Wysany: 2009-01-30, 15:26 M50B25 - wzrost spalania, dziury przy wkręcaniu na obroty
Witam mam problem z silnikiem M50B25 non Vanos
Otóż ostatnio wzrosło mi spalanie ,a silnik podczas przyśpieszania czasmi przymula. Na tyle ze mozna dostrzec gołym okiem jak wskazówka na obrotomierzu czasami zwolni, a potem dalej ciągnie (czasami nawet do 2 razy w zakresie 2000-6500obr/min).
Odczuwam to nawet moją dupo-hamownią bo samochód na chwile straci moc ,a potem dalej ciągnie. Ponadto jakoś ociężale wręca sie pod odcinke.(szczególnie powyżej 4'000 zalewa się jakby)
Dziś tez wyczułem dość bogata mieszankę w spalinach więc podejrzewam że z jakiegoś powodu silnik dostaje za dużo wachy.
Myślałem że może przepływka - ale ona zdaje się być OK, ale co jeszcze po za nią można podejrzewać?
Kupiłem używke chwilę pochodziła i padła to się zdenerwowałem i założyłem od m40 bo mi została po swapie i chodzi jak nigdy. Z tego co porównywałem sondy boscha do bmw to różnią się przeważnie albo wtyczką albo długością kabla a reszta jest to samo. Takie są moje podejrzenia.
_________________ E30 316i Coupe m50...
E39 530d Touring