BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ciężej chodząca skrzynia biegów-Przyczyna?
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-12-20, 17:41   Ciężej chodząca skrzynia biegów-Przyczyna?

Witam
Dziś odniosłem wrażenie,że moja skrzynia zaczeła chodzić ciężej to znaczy żeby włożyć bieg trzeba użyć większej siły może to tylko złudzenie ale zdaje mi się,że naprawde tak jest. poprostu przed włożeniem biegu czasem czuć większy opór nie jest to nic strasznego,ale kiedyś tak nie było co może być przyczyną? Może należy zmienić olej w skrzyni? Jeżeli tak to na jaki.

Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi.

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2005-12-20, 17:47   

Przyczyna moze byc prosta - spada temperatura co za tym idzie olej w skrzyni robi sie gesty i zanim silnik chwili nie popracuje i oleju nie "rozrusza" takie bedzie uczucie

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

--==maly==-- 

Wysany: 2005-12-20, 18:10   

Rozumiem ale to nie to. Skrzynia chodzi ciężej nawet po przejechaniu 20km poprostu przy wkładaniu biegów czuć jakiś opór.

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-22, 20:47   

proponuje ci czy tak czy tak ATFIII do automatow moze i 20 km to malo na zagrzanie po takim zmarzneicu .milem tak kiedys w poprzednich po ATF-ku jak reka odjoł a znam nawet takiego co wlał hipolka i zarabal skrzynie w 4dni he

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2005-12-22, 20:59   

MAM TAK SAMO !! !!!!!!!!
czuc znaczny opor (znaczny w porownaniu z tym jak jest cieplo - po przejechaniu jakis 30 km robi sie chyba tak jak bylo wczesniej)
jaki olej wlac
mam m20b20
moze jeszcze jakis krotki opis co i jak zeby nic nie zje...psuc
napiszcie DOKLADNIE jaki olej o jakich oznaczeniach i jaka ilosc i ile hajsiwa za niego ! POMOCY !

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-23, 13:09   

u mnie jest podobnie... i to chyba raczej olej w skrzyni... biegi nie wchodza tak ladnie... jak bede wymienial olej (jeszcze ze 3tys km) to przy okazji wymienie olej w skrzyni... z tego co wiem to sa dwa rozne oleje jeden do manuali a drugi do automatow (zreszta wymieniam w serwisie to wleja dobry)..... ja mam manual :D

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-12-23, 13:23   

Ja mam w skrzyni syntetycznego Castrola.
W lato jest ok, ale w zime na samym początku też ciezej chodzi. jak olej sie rozgrzeje jest ok.
Nawet niechce myslec jak ciezko skrzynia chodzi gdy jest zalane mineralnym.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-12-23, 18:28   

Kwestia jaki zalać? Pierwsze trzeba sprawdzić jakiego koloru jest oznaczenie na skrzyni w okolicy korka oleju i według tego oznaczenia zastosować odpowiedni olej- tak jak na rysunku poniżej.

Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2005-12-26, 11:05, w caoci zmieniany 1 raz  

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2005-12-25, 23:33   

ehh kazdy cos napisal ale nikt nie napisal dokladnie co i jak !
zalac mojego manuala olejem do automatow ?
lac syntettczny ? mineralny ? jakies oznaczenia gestosci, lepkosci ?
chce wiedziec co i jak dokladnie jak pojde kupowac zeby nie zrobic takich :shock: oczu jak koles mnie o cos zapyta

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-12-26, 00:26   

radze spalic troche laczka i juz skrzynia bedzie lzej chodzic :mrgreen:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-12-26, 08:21   

urbi najpierw wejdz do kanału i sprawdz jaką masz kartke na skrzyni- ja nie mam
żadnej więc wlałem mineralnego Mobila do manuala...

--==maly==-- 

Wysany: 2005-12-26, 09:11   

Ja słyszałem od kilku ludzi,że należało by wlać olej przeznaczony do automatycznych skrzyni ale nie wiem ile w tym prawdy.

P.S. Co ile tyś km należy wymieniać olej w skrzyni?

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-12-26, 09:18   

ale wtedy jak masz na przekładni maualnej pomarańczową kartkę.
Wymiana oleju co 50.000.km

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-26, 11:39   

proponuje niezaleznie od skrzyni i oznaczenia ATF III to działa i nieszkodzi a zobaczycie jak skrzynki zaczynja latac ja maselko i wydaje mi si eze nazwa ATF III to chyba wystarczajaco okreslona nazwa a jakiej firmy wybierasz to juz twoja sprawa ja od 5latek uzywam quakerka :) bo to sprawdzone od 5 lat w extremie !! !!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-12-26, 14:05   

pod warunkiem że skrzynia jest w dobrym stanie bo inaczej na takim oleju jej wycie bedzie zagłuszać silnik :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

HeMP 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Wysany: 2005-12-28, 16:26   

SmasherE30 napisa/a:
pod warunkiem że skrzynia jest w dobrym stanie bo inaczej na takim oleju jej wycie bedzie zagłuszać silnik :wink:

dokladnie tak....sprawdz jaki powinien byc olej...i takim zalej....

White 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Cze 2005
Wysany: 2006-01-24, 21:50   

JA miałem ten sam problem karteczki na skrzyni eni maiłem ale kumpel z otwocka powiedział mi i słusznie ze do beemki tylko do automatu lato czy zima te mrozy po -25 nie ma problemu biegi chodza bardzo dobrze. U mojego ojca w 7 tez wymienialismy olej i tam karteczka była ZE TYLKO OLEJ ATF czyli do skrzyn automatycznych a ma manuala.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-01-24, 22:18   olej

Mimo ,ze tez kiedys mialem wlany ATF do skrzyni automatycznej , to podzielam zdanie Lukasa.Proponuje olej przekladniowy syntetyczny o lepkosci 75W/140 ,klasa nie niższa niz GL5 , a firma to juz do wyboru...........Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2006-01-25, 15:51   Re: olej

tez kiedys mialem wlany ATF do skrzyni automatycznej , to podzielam zdanie Lukasa.Proponuje olej przekladniowy syntetyczny o lepkosci 75W/140 ,klasa nie niższa niz GL5 , a firma to juz do wyboru...........Pozdrawiam - henry[/quote]

1-do skrzyń automatycznych raczej jest ATF !! !!!!! a czy jest to ATF2 czy ATF3 to tak jak DOT3 a DOT4
2- lej ATF 3 i sie nawet niezastanawiaj !! ! lej bo sprawdzony a skrzynia przy -28 chodzi jak maslo !! ! mam takiego kolege co sobie zalał przekladniowy! wlasnei wymienia skrzynie :( niewiem czemu ale twierdzi ze teraz juz bedzie lał ATF3

niesugeruj sie naklejkami wlej atf i sam zobaczysz !! ! jakos jest rozroznienie na naklejki itp a jest jakies rozroznienie na czesci do skrzyń??? czy jakies inne materiały ?? NIE !! (dla wscipskich niemowie tu o przelozeniach obudowach itp.mowa tu o synchronizatorach !! !jakies rozrozneinia na synchro. do skrzyn zalewanych takim a innym olejem??? niesadze ) a jak ktoś rozbierał i odrobine sie zna
skrzynie automatyczne to tez powienien wiedizeć co one przerzywaja ,wiec niewyjdzie ci to na zle!!! ZALEJ CIESZ SIE ZYCIEM :)
pozdro.

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2006-01-25, 18:04   

Tez potwierdzam patent olejem od automata w manualu BMW, skutkiem ubocznym moge byc wycieki zwlaszcze jak od dawna skrzynia chodzila na niewymienianym oleju mineralnym.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: