na allegro byla e30 325 ze stozkiem (pytalem sie wlasciciela o strzaly,powiedzial ze ani razu nie mial problemu).
kiedys gazownicy specjalnie zaslaniali w pewnej czesci wlot powietrza do puszki z filtem aby nie zasysalo wiecej powietrza ..
wiec sa strzaly,falowanie,gasniecie,uboczne skutki itd?
Nie ma najmniejszego problemu jeżeli instalacja bedzie prawidłowo wyregulowana. Jeżeli bedzie wszystko sprawne, auto nie może zgasnąć nawet przy wrzuceniu luzu przy 150km/h i wiecej.
Ja w swojej miałem stożek i to duży tylko miałem zamocowany w puszce po filtrze zeby mniej powietrza ciągnał strzałów nie miałęm równo mi chodziłą i powiem ze lepiej nawet no i ten dżwięk. Potem cos mnie podkusiło i zdjąłem bo chciałem zobaczyc ile pali czy mniej i wogole jaka różnica. pojechałem do gazowników zdjąłem stożek wyregulowali mi ja, pojeżdziłem tydzień i gaz mi strzelił pierwszy raz nie groźnie, potem za drugim przepływkę szlak trafił więc mniej problemów miałem z stożkiem jak bez. Wymieniłem przepływke, świece przewody i jak narazie jezdze ale spalanie dużo nie zmalało ok 1 litra na lato znów zakaldam stożek.
Wysany: 2006-02-18, 11:17
to jestem w szoku.latam beemkami juz ladnych pare lat i myslalem ze przez ten wiekszy doplyw powietrza beda problemy ze stozkiem.
oczywiscie nie mam zamiaru wkladac go w inne pojemniki aby bylo mniej tlenu jak kolega wczesniej napisal.chodzi mi wlasnie o jak najwiecej powietrza doprowadzonego do stozka...
czekam na dalsze wypowiedzi
jak go włożyłem ale miał normlany doplyw powietrza tak samo ta rurka co dochodzi do flitra a takze od góry bo nie byl przykry a tym ze go tam zamocowałem to też po to żeby nie ciągnął ciepłego powietrza od silnika bo stożek nie moze. testowałem różne wercje i zobaczysz sam ze nie moze miec az tak duzo powietrza chyba ze jezeli chcesz ze by ci paliła z 25 bo mi tak paliła jak miała za duzo powietrza i wecej gazu a dżwięk był i tak taki sam
Wysany: 2006-02-18, 13:30
z goracym powietrzem sie zgadzam,zakryje filtr ze strony kolektora .zle troche cie zrozumialem.sorry
spalanie mnie nie interesyje.w lato i tak pali mi jak smok czyli okolo 18 l gazu
wazne aby ten delikatny dzwiek stozka sie wydobywal no i ten moment moze troche wzosnie
menel... po pierwsze to kup stozek dobrany do silnika, jak nie chcesz wydac za duzo kasy na KIT K&N to looknij sobie mniej wiecej na wielkosc takie z K&N a potem kup jakis o zblizonej wielkosci... 2 dobrze go umiesc, zrob oslone od silnika (ja mam kawal blachy izolujacej od silnika "scianka grodziowa") nie zakladaj blachy na sam filter... 3 dolot zimnego powietrza na stozek (z dolnych czesci zderzaka najlepiej rura aluminiowa taka do wentylacji "rozciagana")... 4 trzeba POD OBCIAZENIEM ustawic dozowanie lpg ( bo na jalowym to zaden problem ale stozek bedzie dawal wiecej powietrza podczas jazdy)... 5 jak masz zwykly mikser to i tak bedzie kiepawo ( polecam montaz blossa)...
Wysany: 2006-02-19, 00:11
widzialem ostatnio na allegro przejsciowki z przeplywki na stozek ale juz ich nie ma. moze ktos wie gdzie to kupic?
jak nie to uderzam do Barabusa ,speca od blachy i spawarki
hehehhe zycze powodzenia. ja wlasnie wyje..... z hukiem stożek. pisalem swego czasu o stratach. jedyne co ciekawego to dzwiek osiagi hmmmm zadnej rewelacji. za flaszeczke kopsne Ci mojego K&N z przejsciówka. po strzale wpadl w wentylator i jest troszke porerany. nie mocno ale zawsze, wlasciwie tego nie widac po zalozeniu bo jest od spodu. jak cos wal na priv pozdrawiam