Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-03-05, 00:04 Jaka jest budowa tlumika ?
Chodzi mi o budowe tlumikow pseudo sportowych tj: KM MALON , VEGA ,VM SPORT itd.
Czy one nie sa przypadkiem calkowicie przelotowe i bez waty wygluszajacej , dospawane do puszki koncowki ozdobne z niby dyfuzorami ( z siatka w srodku ) ? I to jest wlasnie niby ten tlumik sportowo wyjaco buczacy ?
Czym one sie roznie od zwyklego tlumika seryjnego ?
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-03-05, 22:03
El Menello napisa/a:
poza tym co daje cos takiego o nazwie POWER X - X PIPe[/URL]
narazie wiem ze poprawia moment w dolnym zakresie. a co dalej ? i czy to dziala ?
Menel rzuć okiem w tunigowym do tematu PUZa "wydech"
jeszcze dorzucę, że przy podwójnych wydechach konieczne jest połączenie aby wyrównac ciśnienie i sprawność każdego cylindra, a zarazem poprawić kulturę pracy ... w końcu to R6 a nie 2xR3
gdzies w jakiejs gazecie bylo pokazane jak wygladaja tlumiki ultera (moze gdzies na stronce maja)... pucha z zewnatrz w srodku rury najczesciej z dziurkami (w zaleznosci od typu mniej lub bardziej zagmatwane... im bardziej tym dydech cichszy) i wata jakas specjalna... do tego koncowki i tyla... seryjne tlumiki maja podobna budowe tylko zazwyczaj sa bardziej pogmatwane w srodku...
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-03-05, 22:55
smash, chodzi ci o ten krzyzak ? bo zdania sa podzielone tego wynalazku ale tez cos tam pisali o wyrownaniu cisnienia itd itd..jestem laikiem w tych sprawach i ciekawe czy to cos w stylu srtumiennicy ktora nic nie daje..
jakub, szukalem nawet w google przekroju tlumikow pseudo sportowych i seryjnych z e30 325 i nic. lipa...
poza tym co daje cos takiego o nazwie POWER X - X PIPe[/URL]
narazie wiem ze poprawia moment w dolnym zakresie. a co dalej ? i czy to dziala ?
Menel rzuć okiem w tunigowym do tematu PUZa "wydech"
jeszcze dorzucę, że przy podwójnych wydechach konieczne jest połączenie aby wyrównac ciśnienie i sprawność każdego cylindra, a zarazem poprawić kulturę pracy ... w końcu to R6 a nie 2xR3
Przuwaz jak sa robione wydechy do V8 amerykaców - idzie własnie rura łaczaca obie L i P strone.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.