Panowie, czy któryś z elementów na schemacie może być odpowiedzialny za brak możliwości wrzucenia 1 podczas jazdy (żeby było jasne, chodzi o redukcję do 1 biegu w zakrętach na potrzeby startów w kzk-ach):
Wiem, że sprzęgło nie jest igła, nie wiem jak poduszki skrzyni ale wszystkie biegi wchodzą bez zarzutu, redukcja na pozostałych biegach też jest ok, problem pojawia się tylko przy próbie zmiany z 2 na 1 w trakcie jazdy, praktycznie jest to niemożliwe (na postoju problem nie istnieje).
Dodam jeszcze, że mam short-shiftera założonego jakiś rok temu (elementy nr 6 jest nowy i bodajże nr 11 też ale tego już nie pamiętam).
Ktoś miał może podobne problemy?
cichy , przecież ty masz i tak dłubany lewarek ( short shifter ) a co do redukcji to jak zreduujesz na wysokich obrotach to może zgrzytnąć ( ja na ostatniej KZK na motodromie rozwaliłem skrzynie w czarnej w ten sposób )
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-06-09, 23:30
Nie ma nic nienormalnego w niemożności wrzucenia 1 z 2-zdrowe synchronizatory na to nie pozwolą (nie mówię o wrzucaniu na chama). Jak słusznie koledzy zauważyli warto wyrównać obroty gazem i powinno wejść (u mnie też się to sprawdza).
a co do redukcji to jak zreduujesz na wysokich obrotach to może zgrzytnąć
Gatun0, chodzi o to że nie ma zgrzytu, po prostu się nie da wbić w żaden sposób.
Specjalnie pod tym kątem obserwowałem na ostatnim kzk pod praktikerem i u nikogo nie słyszałem zgrzytów a wszyscy oprócz mnie wbijali jedynkę żeby lepiej wyjść z zakrętu.
PS. nie mówię że miało to jakieś znaczenie bo na koniec poprosiłem Michała.A o przejechanie trasy bez użycia jedynki (poza startem) i i tak był znacznie szybszy.
Chodzi o sam fakt, że się nie da.
alexil napisa/a:
Nie ma nic nienormalnego w niemożności wrzucenia 1 z 2-zdrowe synchronizatory na to nie pozwolą (nie mówię o wrzucaniu na chama). Jak słusznie koledzy zauważyli warto wyrównać obroty gazem i powinno wejść (u mnie też się to sprawdza).
Tak jak napisałem wcześniej we wspomnianej kzk nikomu nic nie zgrzytało i wydaje mi się że międzygazu nie stosowali.
Jak Szajba piszę jednak można, czyli coś jest nie tak u mnie tylko właśnie co, coś z tego schemaciku w pierwszym poście może to powodować ? Zaczynam od najmniej kosztownych ewentualności
Ostatnio zmieniony przez cichecki0511 2009-06-10, 21:39, w caoci zmieniany 2 razy
Podejżewam że winowajcą tutaj jest short shifter , to jest urządzenie które przydaje się przy 1/4 mili ale na sprawnościówkach , KZK , torze ( gdzie trzeba redukować ) jest trochę upierdliwe . Sam miałem problemy z biegami u ciebie jak się przejechałem tym autem po podwórku , a gdzie mowa o redukcji ( pewnie włączył bym wsteczny zamiast jedynki )
Podejżewam że winowajcą tutaj jest short shifter , to jest urządzenie które przydaje się przy 1/4 mili ale na sprawnościówkach , KZK , torze ( gdzie trzeba redukować ) jest trochę upierdliwe . Sam miałem problemy z biegami u ciebie jak się przejechałem tym autem po podwórku , a gdzie mowa o redukcji ( pewnie włączył bym wsteczny zamiast jedynki )
Ee tam upierdliwa, kwestia przyzwyczajenie, jak dla mnie w porównaniu do serii jest rewelacja
Może coś jest w tym że mam tego shorta, ale wszystkie biegi bardzo ładnie wchodzą, redukuje się też bez najmniejszych problemów tylko z tą redukcją z 2 na 1 jest problem. Poza tym powszechna opinia jest taka, że z short shifterem biegi precyzyjniej wchodzą także już sam nie wiem.