Witam mam mały problem. Zmieniłem ostatnio tylne lampy i teraz wyskakuje mi na checku "tail light failure". Szukałem już w necie podpowiedzi i próbowałem wymieniać zarówki, czyściłem styki i ciągle to samo. Dziwne jest to ze dotyczy to obu lamp, gdy wkladam te co były wczesniej to jest ok ale gdy wloze kombinujac lewa lub prawa to zawsze pojawia sie ten komunikat. Dzisiaj wyjalem je znowu i zauwazylem cos nowego. W kazdej lampie na gniezdzie jest 8 ponumerowanych miejsc z bolcami a we wtyczce sa otwory ktore w nie wchodza. I tu moje pytanie bo wczesniejsze lampy byly oryginalne i (te tez sa) a jest w nich roznica. we wczesniejszych lampach w prawej mialem wszystkie bolce a wlewej brakuje jednego i tak samo jest we wtyczkach
lewa
prawa
a wtych nowych brakuje po jednym bolcu na dole od wewnetrznej strony auta.
Dlaczego jest różnica i czy to moze przez to wyskakuje mi blad??
PS co to jest, odnalazlem to pod oslona lampy
jakies awaryjne otwieranie klapki od wlewu wachy?? nie ciagnalem za to bo sie balem ze zaraz zostanie mi to w rekach
_________________ było e21 323i,e36 318i,e36 325ci,e46 330i,e90 320i, e46 330ci
jest e46 330ci & e91 318i
przyczyna tego jet to ze lampy ktore zamontowales pochodza z aut a ktore nie mialo komputera pokladowego ( tansza wersja auta)
*8 pin to autodiagnoza modulu swiatel i dlatego ten komunikat
przejrze schematy moze da sie co zrobic
a to cieglo sluzy do awaryjnego otwierania klapy wlewu paliwa
Tony przerabialem to samo zaden problem potrzebna jest tylko lutownica ze swojej rozgrzej zgrzewy od czarnego plastiku w swojej starej lampie i w nowej jak je zdejmiesz odrazu zobaczysz roznice. W lampie od M3 brakuje pina bo blaszki sa zlaczone rozcinasz blaszki i przekladasz pin z blaszka ze starej lampy i dziala Troche to brzmi strasznei ale jest dziecinnie proste i zajmuje chwilke.
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
Najprosciej bedzie jak zdemontujesz swoje lampki i porownasz z nowymi. Prawdopodobnie bedzie brakowalo jednego pinu w nowych lampach( pozycja ) wystarczy ten kawalek blaszki bez pinu (polaczony z pinem ktory jest obok odpowiedzialnym za pozycje w drugiej zarowce) przelozyc ze starej lampki (polaczenie nalezy przeciac, plastikowe kolkimocujae potraktowac lutownica i lampka gotowa.
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
odgrzeje kotleta widze ze problem zostal rozwiazany ,mam ten sam problem ale niemoge znalesc zadnych zdjec jak to zrobic zeby dzialalo ,ma ktos foto z elektryki to slaby jestem i chcialbym zobaczyc jak to jest zrobione dziekuje
[ Dodano: 2013-04-06, 13:41 ]
i co nikt nic nie wie?
_________________ TŁUMIKI SPORTOWE NOWE I UZYWANE PW
Wysłany: 2013-05-24, 14:10
Mam na aukcji lampy pod pełny obc, wpadniesz do warsztatu do Geparda w warszawie i ci je przerobi Ja u siebie nigdy tego nie zmieniłem, zawsze wyrzucał błąd.
Z tego co pamiętam to miałem roztopić te plastykowe luty w lampie i wymienić całe obwody.
Jakby co to w poniedziałek będę przejeżdżał przez Radom.
_________________ było e21 323i,e36 318i,e36 325ci,e46 330i,e90 320i, e46 330ci
jest e46 330ci & e91 318i
Najprosciej bedzie jak zdemontujesz swoje lampki i porownasz z nowymi. Prawdopodobnie bedzie brakowalo jednego pinu w nowych lampach( pozycja ) wystarczy ten kawalek blaszki bez pinu (polaczony z pinem ktory jest obok odpowiedzialnym za pozycje w drugiej zarowce) przelozyc ze starej lampki (polaczenie nalezy przeciac, plastikowe kolkimocujae potraktowac lutownica i lampka gotowa.
Oj Panowie. Być może odgrzewam starego kotleta, ale dla mnie to kotlet aktualny. Czy nie mogliście z łaski swojej zrobić zdjęć? Byłoby jasne.
Tak na sucho pisać to każdy potrafi. Równie dobrze mogłeś napisać, że trzeba zainstalować styk z lądownika księżycowego. I tak nie mógłbym tego zweryfikować.