BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
problem z układem chłodzenia w M30B35
Autor Wiadomo
ukaszek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 28 Kwi 2007
Skd: Legnica/Stockholm
Wysany: 2007-07-17, 14:15   problem z układem chłodzenia w M30B35

wiecie co umnie się tez zaczeło układ chłodzenia rady nie daje, a mianowicie było tak stałem u kolegi pod domem auto chdzi klima włączona i patrzę na temperature a wskażnik jest poza ostatnią białą kreską,wisko działa (nowe i sprawdzone) termostat nowy wentylator elektryczny chodził na 2 biegu,myślałem o pompie wody może ona szwankuje rok temu nową założyłem,ale podrube, no i gdy ruszyłem po przejechaniu 400 metrów temperatura spadła do normy, dodam że jak jest gorąco ro trzyma mi troche ponad puł zegaza, i jak stoje w miejscu to zaczyna zosnąc stopniowo coraz bardziej wisko chodzi na 1000% sprawdzałem spina a temp. rośnie i tak powoli gdy jade chociarz 50 wszystko o.k. zaczyna się schładzać. Niewiem co sie stać mogło dziwna sprawa. Moze ktoś walczył z czymś takim i pomuc może,dzięki. pozdrawiam...
Ostatnio zmieniony przez ukaszek 2007-07-17, 14:37, w caoci zmieniany 1 raz  

735Pawel 

Doczy: 15 Sty 2007
Skd: Rabka-Zdroj
Wysany: 2007-07-17, 14:53   

Temperatura to pieta ahilesowa M30. Zakladam ze poziom plynu masz OK, wiec zostaja 2 opcje Albo masz zapchana chlodnice (mam na mysli brod ktory zbiera sie na zewnatrz chlodnicy i powoduje ze nie jest ona odpowiednio przewiewana) i droga opcja to niewydajna pompa wodna. Borykalem sie z takim problemem blisko rok u siebie w 735. W efekcie czego powymienialem po koleji caly uklad chlodzenia i dopiero po wymianie pompy temperatura sie ustabilizowala. Radze Ci na poczatek sprawdzisc jaki jest "przewiew" przez chlodnice jezeli jest OK, to zostaje tylko kwestia pompy.

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-07-17, 18:14   

Sprawdź jeszcze następnym razem na postoju czy jak zwiększysz trochę obroty to temperatura zacznie spadać... jeżeli tak to pompa do wymiany !

metaldaw 
Emigrant

Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2007-07-17, 18:45   

tak jak wyżej albo syf w układzie albo popma nie daje rady

jeśli syf w układzie to najlepsza opcja jaką znam bedzię spuszczenie całego płynu (z chłodnicy + z bloku) i zalanie texaco havoiline (jest to koncentrat który mieszasz z wodą destylowana 1:3 lub 1:2 - zależnie od temp. do jakiej ma chodzić) pojeździsz na tym troszkę to bardzo dobrze przeczyści cały układ - sam u siebie byłem w szoku jak póżniej uymieniałem pompę wody (na poprzednim płynie było troszke osadu, na texaco - nic :wow: )

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-07-17, 21:55   

CO prawda mam M20 ale. . . . .

Mam podobnie - w korku po jakiś 5-10 minutach stania temp się podnosi za pion, ale nawet nie dojdzie to białej kreski nie wspominająć o czerwonej.
Przygazuje na chwile - temp spada. Pompa wody - nówka oryginał 8000km na niej zrobione.

Termostat - trzeci założyłem - jeden nie oryginał jakiejś znanej firmy, drugi i trzeci oryginał.

Wisco - Nie wiem jak sprawdzić, jak deptam, to zapieprza niemiłosiernie . . .

No i w czasie normalnej jazdy - temp jest niżej niż być powinna - pomiędzy pionem, a kreską białą - nawet w takie fest upały. . .

Co robić? Chłodnice płukać czy co? Czy na złom z autem?

MAJSU 

Wysany: 2007-07-17, 22:46   

Mauser napisa/a:
CO prawda mam M20 ale. . . . .

Mam podobnie - w korku po jakiś 5-10 minutach stania temp się podnosi za pion, ale nawet nie dojdzie to białej kreski nie wspominająć o czerwonej.
Przygazuje na chwile - temp spada. Pompa wody - nówka oryginał 8000km na niej zrobione.

Termostat - trzeci założyłem - jeden nie oryginał jakiejś znanej firmy, drugi i trzeci oryginał.

Wisco - Nie wiem jak sprawdzić, jak deptam, to zapieprza niemiłosiernie . . .

No i w czasie normalnej jazdy - temp jest niżej niż być powinna - pomiędzy pionem, a kreską białą - nawet w takie fest upały. . .

Co robić? Chłodnice płukać czy co? Czy na złom z autem?

U mnie w M20 miałem problem z chłodzeniem jak tylko zatrzymywałem się w korku po jakiś 2 min zaczynał się grzać, normalnie strzałka była jakieś 0,5 cm w lewo od pionu a jak stał to wędrowała za połowę niewiem czy by szła dalej bo zatrzymywałem odrazu samochód aż ostygnie :) Raz mi płyn wywaliło... Po wymianie Visca ( Sachs )nawet w największy upał dochodzi maks do pionu ! Zmieniłem jeszcze termostat na Wahler`a, przpłukałem układ odrdzewiaczem liqui-moly a potem jeszcze parę razy przepłukałem wodą... zalałem Petrygo i nic się nie zmieniło tzn nie polepszyło teraz w te upały 40 stopni temperatura dochodzi maks do pionu ale tak już widocznie ma być :| A Visco można sprawdzić wsadzając w nie ręke :lol: Może trochę zaboleć jak jest okej a jeżeli jest padnięte to bez żadnego problemu się zatrzyma ! Dla zmniejszenia obrażen lepiej to zrobić w rękawiczce :P Albo użyć jakiegoś kartonu...

ukaszek 

Wysany: 2007-07-19, 16:35   

735Pawel napisa/a:
Temperatura to pieta ahilesowa M30. Zakladam ze poziom plynu masz OK, wiec zostaja 2 opcje Albo masz zapchana chlodnice (mam na mysli brod ktory zbiera sie na zewnatrz chlodnicy i powoduje ze nie jest ona odpowiednio przewiewana) i droga opcja to niewydajna pompa wodna. Borykalem sie z takim problemem blisko rok u siebie w 735. W efekcie czego powymienialem po koleji caly uklad chlodzenia i dopiero po wymianie pompy temperatura sie ustabilizowala. Radze Ci na poczatek sprawdzisc jaki jest "przewiew" przez chlodnice jezeli jest OK, to zostaje tylko kwestia pompy.

cześć Pawel chłodnice sprawdzałem przewiew jest o.k. żadnych zanieczyszczeń,poziom płynu o.k. termostat 3 i nic sie nie zmieniło, dzisiaj stałem w korku wisco chuczu wentylator wspomagający jego prace zasówa a skazówka rośnie, staneła tak między ostatniom białą a środkiem jak dałem gazu tak na 2000 to po 30 sekundach wraca do połowy,czyli zostaje mi tylko pompe wody wymienić, a co do pompy to jaką firmę, bo już jedną wymieniłem jakiś rok temu.
Pozdr... wszystkich i dzięki za pomoc, napisze co się zmieniło jak tą pompe wymienie :spoko: :spoko:

Mauser 

Wysany: 2007-07-19, 17:31   

Ukaszek - ja mam to samo a pompa sprawna na bank - niestety nie pamiętam jakiej firmy, ale górna półka, z niemieckich dobrych zamienników. . . Pozatym, ja mam wolne na 800 obr, więc pompa pompuje szybciej niż powinna.

Nie jestem pewien za wisco, w najbliższej przyszłości wymieniam na oryginał. . .

MAJSU 

Wysany: 2007-07-19, 22:20   

Cytat:
Nie jestem pewien za wisco, w najbliższej przyszłości wymieniam na oryginał. . .

A jakiej firmy kupiłeś ?

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-07-19, 22:20, w caoci zmieniany 1 raz  

Mauser 

Wysany: 2007-07-19, 23:34   

Siedzi jeszcze stary oryginał BMW . . .

Przypomniałem sobie . . na jakimś forum pisali o czyszczeniu wisca - odginanie jakiejś blaszki czy coś, czyszczenie benzyną . . . ktoś się z czymś takim spotkał??

MAJSU 

Wysany: 2007-07-19, 23:59   

Mauser napisa/a:

Przypomniałem sobie . . na jakimś forum pisali o czyszczeniu wisca - odginanie jakiejś blaszki czy coś, czyszczenie benzyną . . . ktoś się z czymś takim spotkał??

Hmmm... To może zrób ten "kartonowy" test :) Visco org takie jak siedziało u mnie w silniku Sachsa kosztowało 230zł jeszcze nie tak źle...

ukaszek 

Wysany: 2007-07-20, 10:30   

Mauser zrób ten test wisco bo jak sie okaze że nie spina to ono może być powodem twoich kłopotów z temperaturą, ja kupiłem BEHR i działa bez zarzutu kosztowało 300zł. a co do czyszczenia to pojęcia nie mam nigdy tego nie robiłem, ale jepiej nic nie odginaj bo możesz wisco uszkodzić ewentualnie przemyj je delikatnie benzyną, ale moim zdaniem to raczej nie pomoże... :)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-07-20, 13:24   

Mauser napisa/a:

u mnie też są jaja z temperaturą (visco od nowości 1988rok!!), mój mechanior mówi, ze nie powinno się w żadnym przypadku czyścić VISCA, nawet jakby nie wiadomo jakby było zasyfione - nie wiem czy to jedna z legend o tym elemencie :(
tej blaszki bym nie ruszał...

Mauser 

Wysany: 2007-07-21, 14:49   

Dzisiaj z Robertem zamienialiśmy wisco - co sie okazalo - najprawdopodobniej w miom ( ciezko było sie dosstac kluczem od góry żeby odkręcić) wiatrak był odwrotnie zamontowany - czyli wybrzuszenie nie w ta strone co trzeba.

Po zamianie wisco - dokladnie to samo, z tym ze moje wydawalo sie nie spinac tak jak powinno przy wysokich obrotach . . . problemów po prawidłowym zamontowaniu ciąg dalszy - przynajmniej przy "normalnej" jeździe wskazówka ponizej pionu . . .

MAJSU 

Wysany: 2007-07-21, 15:30   

Mauser napisa/a:
przy "normalnej" jeździe wskazówka ponizej pionu . . .

No to chyba OK ? :roll:

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-07-21, 17:16   

ja już sam nie wiem co o tym mysleć -ale u mnie napewno zwalony jest zegar temperatury cieczy chłodzącej...

Mauser 

Wysany: 2007-07-21, 18:27   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
Mauser napisa/a:
przy "normalnej" jeździe wskazówka ponizej pionu . . .

No to chyba OK ? :roll:

Cholera już nie wiem . . . z tego co się wypisuje, to ma stać w pionie i choćby nie wiem co . . .

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-07-22, 01:28   

Normalny, bezpieczny zakres temperatur to od 1 kreski przed pionem do 1 kreski za pionem, wiec nie panijkujcie jak wam w korku temperatura wzrosnie do 3/4 - martwic to sie trzeba jak idzie dalej w strone czerwonego pola. W druga strone tak samo - jak ktos zobaczy wskazowke przed pionem to panika ze niedogrzany itd. W 3 E30 ktorymi jezdzilem w czaise jazdy temperatura stala zawsze miedzy pionem a 1 kreska, a ideal to nie pion tylko wlasnie troche przed pionem. Panowie nie popadajcie w jakies paranoje, ani w jedna ani w druga strone. Ktos wczesniej pisal ze wymienil pol ukladu bo temperatura dochodzila do 3/4 ale nie rosla dalej. Nie macie na co kasy wydawac?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-07-22, 01:29, w caoci zmieniany 1 raz  

mackillus316i 
M52TuB25 D2 Racing

Doczy: 14 Lip 2007
Skd: Poznań/Inowrocław
Wysany: 2007-07-22, 03:03   

Popieram w 100% przedmówce!
U mnie przy normalnej jeździe wskazówka stoi (na lewo) troche przed pionem a przy dużych upałach i długich korkach wychyla się lekko (w prawo) poza pion.

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-07-22, 11:17   

ale pierwsza kreska na prawo od pionu to już 110'C :? według tego schematu:

mało to nie jest znając delikatność 6-stek na przegrzanie...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: