jest to firma zajmująca się produkcją gadżetów samochodowych związanych z wentylacją, ogrzewaniem itp... jedna z najlepszych na świecie i najbardziej znanych i popularnych.. jeśli masz seryjny szyberdach to jest on własnie firmy webasto... dodatkowe ogrzewania np. w tirach też zazwyczaj są tej firmy... to najbardziej wydajne systemy ogrzewań do samochodów.
fozgen [Usunięty]
Wysłany: 2004-05-22, 22:10 webasto
może chodziło o wyjaśnienie urządzenia webasto ?
zazwyczaj jest to stosowane urządzenie do ogrzewania pojazdów niezależne od silnika wykorzystujące oddzielny wentylator i zbiornik paliwa , ale nie koniecznie - może mieć wspólny zbiornik - autobusy , jest to zazwyczaj na ON. w "domowym" użytku to tzw nagrzewnice , często używają ich ci co szklarnie maja .zasade dokładnego działania musiałbym ci zeskanowac z instrucji
yoshi Gość
Wysłany: 2004-05-22, 22:29
dzieki wielkie za info
jestem bogatszy o nowa wiedze
tera jeszcze mam jednego questa czy bylo to zakladane seryjnie czy tylko jako opcja
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 00:13
yoshi napisał/a:
dzieki wielkie za info
jestem bogatszy o nowa wiedze
tera jeszcze mam jednego questa czy bylo to zakladane seryjnie czy tylko jako opcja
seryjnie rozumiem, że chodzi Ci o fabrycznie???
jeśli tak, to było zakładane też fabrycznie... i to już nawet dość dawno.
Więcej na ten temat napewno powiedział by Skała, bo jego poprzedni reksio był właśnie w webasto wyposażony.
Ostatnio zmieniony przez Gość 2004-05-23, 00:15, w całości zmieniany 1 raz
fozgen [Usunięty]
Wysłany: 2004-05-23, 00:15 webasto
z tego co wiem na warsztatach ruchomych wojskowych , rusznikarskich , samochodowych i gąsienicowych , róznego rodzaju samochodach sztabowych - tzw as ,na polowych salach operacyjnych , montowano je seryjnie , teraz używa sie uniwersalnych - tzn na kółkach z kołnierzem do nadmuchu - np ogrzewanie stołówki , itp . w autobusach jest to standar, bardzo duża wydajnośc bez obciązania silnika , a jak to sie ma do sam terenowych rodzimej produkcji - montowano to na honkerach , tarpanach - w brew pozorom nie jest to samo . ale to te nowsze wersji , lubliny powinny też posiadac - te busiki , co do aut z naszej zachodniej strony nie wiem , chociaż powiem że spotykam samochody dizelki - które nie posiadaja świec żarowych - to jest armia XXI wieku .
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 23:43
Ja mam takie cos u siebie, tylko ze zakladalem je sam, ale w E28 bylo tez montowane fabrycznie
somsiad [Usunięty]
Wysłany: 2004-05-24, 14:27
Na e30.de jest skan jak to zrobić krok po kroku, jeśli mamy oczywiście webasto. Ciekawe czy da się to gdzieś nabyć?