BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Tak wygląda oryginalna osłona miski olejowej BMW E30 !!!
Autor Wiadomo
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-13, 22:00   Tak wygląda oryginalna osłona miski olejowej BMW E30 !!!

Ostatnio kręciłem się po giełdzie i moja uwagę przykuła pewne kombi E30, a mianowicie miała ciekawą osłonę miski olejowej. Przyjrzałem się jej bliżej i stwierdziłem że jest to oryginał. Gdzieś już wczesniej widziałem coś takiego, pewno na allegro ale koles dużo wołał za nią bo ponad 250 zł !! Z tego co widze to nie jest to rzadna filozofia, zwykłe wyprofilowane płaskowniki (w celu wzmocnienia) połączone w tylniej części w całość działają jak płozy, przy czym nie utrudniaja chłodzenia silnika.

Jeżeli się myle to mnie oświećcie :mrgreen: Wkrótce zrobie to w moim garażu :mrgreen:

Rysunek techniczny poniżej :D Jak zrobie to w garażu to pokaże

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-02-13, 22:10   

zgadza sie to jest orginał
widnieje tez na stronce RealOEM (link w niezbędniku technicznym)
i tak jak mówisz nie pogarsza chłodzenia i żadna filozofia

nie miałes jej samej w ręku? nie wiesz ile to waży? jaki materiał (grubość profili wzdłużnych?)?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-02-13, 22:11   

tak ale mi sie wydaje ze lepszym w sensie bezpieczniejszym dla miski jest gruby kawal blachy bo jak trafisz w kant tak czegos bardzo twardego to plaskowniki moga nie pomoc a po blasze jakos sie zeslizgnie poza tym trudniej odksztalcic wieksza plaszczyzne grubej blachy niz stosunkowo cienki i waski plaskownik... a chlodzenie? no coz u mnie (w e36) blacha jest jakies 1- 2 cm od miski i jakos tam sobie radzi...

spojrzcie na fotke te plaskowniki wygladaja bardzo cieniusko...

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-13, 22:36   

dokladnie taki mam u siebie w cabrio o ile sie nie myle to wychodzilo w serii

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-02-13, 22:39   

To ja poprosze takie cos do E32 bo cos czuje ze moja miska niedlugo zakonczy swój żywot na warszawskich ulicach.

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-02-14, 00:44   

nawet jak orginal to nie na polskie drogi:))) blaszysko 6mm mocowane w 4 punktach i spisz spokojnie to jednak moze sie pogjąc:))ale lepsze niz nic za niedlógo dolacze do hynixa moja wizje plyty ale pod M20 narazie brak czasu. ale bedzie szybko, tanio i pancernie (wentylacja tez dla czepialskich)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-14, 07:21   

fakt ze sie gnie bo ja pod swoja mam wlozona gume o grubosci 1cm zeby nie uderzalo w miske ale jak jezdze po krakowie to slysze trzy odglosy : silnik, muzyka, plyta :) moim zdaniem zdaje egzamina u mnie miedzy plyta a ziemia piesci sie nie da wcisanc

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-02-15, 10:10   

A czemu nikt z Was nie zapyta o co ma sie zaprzeć te 5 krótszych wzdłużnych profili które na zdjęciu dotykają tylko do odłony przeciwbłotnej z tworzywa ?? ? Ja zupelnie nie kumam 0 myślałem że oryginal jest bardziej zmyślny.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-15, 10:13   

FAKT, mnie tez to troche zastanawia :?

KUKI 

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Wrz 2004
Wysany: 2006-02-15, 11:25   

te krótsze nie zapieraja sie o nic bo są po srodku łapane do tych "głównych" i tak nie uderzysz przodem bo te płozy są zadarte do góry a przyciera sie juz tym miejscem gdzie są one połączone (czerwona linia ) i tam tez miska sie zaczyna

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Wysany: 2006-02-15, 11:55   

Właśnie tego mi w tej konstrukcji brakowało !! ! Teraz to ma ręce i nogi. Robię teraz osłone do siebie - poszedłem jeszcze inną drogą - nie jedna gruba ciężka płyta (na duralu mnie nie stać :wink: ), i nie sanki, szyny itp - za to mix jednego z drugim - czyli blacha stalowa 3-4mm z bardzo dużą ilością otworów, wzmocniona trzema wzdłużnymi prętami o przekroju kwadrat 10 mm.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Ostatnio zmieniony przez Baur 2006-02-15, 12:13, w caoci zmieniany 1 raz  

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-15, 12:06   

ej ludziska, nie róbcie takich pancernych blach bo ile to bedzie ważyć :mrgreen:

cypis0 

Wysany: 2006-02-15, 15:10   

hehehe 20kg mysle ze to zalezy ile ma sie kuniów :) )))bedzie trzeba nowu grzebnac aby wyrównac stosunek masy do mocy:)))) sory za ot ale ogulnie pomysl dobry ,polonez tez ma z takich plaskowników:)) ale mniej ciekawa to fakt

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-15, 16:34   

poldolot ma 2 szyny ... bo ma wąską miskę
a beemce wystarczyłyby 3-4 takie
i punkt poruszony przez Xeona jest ważny, aby od strony miski założyć jakieś osłony gumowe na te płaskowniki aby przy mocniejszym uderzeniu miska się nie stłukła, a jedynie podparła

jaqub 

Wysany: 2006-02-15, 17:23   

barabus napisa/a:
ej ludziska, nie róbcie takich pancernych blach bo ile to bedzie ważyć :mrgreen:

za to srodek ciezkosci przenosi sie nizej i jest lepsze prowadzenie :D

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-02-15, 18:43   osłona

..Witam !! Moim zdaniem nie nalezy pakowac żadnego elementu "amortyzujacego" między miskę olejową a osłonę.Przy małych "przemieszczeniach" oslony względem miski może to spowodować niepotrzebne jej uszkodzenie przez nacisk , a jesli "wieksze" przemieszczenia nastąpia i oslona dotknie miski ......to za słabą osłone wykonano!!!.
Tez uważam ,że nie ma co robic "pancernych" oslon , mimo wszystko stawiałbym na duraluminium ze szrotów......aha i o chlodzenie raczej nie ma sie co martwic chyba ,że się startuje w wyscigach i w upale.......przynajmniej 325 seryjnie ma chlodnićę ....PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2006-02-15, 19:34   

W mojej beci mam samoróbke z 3mm kajnerówki AL z otworami wentylacyjnymi na miskę.Narazie się sprawdza i mało waży!!

jaqub 

Wysany: 2006-02-15, 21:55   

a co dadza dziury w oslonie (wentylacyjne) skoro miedzy oslona a miska jest jakas guma czy cos tam amortyzujacego?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-16, 00:19   

Hmm Henry, Jaqub ... nie chodzi mi o kawał plachty gumowej ale o punktowe gumowe elementy nie stykające sie z mską aprzytwierdzone np. do 3 środkowych szyn orginalnej oslony na wysokości miejsca ewentualnego styku z miską.
Z mojego punktu widzenia wystarczy nieduża prędkość żeby żadne zabezpieczenie nie dało rady.
Nie róbcie pancernych szyn bo jak nadziejecie się na coś przy 50km/h czy więcej to złamiecie sobie przegrodę silnika, a z kolej za miękka osłona zegnie sie i duża część siły pójdzie w miskę i własnie po to tutaj te gumy żeby twardy materiał nie udezał w twardy materiał, bo wtedy miska pęknie ... lepiej częściej wymieniać uszczelkę miski i poduszki sinika niz silnik :roll:

A co do chłodzenia to postój na światłach w upalny dzień to dla zasłoniętej miski będzie jak smażenie na patelni a nie kazdy ma chłodnicę :?

cypis0 

Wysany: 2006-02-16, 01:12   

http://www.realoem.com/bm...851&hg=51&fg=75

tak to wyglada dokladnie a cena koooosmiczna!!!

jaqub 

Wysany: 2006-02-16, 12:18   

SmasherE30 napisa/a:
Hmm Henry, Jaqub ... nie chodzi mi o kawał plachty gumowej ale o punktowe gumowe elementy nie stykające sie z mską aprzytwierdzone np. do 3 środkowych szyn orginalnej oslony na wysokości miejsca ewentualnego styku z miską.
Z mojego punktu widzenia wystarczy nieduża prędkość żeby żadne zabezpieczenie nie dało rady.
Nie róbcie pancernych szyn bo jak nadziejecie się na coś przy 50km/h czy więcej to złamiecie sobie przegrodę silnika, a z kolej za miękka osłona zegnie sie i duża część siły pójdzie w miskę i własnie po to tutaj te gumy żeby twardy materiał nie udezał w twardy materiał, bo wtedy miska pęknie ... lepiej częściej wymieniać uszczelkę miski i poduszki sinika niz silnik :roll:

A co do chłodzenia to postój na światłach w upalny dzień to dla zasłoniętej miski będzie jak smażenie na patelni a nie kazdy ma chłodnicę :?

"pancerna blacha" nie ma zatrzymac np kamienia tylko kamien ma uderzyc w nia i sie zeslizgnac... mialem kiedys skode favorit po dziadku i miska byla metalowa... przy uderzeniu wginala sie ale nie pekala... jak uderzysz w alumiowa miske to na 100% peknie... przy "pancernej plycie" nie zlamiesz przegroty silnika od uderzania w plyte od spodu. jesli plyta jest z przodu wyprofilawana tak ze jest wyzej, (chodzi o to zeby po plycie uderzenie sie zeslizgnelo a nie zatrzymalo kamien)... a poza tym plyty nie montuje sie na grubych srubach (ja mam dospawane nakretki (4 szt) do auta a do tych nakretek srubkami blacha zamontowana. i wczesniej puszcza albo sruby albo nakretki... jak co jakis czas ogladam plyte ( przy wymianie oleju) to widac z przodu plyty mocniejsze zdarcie i smuzke za nim... co oznacza ze oslona sie sprawdza... mam nadzieje ze wszyscy zalapali o co mi chodzi :D a co do chlodzenia to stojac na swiatlach nie ma roznicy czy od miski do blachy jest 1.5 cm czy od miski do asfaltu 6cm bo i tak nie ma ruchu powietrza!!!

cypis0 

Wysany: 2006-02-16, 12:35   

a pytanie czy ktos z was interesuje sie troche sportami samochodowymi puchar PZM itp ogladal ktos z was np seja, 106 206 itp jak jest zrobiona plyta???kawal duralu przykrecony pod silnik!!!i zapewniam te auta nie stoja na swiatlach na skrzyzowaniu, nie maja chlodnicy oleju i jakos nie wystepuje problem taki jak przegrzewanie sie silnika:))) zgadam sie z przedmowca nie pancerna sroba 12 w klasie 12,9 bo w razie co to wyrwie sie wszystko a tak pusci sroba!! jak profesjonalne teamy tak robia to mysle ze to nie sa chlopaki garazowcy tylko ktos solidnie nad tym pomyslal:))

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-16, 12:43   

sorki z tym postojem to się źle wyraziłęm, ogólnie chodziło mi o gęsty ruch i powolną jazdę

Co do zeslizgnięcia się to owszem tak jest ale przecierz sa przypadki takie jak napisałem, że nie wyhamujesz i wybijesz się wręcz z przeszkody, jeśli w takim przypadku osłona będzie zbyt twarda to tak jabyś oberwał podbródkowego od Lewisa ... złamie ci się szczęka :wink:

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-02-16, 12:45   

kurde zaczynam sie zastanawiac w m10 nie mialem problemu z miska a auto mialem nisko :D (rymuje) ale w m40 trzeba cos pokombinowac... mysle ze tez wymysle cos nowatroskiego .. :D jak narazie mysle o jakiejs delikatnej aczkolwiek wytrzymalej oslonie ....( hehe )

jaqub 

Wysany: 2006-02-16, 18:20   

SmasherE30 napisa/a:
sorki z tym postojem to się źle wyraziłęm, ogólnie chodziło mi o gęsty ruch i powolną jazdę

Co do zeslizgnięcia się to owszem tak jest ale przecierz sa przypadki takie jak napisałem, że nie wyhamujesz i wybijesz się wręcz z przeszkody, jeśli w takim przypadku osłona będzie zbyt twarda to tak jabyś oberwał podbródkowego od Lewisa ... złamie ci się szczęka :wink:

u mnie zeby zerwac ta blache to najpierw musialbym (idac po kolei) zerwac zderzak, chlodnice klime, chlodnice, maglownice a moze nawet i silnik :D
jak napisalem wczesniej przednia czesc tej plyty jest zawinieta do gory takze nie ma opcji jej zerwania zawsze sie cos zeslizgnie...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: