BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dłuższy postój-porady
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-02-28, 09:53   Dłuższy postój-porady

Jutro opuszczam nasz piękny kraj na 5 miesięcy i mam zamiar zostawić moją bunię u znajomego. Czy macie jakieś praktyczne porady dotyczące przygotowania auta do dłuższego postoju? Co może pomóc, a co może zaszkodzić?
Dodam, że auto będzie stało pod przysłowiową chmurką.
Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-02-28, 10:09   

cóż, mogę się zaopiekować Twoim autem :D

poproś kogoś, żeby nim przejchał z 15km raz w tygodniu. Bo inaczej to nie widzę tego zbyt kolorowo.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-02-28, 10:13   

Faktycznie, dobrze by było gdybyś miał kogoś zaufanego żeby raz na jakiś czas przewietrzył sprzęta i przegonił pająki z kolektorów, jednak doskonale wiem że jest to decyzja trudna zwłaszcza jeśli chodzi o porządny sprzęt.

e36 318ti compact szrotex

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-02-28, 10:20   

yo!
gadanie głupot stoją nowe graty po salonach po kilka miesiecy i nikt ich niewietrzy :wink: co najwyzej wycągnji aku i tyle :wink:

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-02-28, 10:32   

korzuch dobrze gada,
ja hoduję w garażu już rok kombiaka to teraz na zime aby aku zabrałem do piwnicy (dla spokojnosti ducha)

jak nic go nie obdrapie, nic go nie przygniecie, nikomu nie wpadnie w oko, nie trafi go zbłąkany kamień, nie będzie na trasie kolidującej z San Fermin (Pampeluna), nie przydaży się pożar, ani powódź
to IMHO nic mu nie będzie przez te 5 miesięcy

PZDR

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

alexil 

Wysany: 2007-02-28, 11:07   

Jeśli chodzi o czynniki pochodzenia człowieczego (kradzieź, obdrapanie itp) to raczej odpadają, bo autko będzie stało u znajomego na posesji. Myślę, że z przejechaniem się raz na jakiś czas też nie byłoby problemu ale jak na złość (a może i na szczęście-miałem zostawiać samochód bratu....) czwarty cylinder 2 dni temu zupełnie stracił kompresję (na 99% nieszczelny zawór) i nie wiem czy taka jazda mu nie zaszkodzi....
Najbardziej zastanawiała mnie kwestia kół-nic im nie będzie jeśli autko będzie stało przez 5 miesięcy w jednym miejscu?
W związku z poprzednimi postami piszę, że moje autko to e30 325i M-technic-żadna rewelacja ale chciałbym dla niej dobrze :-)

Pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-28, 11:14   

5 miesięcy, to żaden problem - jak mówi korzuch - wyciągnij tylko akumulator, naładuj i postaw gdzieś w cieple.

ewentualnie jak zamiast płynu masz wodę (nie przypuszczam, ale pisze na wszelki wypadek), to ją spuść

zwłaszcza jak masz problem z silnikiem, to niech go lepiej nikt nie odpala, bo po powrocie może być jakiś dziwny przypał

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-28, 12:39   

umyj go dokladnie bo ostatnio drogowcy troche sola sypali i nakryj plandeka... aku wyjmij/naladuj zostaw w temp pokojowej... o kola sie nie martw...

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2007-02-28, 13:44   

bron boze nie nakrywaj plandeka ! wilgoc nie bedzie mogla parowac i wszystko bedzie siedzialo W albo NA aucie ! pod dach owszem i to najlepiej zeby maly ruch powietrza (jakas wiata)
wyjmij aku i jedz :)
aha ! umyj spod jesli smigales zima ! sol i inny syf z drogi bedzie miala sporo czasu zeby dokonac dziela zniszczenia, lakier mozesz nasmarowac grubo jakims dobrym woskiem ...

alexil 

Wysany: 2007-02-28, 14:35   

Też słyszałem o tym, że plandeka to nienajlepszy plan...Jeśli chodzi o spód to nawet niebardzo jak mam go umyć ale ostatnio sporo jeździłem po dość sporych opadach deszczu więc mam nadzieję, że coś przepłukało...Postaram sie jeszcze jakimś wężem ogrodowym spryskać spód bez podnoszczenia na tyle na ile to możliwe. Z woskiem już chyba nie zdążę, bo wyjeżdżam jutro rano.....
Wielkie dzięki za wszelkie porady.

Pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-28, 14:40   

większość myjni oferuje takie usługi - zarówno mysie podwozia, jak i woskowanie karoserii

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-02-28, 14:49   

zainwestuj teraz na myjni 50 zl niz pozniej sie szarpac z spawaniem dziur

alexil 

Wysany: 2007-02-28, 14:50   

Cytat:
większość myjni oferuje takie usługi - zarówno mysie podwozia, jak i woskowanie karoserii

Nie w Stalowej Woli :-)

Pozdrawiam

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-02-28, 14:52   

oooo stalowa :D hehehe :) rzut beretem .... !! ! u mnie myja podwozia chyba tam pod grzybem na myjni i chyba kolo kauflanda ale tego nie jestem pewien ! pozdro !

alexil 

Wysany: 2007-02-28, 14:56   

No tak ale nie bede jechał do Tarnobrzega specjalnie na myucie auta, tym bardzo z silnikiem pracującym na 5 garów....(normalnie ma 6 jakby ktoś nie wiedział :-) )
Dowiedziałem się od ojca, że jednak myją podwozia w Stalowej. Zaraz wsiadam w auto i jadę załatwić sprawę.

Pozdrawiam

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-02-28, 15:15   

Urbi ma racje, plandeka to kiepski pomysl. Mialem okazje widziec co sie dzieje z autem pod plandeka kiedy w zeszlym roku po kilku miesiacach (nie pamietam dokladnie ile stal przykryty, napewno ponad pol roku) odkrylem samochod mojego sp dziadka - caly samochod mokry, po podniesieniu maski z maty wygluszajacej wyplynely doslownie litry wody. Woda stala wszedzie gdzie tylko mogla, w kazdym zaglebieniu, blachy, szyby i reflektory zaparowane, w srodku zapach stechlizny, na lakierze pojawil sie jakis dziwny nalot, w paru miejscach wylazla rdza. Samochod przed przykryciem byl umyty i wysuszony. Dopuki nie zobaczylem to nie wierzylem czym moze sie skonczyc przykrycie samochodu na tak dlugi czas.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

SOER 
trzy dwa zero i

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-02-28, 15:21   

Bo plandeka jest chyba dobra żeby schować np. cabrio na zimę w ciepłym garazu i chroni jedynie przed kurzem itd.

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-28, 22:29   

urbi napisa/a:
bron boze nie nakrywaj plandeka ! wilgoc nie bedzie mogla parowac i wszystko bedzie siedzialo W albo NA aucie ! pod dach owszem i to najlepiej zeby maly ruch powietrza (jakas wiata)

alexil napisa/a:
Też słyszałem o tym, że plandeka to nienajlepszy plan...

Bruner napisa/a:
Urbi ma racje, plandeka to kiepski pomysl. Mialem okazje widziec co sie dzieje z autem pod plandeka kiedy w zeszlym roku po kilku miesiacach (nie pamietam dokladnie ile stal przykryty, napewno ponad pol roku) odkrylem samochod mojego sp dziadka - caly samochod mokry, po podniesieniu maski z maty wygluszajacej wyplynely doslownie litry wody. Woda stala wszedzie gdzie tylko mogla, w kazdym zaglebieniu, blachy, szyby i reflektory zaparowane, w srodku zapach
stechlizny, na lakierze pojawil sie jakis dziwny nalot, w paru miejscach wylazla rdza. Samochod przed przykryciem byl umyty i wysuszony. Dopuki nie zobaczylem to nie wierzylem czym moze sie skonczyc przykrycie samochodu na tak dlugi czas.

SOER napisa/a:
Bo plandeka jest chyba dobra żeby schować np. cabrio na zimę w ciepłym garazu i chroni jedynie przed kurzem itd.

w sumie to w szoku jestem... ja zawsze na auto zakladalem plandeke ale nie taka szmaciana a taka jakby plastikowa... nie zauwazylem takiego efektu... jedyne co to jak auto brudne bylo (nawet przykurzone) i plandeka/nieraz folia nie byla dobrze napieta to pojawialy sie ryski na lakierze...

Tomek3er 

Doczy: 06 Sty 2006
Skd: Królewski Kraków
Wysany: 2007-03-01, 23:58   

nie wiem moze sie myle ale wydaje mi sie ze kurz wszedzie wejdzie . . . wiec mysle ze dobrze zeby samochód był kilka razy na spacerku.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-03-02, 07:47   

to może plandeka z gore-texu ;) Musi być jeżdżona, nie ma bata, naprawdę nie żartuję. Inaczej już się z nią pożegnaj.
E30 M332 1991........ ....U__________\

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-03-02, 15:04   

Piotr_1 napisa/a:
Musi być jeżdżona, nie ma bata, naprawdę nie żartuję. Inaczej już się z nią pożegnaj

dlaczego musi byc jezdzona? czasem fury stoja w komisach naprawde dlugo i jakos dzialaja.

PaWeLeK_E30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Piła
Wysany: 2007-03-02, 19:07   

umyj autko , koniecznie podwozie najlepiej na jakiejś myjce ciśnieniowej, nawoskuj, A tam gdzie nie dasz rady nawoskować to lej wosk pod ciśnieniem (opcja dostępna na myjkach ręcznych 2zł za 2min)
dobrze jest później pojeździć jak nie pada, aby woda w jakiś dziwnych miejscach nie stała
jazda taka też po myciu dobrze wpłynie na tarcze hamulcowe, bo je wysuszysz i rdza ich nie zje tak szybko - szczególnie jak są wentylowane
Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście jak ktoś raz na jakiś czas się przejedzie Twoim samochodem
- odłącz AKU
- żeby opony się nie niszczyły postaw samochód na jakiś kołkach. Najlepiej jednak koła zdjąć i do garażu.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-03-03, 13:03   

Wszystko przestaje działać jak auto nie jeżdżone. Jak mi stała 2 miesiące (była odpalana), to masakra. Problemy z elektryką np.
E30 M332 1991........ ....U__________\

marvin-86 
Częstochowa

Doczy: 26 Lis 2006
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-03-03, 13:24   

zgdza sie :) auto sluzy do jezdzenia nie do stania, najlepiej jak by ktos nim jedzzil chociaz raz w tygodniu 20 km :)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-03-03, 14:08   

tylko komu można zawierzyć swoje auto... BMW sie nie pożycza!! ja pożyczyłem raz i więcej tego nie zrobie - tak wynika z moich doświadczeń i doświadczeń moich kumpli...
wplałbym zostawić nie jeżdżoną...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: