Witam, mój brat miał dziwną przygodę wczoraj,a mianowicie potrącił psa swoją czarną 325i cabrio Uszkodzenia co prawda niewielkie.... halogen i dolny pas wgnieciony ..
Pojechał na policje zgłosić fakt, ponieważ po 15 minutach oczekiwania na miejscu zdarzenia i szukanie właściciela w pobliskich domach nic nie pomogło.
Na policji potraktowali go bardzo odgórnie, naśmiewali sie "ho ho potrącił pan psa" itd
Pierwsze co zrobili to poszli do auta i zaczęli kontrole, zabrali dowód za głośny wydech (samochód był zgaszony) oraz za trochę wystające koła tylne. Potem dopiero zaczęli pisać protokół i tak dalej.
Teraz pytanie, czy jak odebrali dowód i wydali świstek.... skierowanie na badanie techniczne czy jak to tam się zwie to czy na tym świstku można jeźdźić
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
Na tym świstku można jeździć chyba 2 dni. W tym czasie musisz udać się do Stacji Kontroli Pojazdów na badania. Jedna "usterka" kosztuje chyba 30 zł. A co do obsługi Panów Władzy to zawsze można napisć skargę
Mi jak zabrali to 7 dni mogłem jeździć na tym papierku i wciągu 7 dni policja ma przesłać dowód do wydziału komunikacji w którym jest auto zarejestrowane i tam możesz go odebrać jeśli pokażesz papierek z przeglądu. Przegląd nie zrobisz gdziekolwiek tylko musi być jakaś okręgowa stacja kontroli czy jakoś tak.
W praktyce ja załatwiłem sobie przegląd już na drugi dzień, nawet auta mi nie oglądał z tym że do wydziału komunikacji mój dowód doszedł dopiero po 10 dniach
z tego co wiem to nie ma absolutnie zadnej regoly ile mozna jezdzic na swistku...
kiedys zabrali mi dowod i dali 2 dni innym razem dali 7!!
Nie pamietam dokladnie ale to zdaje sie pisze na tym swistku ile dni mozna smigac... wszystko zalezy od dobrego serca panow w niebieskim...
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
mi jak zabrali to wpisali do kiedy można jezdzic i z tego co pamietam to dali mi 2 tygodnie na jazde.Fakt że zabrali za wystajace koła,kierownice sportową i pekniecie(odprysk) na szybie ale szybe darowali(a dodam że byla to policjantka około 27 - 29 lat.)Niezłe mnie wtedy wkurzyła.A po za tym to sie zgadza.Około 2 tygodni czasami trzeba poczekąć na dowód żeby dotarł do urzedu przynajmniej w wawie.
_________________ POSIADANIE BMW JEST ZAWSZE SUKCESEM.TO NIE PODLEGA DYSKUSJI.ALE BYLOBY LEKKA PRZESADA TRAKTOWAC SAM DOWOD REJESTRACYJNY JAKO PRZEPUSTKE DO ELITY SPORTOWYCH SAMOCHODOW