BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36] dziwny problem z ogrzewaniem i temp. silnika
Autor Wiadomo
veronx 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Sty 2009
Skd: over the rainbow
Wysany: 2009-01-05, 17:56   [e36] dziwny problem z ogrzewaniem i temp. silnika

Witajcie !
od 2 tygodni jestem posiadaczem bwm 316 e36 mam problem z temperaturą silnika oraz ogrzewaniem wnętrza , temperatura silnik rzadko wskakuje na środek wskaźnika (podjerzewam , że na środku jest 90 stopni tak miałem w golfie) , pomyślałem , że nie ma płynu w chłodnicy i faktycznie było na dnie zbiorniczka , kupiłem i zalałem na full , teraz jest lepiej ale i tak temperatura rzadko kiedy wskoczy na środek a czasami nawet potrafi się obniżać , jeśli chodzi o ogrzewanie w środku to non stop leci zimne powietrze dzisiaj dopiero po 50 km zaczęło lecieć ciepłe , co może być przyczyną tych dziwnych przypadków ? termostat ? nagrzewnica ?

z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-01-08, 14:40, w caoci zmieniany 1 raz  

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-01-05, 17:58   

tak jak by trzeba ja odpowietrzyć i moze znów dolać płynu bo poszedł w obieg?? to tak na poczatek?

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-01-05, 18:10   

masz w dalszym ciagu zapowietrzony i termostat do wymiany bo silnik nie uzyskuje wlasciwej temperatury.

MIELNY E-36 
Smigielko Warka

Doczy: 21 Gru 2008
Skd: WARKA
Wysany: 2009-01-06, 19:11   

witam ;/
ps.veronox
mam pytanko moze troche dziwne ale..napisałes ze zalewałes chłodnice płynem-powinno sie zalewac na rozgrzanym silniku czy na zimnym?i czy przy właczonym silniku?no i ta temperatura teraz na dworzu czy nie przeszkadza czyli około 20C*na minusie????PZDRO.

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-01-06, 20:27   

Nie można zalewać zimnego płynu do gorącego silnika. Z tego co piszesz wychodzi na to że masz walnięty termostat.

E30 + E91

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-01-06, 20:43   

wymien termostat i bedzie git, 15 minut roboty i kolo 100zl w aso. pozdro
cieplego silnika nie zalewa sie zimnym plynem. generalnie plyn uzupelniasie na zimnymsilniku.

MajekWWA 

Doczy: 04 Sty 2009
Skd: WF
Wysany: 2009-01-06, 22:03   

tak samo nie dolewa sie zimnego oleju na rozgrzany silnik
koledze kiedyś w 325 pękł od tego blok ;/

DjAquaz 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Gru 2008
Skd: Glasgow
Wysany: 2009-01-07, 00:26   

Miałem tydzień temu to samo.Termostat do wymiany był i po kłopocie. Jak zobaczysz że masz kamien na termostacie to zrób kuracje z roztworem 0,5l octu z wodą i pojeździj ok 1 tyg potem spuść i nalej płynu,ale uważaj bo w końcu jest zima. Mnie ten zabieg pomógł. Jeżeli dalej się to będzie ciągło że nie poczujesz znacznej poprawy w ogrzewaniu to pod wycieraczkami(pod maską) znajdziesz taki zawór też do ogrzewania w kształcie L z chyba 2,3 wężami sprawdź go również

Pozdro :D

Facchetti 

Doczy: 08 Lut 2008
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-01-07, 01:15   

To ja zaobserwowalem u siebie inna opcje, na szybe leci cieple powietrze a np na nogi zimne w tym samy czasie, co moze byc tego przyczyna ?

WI$NIA 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Gru 2007
Skd: Radom
Wysany: 2009-01-07, 01:23   

zamiast roztworu octu z woda mozesz dosypac kwasek cytrynowy, zrob min 10 km i zmien plyn. ale uwaga: jesli masz gdziekolwiek nieszczelny uklad nawet zatkany przez kamien najprawdopodobniej zacznie uciekac ci plyn

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-07, 10:00   

Cytat:

To ja zaobserwowalem u siebie inna opcje, na szybe leci cieple powietrze a np na nogi zimne w tym samy czasie, co moze byc tego przyczyna ?

Miałem u siebie podobnie z tym, że zimne powietrze leciało z przednich kratek-dopiero po podkręceniu pokrętła temp. na maksa zaczęło lecieć ciepłe. Ktoś ma pomysły?

tylmanek88 
Młody miłośnik :]

Doczy: 02 Sty 2008
Skd: Wołomin
Wysany: 2009-01-07, 12:16   

alexil napisa/a:
Cytat:

Miałem u siebie podobnie z tym, że zimne powietrze leciało z przednich kratek-dopiero po podkręceniu pokrętła temp. na maksa zaczęło lecieć ciepłe. Ktoś ma pomysły?

ja wywnioskowalem z Etzolda ze tak ma byc. nawiew na szybe i nogi w e30 idzie przewodami z nagrzewnicy, a z kratek leci "swieze" powietrze dlatego nigdy nie bedzie ono gorace.

pozdrawiam

DjAquaz 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Gru 2008
Skd: Glasgow
Wysany: 2009-01-07, 13:25   

a w e36 to samo?? nie mam klimy,ale uważam że w porównaniu z innymi samochodami nawiew mam marny tzn za słabo grzeje i wieje mimo wszystko ;/

MIELNY E-36 
Smigielko Warka

Doczy: 21 Gru 2008
Skd: WARKA
Wysany: 2009-01-07, 13:51   

witam :wink:
ja na ciepło nie nazekam jak betka nabieze temp.jest ciepełko :spoko: pozdro

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-07, 15:55   

Cytat:
ja wywnioskowalem z Etzolda ze tak ma byc. nawiew na szybe i nogi w e30 idzie przewodami z nagrzewnicy, a z kratek leci "swieze" powietrze dlatego nigdy nie bedzie ono gorace.

Sęk w tym, że u mnie zimne powietrze z przednich kratek leci tylko jak mam temp ustawioną mniej więcej na połowę albo mniej. Jak dam na maks to wszędzie leci cieplutkie powietrze.

veronx 

Wysany: 2009-01-07, 17:31   

Witam ! Panowie powalczyłem już trochę z tym chłodzeniem , wczoraj rano odpalam auto i po 5 min na mrozie pokazuje mi 120 stopni temp silnika i sie zapaliła kontrolka , pomyślałem , że coś jest nie tak , okazało się , że w którymś przewodze pod chłodnicą zamarzł płyn ( a na opakowaniu przeznaczenie do -25 :? ) , pojechałem do mojego mechanika , rozgrzaliśmy , zlalismy całkowicie trefny płyn , kupiłem sprawdzony przez mechanika koncentrat i zalaliśmy , odpowietrzyliśmy kilka razy cały układ , niby coś tam zaczęło grzać ale bardzo słabo :/ mechanik powiedział , że to może wina tego elektrozaworu i jeśli nic się nie zmieni spróbujemy wsadzić tam rurkę (ale wtedy będzie wiało cały czas ciepłe powietrze) , co do spadającej temp. silnika podejrzewam również termostat - prawdopodobnie czeka mnie wymiana , pozatym jestem zadowolony z bmw :-)

pozdrawiam

adrian e30 
Reanimator

Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-01-07, 17:36   

wymien ten termostat i nie kombinuj czlowieku, i sluchaj troche co sie do ciebie mowi. :wink: :wink: :wink:

veronx 

Wysany: 2009-01-07, 17:42   

spoko , pisałem , że czeka mnie wymiana , więc wymienię ;-)

Facchetti 

Doczy: 08 Lut 2008
Wysany: 2009-01-07, 17:47   

[ Dodano: 2009-01-07, 17:51 ]
"ja wywnioskowalem z Etzolda ze tak ma byc. nawiew na szybe i nogi w e30 idzie przewodami z nagrzewnicy, a z kratek leci "swieze" powietrze dlatego nigdy nie bedzie ono gorace"

Przeczytaj to co napisales i pomysl ze dwa razy :shock:

Z bocznych kratek przy kierownicy ma leciec powietrze z dworu a na nogi z nagrzewnicy ??

Czyli co w zime maja mi marznac witki na kierownicy gdy bedzie - 20 C :?:
Ostatnio zmieniony przez Facchetti 2009-01-07, 17:52, w caoci zmieniany 1 raz  

tylmanek88 
Młody miłośnik :]

Doczy: 02 Sty 2008
Skd: Wołomin
Wysany: 2009-01-08, 01:14   

no i wlasnie dlatego zalaczylem zdjecie zeby kazdy po swojemu zinterpretowal. ja sie powolalem tylko na to co przeczytalem wiec tez przeczytaj to co napisales :)
w instrukcji wyraznie pisze ze szyba i nogi ma z nagrzewnicy powietrze, a kratki na desce z wentylatora silnika. wierze w slowo pisane, ale pierwszy raz sie spotykam z czyms takim wiec niech kazdy to interpretuje jak chce :)
pozdrawiam.

poza tym ja sie odwolalem do kolegi ktory pisal o e30, a e36 pod to nie musisz podpinac :D
Ostatnio zmieniony przez tylmanek88 2009-01-08, 01:16, w caoci zmieniany 1 raz  

Żółty 
Majk Gajwer

Doczy: 10 Lis 2008
Wysany: 2009-01-08, 01:28   

Ja miałem identyczne odjawy jak wy. Kupiłem termostat przy okazji wymieniłem paski xD Zaczeło grzać... ale kurde słabo i przeważnie podczas jazdy bo nas postoju to cienko. Dziś grzebałem i grzebałem żeby dostać się do elektrozaworków. Co się okazało one są walnięte i otwierają się podczas gdy silnik jest na wysokich obrotach.
A do wymiany tego badziewia się nie zabieram bo grzeje w miarę dobrze ;) (płatki śniegu w środku już się rozpuszczają xD) A u niektórych może być tak że elektro zaworki już w ogole się nie otwierają albo ciut i mało ciepła leci. Pozdro i ciepła na droge :beer:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2009-01-08, 11:27   

W E30 napewno ciepłe leci na nogi i na szybę a nawiewy centralne podają świerze powietrze - ale jest wyjątek - przy pokrętle ogrzewania ustawionym na Max leci wszędzie ciepłe :!:
I nie będzie inaczej bo tak ma być 8-)

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-01-08, 12:09   

dokladnie tak jak pisze artur :!: :!: :!:
pzy okazji obale jescze jeden mit odnosnie odpowietrzania ukladu
podczas odpowietrzania wcale nie trzeba wkladac kluczyka do stacyjki i przekrecac galki od grzania na max jak sadza niekt.

poniewaz w pozycji spoczynkowej elektrozawór/elektrozawory ogrzewania sa otwarte i plun swobodnie przeplywa przez nagrzaewnice

adrian e30 napisa/a:
wymien ten termostat i nie kombinuj czlowieku, i sluchaj troche co sie do ciebie mowi.

troche dosadnie ale adrian ma racje zacznij od termostatu
w twoim silniku to 15 min. roboty
jak masz klucz (10 lub 8 nie pamietam) na patyku to nawet bez demontazu wentylatora to zrobisz
tylko wczesniej zlej plyn z hlodnicy spustem zebys mogl bo potem znów dolac

pozdro

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2009-01-09, 19:29   

Sie podepne do tematu ... sluchajcie u mnie (E36) slabo dmucha cieple powietrze z kratek z przodu .. zimne powiedzmy ruszy wlosy na glowie a jak przelacze na cieple to prawie z kratek nie wylatuje :/ Czy cos sie zapchalo ?? czy jak ??

Grigori/// 

Doczy: 02 Mar 2006
Skd: Zabrze/Andijk NL
Wysany: 2009-12-28, 17:48   

umnie jest inaczej temperatura jest na srodku wlacze na maxa ogrzewanie cieplego powietrza to wskazowka temperatury spada na 1 kreske przed tem tego nie mialem i jest czasem tak ze przejade duza odleglosc to dopiero jest dobra temperatura silnika to tez bedzie termostat?????

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: