BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to jest WEBASTO ??
Autor Wiadomość
yoshi
Gość
Wysłany: 2004-05-18, 23:26   Co to jest WEBASTO ??

Moze to glupie ale nie wiem co to jest :(

loko

Wysłany: 2004-05-18, 23:32   

jest to firma zajmująca się produkcją gadżetów samochodowych związanych z wentylacją, ogrzewaniem itp... jedna z najlepszych na świecie i najbardziej znanych i popularnych.. jeśli masz seryjny szyberdach to jest on własnie firmy webasto... dodatkowe ogrzewania np. w tirach też zazwyczaj są tej firmy... to najbardziej wydajne systemy ogrzewań do samochodów.

fozgen
[Usunięty]

Wysłany: 2004-05-22, 22:10   webasto

może chodziło o wyjaśnienie urządzenia webasto ?
zazwyczaj jest to stosowane urządzenie do ogrzewania pojazdów niezależne od silnika wykorzystujące oddzielny wentylator i zbiornik paliwa , ale nie koniecznie - może mieć wspólny zbiornik - autobusy , jest to zazwyczaj na ON. w "domowym" użytku to tzw nagrzewnice , często używają ich ci co szklarnie maja .zasade dokładnego działania musiałbym ci zeskanowac z instrucji

yoshi
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 22:29   

dzieki wielkie za info :D
jestem bogatszy o nowa wiedze :D
tera jeszcze mam jednego questa czy bylo to zakladane seryjnie :?: czy tylko jako opcja :?:

Gość

Wysłany: 2004-05-23, 00:13   

yoshi napisał/a:
dzieki wielkie za info :D
jestem bogatszy o nowa wiedze :D
tera jeszcze mam jednego questa czy bylo to zakladane seryjnie :?: czy tylko jako opcja :?:

seryjnie rozumiem, że chodzi Ci o fabrycznie???
jeśli tak, to było zakładane też fabrycznie... i to już nawet dość dawno.
Więcej na ten temat napewno powiedział by Skała, bo jego poprzedni reksio był właśnie w webasto wyposażony.
Ostatnio zmieniony przez Gość 2004-05-23, 00:15, w całości zmieniany 1 raz  

fozgen
[Usunięty]

Wysłany: 2004-05-23, 00:15   webasto

z tego co wiem na warsztatach ruchomych wojskowych , rusznikarskich , samochodowych i gąsienicowych , róznego rodzaju samochodach sztabowych - tzw as ,na polowych salach operacyjnych , montowano je seryjnie , teraz używa sie uniwersalnych - tzn na kółkach z kołnierzem do nadmuchu - np ogrzewanie stołówki , itp . w autobusach jest to standar, bardzo duża wydajnośc bez obciązania silnika , a jak to sie ma do sam terenowych rodzimej produkcji - montowano to na honkerach , tarpanach - w brew pozorom nie jest to samo . ale to te nowsze wersji , lubliny powinny też posiadac - te busiki , co do aut z naszej zachodniej strony ?? nie wiem , chociaż powiem że spotykam samochody dizelki - które nie posiadaja świec żarowych - to jest armia XXI wieku .

Gość

Wysłany: 2004-05-23, 23:43   

Ja mam takie cos u siebie, tylko ze zakladalem je sam, ale w E28 bylo tez montowane fabrycznie

somsiad
[Usunięty]

Wysłany: 2004-05-24, 14:27   

Na e30.de jest skan jak to zrobić krok po kroku, jeśli mamy oczywiście webasto. Ciekawe czy da się to gdzieś nabyć?

Gość

Wysłany: 2004-05-24, 22:12   

Czasami jest na allegro, a caly czas na ebay

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2004-05-24, 22:42   

http://onet.allegro.pl/se...to&encoding=iso

no jest na allegro ..
tatusiek ma taki wynalazek w ciezarowce :lol:

Odpowiedz do tematu