Wysłany: 2018-05-12, 21:15 M42 jak Vtec dziwny problem
Witajcie.
M42B18 - mój problem polega na tym że po wdepnięciu pedału gazu silnik (głównie słychać to z filtra powietrza) zaczyna muuuuczeć jak honda vtec , przy delikatnym wciskaniu tego nie ma ale powyżej 100km/h muczy już cały czas co jest wkurwiające (łep chce rozwalić przy 130). Stronę elektryczna silnika już prawie całą sprawdziłem /podmieniłem i bez rezultatu. Spadku mocy nie zauważyłem , auto rozpędza się "normalnie" może minimalnie słabsze- ale ten dźwięk zbija z tropu .
Na tą chwile mam kolektor ssący zrzucony w poniedziałek kupie naftę i sprawdzę zawory oraz kompresje, mam nadzieje ze będzie ok bo silnik ma ok 6 tys po remoncie.
A stało się to podczas wyprzedzania pod górkę , 3 do prawie odcinki , 4 i przy podcince albo po wrzuceniu 5 zaczął buczeć .
Miał ktoś podobny przypadek?
_________________ Zielona E36 316i (był M40B16, 2xM40B18 JEST M42B18 )
Oki, a co podejrzewasz? W tych przypadkach na sprawnym silniku na pewno reagował falującymi obrotami (nierówną pracą). A co jest teraz to się dowiem za parę dni. Na razie ciąg różnych zdarzeń spowodował że od soboty kiedy to zdjąłem kolektor nic więcej nie miałem czasu zrobić
Beta odpalona co było przyczyna ciężko powiedzieć , kolektor dostał nowe uszczelki, wyczyszczony silniczek biegu jałowego (choć problemów z nim nie było to przy okazji), wymieniłem tps (wskazania miał ok ale miałem inny to zamieniłem), ogólnie kosmetyka całego dolotu i zawór odmy (fizycznie działał ale był stary, kupiłem nowy febi - przyszedł uszkodzony membrana podwinięta rozebrałem poprawiłem skleiłem i działa )
w każdym razie problem był gdzieś na odcinku kolektor - filtr pow.
Ostatnio zmieniony przez BassQ 2018-07-22, 13:51, w całości zmieniany 1 raz