Pytanie do specjalistow od E30: Jaka chlodnica ze zbiornikiem wyrownawczym na boku najlepiej podpasuje do E30? Zalezy mi zeby byla jak najwieksza, ale zeby pasowala bez kombinacji do wzmocnienia przedniego w E30. Czy w E30 2.5/2.7 byly chlodnice ze zbiornikiem wyrownawczym?
Wyjasnienie: na razie mam wielka chlodnice od Z3, ktora pasuje kiepsko i do tego ma osobny zbiornik. Kiedys myslalem ze tak bedzie lepiej. Zmienilem zdanie.
do e30 wpasujesz każdą chłodniece skoro chłodnica opiera się na plastikowych łapkach mocowanych do wzmocnienia przedniego pomiedzy podłużnicami łapki maja różną długość w m40 są najdłuższe (waska chłodnica) a w etach najkrótsze (szeroka chłodniaca) do m20b20 i b25 idealnie pasuje chłodnica od e34 ze zbiorniczkiem wyrównawczym obok chłodnicy oraz od sześciogarówek e36 sam się tym interesowałem ponieważ chce wywalic standardowy zbiorniczek wyrównawczy i w jego miejsce wstawić parownik poniewąż mam go po przeciwnej stronie na kielichu a nie moge przed zbiorniczkiem gdyż tam jest pompa abs'u.
Wstawiając chłodnicę od e34 z klimą (dłuższa chłodnica i 0,5 litra większa)pasuje rozstaw pod łapki po chłodnicy e30 z klimą ale cena niższa od tej do e30 o prawie 70pln oraz pozbywam się standardowego zbiorniczka wyrównawczego pozatym odpowietrzanie takiego układu jest łatwiejsze ponieważ na chłodnicach ze zbiorniczkiem wyrównawczym z boku obok korka wlewowego jest odpowietrznik czyli masz dwa punkty odpowietrzania na pompie i chłodnicy.
A najlepiej uderz na priv'a do Chrisa on ma m50 pod maska e30 i chłodnicę ze zbiorniczkiem w chłodnicy.
pozdro Maras
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Tak zgadza się mam chłodnicę ze zbiorniczkiem z boku.Moja jest od e34 520 24v,ale wzrokowo takie same widziałem w e30 z silnikiem M40 więc powinna pasować bez problemu.Ja mam mocowania chłodnicy trochę zmienione,bo przesunąłem ją do przodu i mam maskę otwieraną w drugą stronę.Co do odpowietrzania,też na początku miałem kłopoty,ale podniosłem trochę chłodnicę i teraz odpowietrzanie zajmuje mi najwyżej 10min.
Jest jeszcze jeden sposób na odpowietrzanie M50 w e30-trzeba przód trochę unieść lub stanąć na podjeździe w ten sposób odpowietrznik w chłodnicy jest wyżej niż nagrzewnica i reszta układu chłodzenia i da się odpowietrzyć.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
....mam mocowania chłodnicy trochę zmienione,bo przesunąłem ją do przodu i mam maskę otwieraną w drugą stronę.Co do odpowietrzania,też na początku miałem kłopoty,ale podniosłem trochę chłodnicę i teraz odpowietrzanie zajmuje mi najwyżej 10min.
Jest jeszcze jeden sposób na odpowietrzanie M50 w e30-trzeba przód trochę unieść lub stanąć na podjeździe w ten sposób odpowietrznik w chłodnicy jest wyżej niż nagrzewnica i reszta układu chłodzenia i da się odpowietrzyć.
Matko, ale kombinacja... zwlaszcza otwieranie maski... ale napewno jest to wygodniejsze...