BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dyfer w e36 - znowu pytanie do fachowcow :-)
Autor Wiadomo
sezam 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Lis 2005
Skd: Zielona Gora
Wysany: 2006-02-19, 06:01   Dyfer w e36 - znowu pytanie do fachowcow :-)

Witam

Jakis czas temu pytalem sie Was co zrobic, bo kupilem dyfer od M3 i jest krotszy od mojego, no i w zwiazku z tym mam za krotki wal do niego

(Oto link do tamtego tematu: http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=11814 ).

No i okazalo sie ze koles ktory mi sprzedal ten dyfer (nie bede pisal co o nim mysle, hehe) zrobil mnie po prostu w "ciula". Tak wiec nie kupilem dyfra od M3 tylko od 318 e36. Na szczescie, faktycznie ten dyfer jest ze szpera, wiec calkiem w balona mnie nie zrobil. Dyfer od 318-tki jest po prostu z mala glowka (a w 325 jest duza glowka), stad tez jest krotszy i moj wal byl zakrotki do niego. Na to tez juz znalazlem rozwiazanie, a mianowicie 320-stka ma wal dluzszy o 29 mm, czyli bedzie mi pasowac do dyfra z mala glowka w sam raz :-)

No i w koncu moje pytanie do Was:
W 325i jest dyfer z duza glowka o przelozeniu 3,15.
Kupilem dyfer od 318 z mala glowka o przelozeniu 3,46 (albo 3,45) ze szpera.
Czy ten dyfer od 318 wytrzyma jak go zaloze do 325??
Chodzi mi o to, ze w 325 jest jednak troche wieksza moc, no i w zwiazku z tym nie wiem czy go nie zajade szybko (zakladajac ze bede auto dusil)??

No i korzystajac z okazji, jeszcze jedno pytanko. Koles sprzedal mi ten dyfer bez flanszy, no a flansze od dyfra z duza glowka nie bardzo pasuja do dyfra z mala glowka. Czy nie ma moze ktos na zbyciu flanszy od dyfra z mala glowka?? Moze kots ma uszkodzony dyfer od 318 i flansze sa mu nie potrzebne :-D ??

Pozdrawiam wszystkich
AdrianK

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-19, 07:40   

po pierwsze połamałbym ręce i nogi temu fiu......... co do Twoich pytań wytrzymać pewnie wytrzyma tylko jak długo? będą trochę krótkie przełożenia wiec powajchlujesz sobie myślę jednak, ze lepiej mieć taka szpere niż wcale.

sezam 

Doczy: 24 Lis 2005
Skd: Zielona Gora
Wysany: 2006-02-19, 07:50   

Co do wajchowania, to przez chwile mialem zalozony ten dyfer, no i musze powiedziec ze mi sie podobalo :-D I wcale duzo wiecej wajchowania nie mialem, bo na przyklad czasami nie trzeba redukowac, zeby przyspieszyc :-) Dyfer jednak musialem zdjac, bo mialem zalozone flansze od starego dyfra z duza glowka, no i ciekl mi olej z tamtad. Wiec teraz potrzebuje flansze od takiego dyfra.

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-02-19, 08:03   

jednak nie ryzykowal bym jazdy na takim dyfrze...moze lepiej sprzedac go do 1.8 e36 szpere nie powinno byc problemu opchnac a bede sporo kupcow napewno...co do wytrzymalosci jesli jestes spokojnym kierowca a szpere potrzeba ci po to zeby auto na sniegu ci sie nie slizgalo to smialo bedzie latac ale jak lubisz przypalic laczka i latac bokami towytrzy,ma ale ile..

SOER 
trzy dwa zero i

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-12-19, 23:41   

Szybkie pytanie jak sprawdzić czy dyfer ma szpere ?? kręcąc powinna druga strona kręcić sie w przeciwna stronę ? auto to E36 manual 320i i dyfer 3.45 a do kupienia mam od 320i automat i chyba jest S 3.15 wiedz wynika że ma szpere ale chce się upewnić czy tabliczka nie została podmieniona i czy seryjnie w automacie ma być 3.15 czy jak w manualu 3.45 ?

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Ostatnio zmieniony przez SOER 2007-12-19, 23:55, w caoci zmieniany 1 raz  

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-12-20, 23:00   

podnies tyl z jednej strony w gory... na luzie i bez zaciagnietego recznego ma sie nie dac przekrecic kolo (to co jest w gorze) a jesli dyfer jest wyjety to musisz zlapac za flansze i trzymajac jedna krecic druga... jesli da sie krecic przy jedenj zatrzymanej to to nie jest szpera ew przepuszcza... w rekach czasem moze wydawac sie ze jest ok (bo male sily mozesz wygenerowac)a tak na prawde to moze byc juz w kiepskim stanie i przepuszczac... najlepiej jest odkrecic dekiel i zobaczyc czy szpera rzeczywiscie jest :mg: i przy okazji zobaczyc czy na czujniku nie ma opilkow metalu, czy sa wszystkie zeby na wiencu itp...
w manualu powinna byc 3.45 a w automacie 3.15 jesli nie kupisz tej szpery a jest ok i w dobrej kasie to daj znac :mg:

Biluch 

Doczy: 08 Mar 2007
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-12-21, 06:53   

Żeby sprawdzić czy jest szpera jeśli dyfer jest w aucie wystarczy podnieś auto do góry żeby prawe i lewe koło było w powietrzu i kręcąc jedna strona druga powinna się kręcić w tą samą stronę to oznacza że jest szpera. Jeśli dyfer masz na stole to tak samo kręcisz jedną flanszą a druga kręci sie w tą samą stronę jeśli kręci się w odwrotną to niema szpery.

Co do dyfrów mała a duża głowa to teoretycznie duża jest wytrzymalsza ale spokojnie mała głowa pociągnie 325 bez problemu, chłopaki na małych głowach pocinają w Rajdach i spokojnie te dyfry przeżywają więc jest spoko :brawo:

luk325 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Pa 2004
Skd: Tarnobrzeg
Wysany: 2007-12-21, 14:14   

sezam napisa/a:
Co do wajchowania, to przez chwile mialem zalozony ten dyfer, no i musze powiedziec ze mi sie podobalo :-D I wcale duzo wiecej wajchowania nie mialem, bo na przyklad czasami nie trzeba redukowac, zeby przyspieszyc :-) Dyfer jednak musialem zdjac, bo mialem zalozone flansze od starego dyfra z duza glowka, no i ciekl mi olej z tamtad. Wiec teraz potrzebuje flansze od takiego dyfra.

zakaldaj . dyfer wytrzyma spokojnie. oprocz walu i flansz musisz zakupic poloski od malej glowy.jesli cos to mam i flansze i poloski.
ja smigalem na takim dyfrze w podlubanym m50 rok i nic mu sie nie dzialo a poprawa przyspieszenia odczuwalna.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: