Witam Mam problem... wymieniłem najpierw łożyska w piastach z tyłu bo coś gwizdało, pomogło tylko trochę, wymieniłem most który też gwizdał, a nowy okazał sie nie wiele lepszy, lecz po wymianie przy 120km/h były wyczuwalne drgania, wymieniłem więc podporę wału wraz z łożyskiem i zaczął sie teraz problem tzn. auto dostaje wibracji już przy 80km/h, więc wymieniłem most na stary i nie pomogło. Wymieniałem koła i nic Auto przed wszystkimi tymi wymianami,od kiedy je kupiłem miało drgania ale dopiero przy ok. 180km/h . Jestem przekonany w 90% że to coś z wałem. Wał poskładany jest na znakach
Moje pytanie to jak sprawdzić krzyżaki na wale napędowym Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to też piszcie. Z góry dzięki
A może pojedz na kontrole i wyważanie wału - niestety nie da sie tego zrobić samemu
drgania mogą właśnie od tego pochodzić.... jeśli występują od pewnej prędkości i się nasilają z jej wzrostem to może być to....
dokładnie tak, trzeba sobie zawsze zaznaczyć wał przed rozłożeniem, żeby właśnie uniknąć takich sytuacji, teraz albo wyważenie, albo załóż inny wał, albo metodą prób i błędów będziesz szukał starego ustawienia, a może wkręcałeś wał w imadło?
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
koła wyważone i proste, a dla pewności zmieniałem na stalowe i nic sie nie zmieniło
Sosen napisa/a:
teraz albo wyważenie, albo załóż inny wał, albo metodą prób i błędów będziesz szukał starego ustawienia, a może wkręcałeś wał w imadło?
Wał poskładałem na znakach i nie wkręcałem w imadło, zastanawiam się jeszcze nad podporą ta stara była cała, tylko guma była miększa niż w nowej? Czy od przegubów na półosiach może być coś takiego? Piszcie co tylko wam przyjdzie do głowy, bo mój łeb mi już paruje od tego myślenia co to? Z góry dzięki
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-02-25, 00:04
Jak jedziesz na luzie z jakiejś górki tak z 60-80 km/h i robi tak łu łu łu łu i zmienia się ten odgłos w zależności od prędkości to chyba raczej coś nie tak z wałem.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
A gumowy łącznik skrzynia /wał jest cały nie zdeformowany i jeszcze ważniejsze czy tulejka gprowadząca gumowo metalowa w wale jest cała Ja stawiam na obie rzeczy lub bardziej na tę tulejkę w wale.
Jak jedziesz na luzie z jakiejś górki tak z 60-80 km/h i robi tak łu łu łu łu i zmienia się ten odgłos w zależności od prędkości to chyba raczej coś nie tak z wałem.
Oprócz tego "łu łu łu" dochodzą jeszcze wibracje
Cytat:
A gumowy łącznik skrzynia /wał jest cały nie zdeformowany
Stan określił bym na bdb.
Artur C. napisa/a:
czy tulejka gprowadząca gumowo metalowa w wale jest cała
Chodzi o tą na wielowypuście? Jest ona cała, a wielowypust wyczyszczony z syfu i połączenie stosunkowo luźne (tzn. myślę odpowiednie).
A przy wymianie łożysk nie ściągałeś bęnów lub tarcz? Jak tak to masz wielką szanse na to że któreś jest zwichrowane. Rada: do ślusarza i sprawdz na tokarce.
Nie - nie o wielowpust chodzi - idzie o element 1 na załączonym rysunku - odpowiada ta tulejka za to aby wał szedł w osi wałka zdawczego skrzyni biegów i nie tańcował jeśli guma łącznika 2 ma jakieś zmęczenia materiałowe powodujące jej niesymetryczne deformacje a za tym idące bicia na wale.