BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Skrzynia automatyczna (e34,e32)
Autor Wiadomo
BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-01-17, 18:45   

casus maximus napisa/a:
dzis dowiedziales sie ciekawa rzecz od pewnego mechanika...chcialbym zapytac czy to prawda? czy to prawda ze powyzej 150000 km przebiegu pojawiaja sie problemy z automatem? ze zaczynaja sie awarie i wogole? facet mnie przestraszyl troche...

A teraz powiem ciekawostke 740ia (zapewne 540 tez) ma NIEWYMIENNY OLEJ W SKRZYNI BIEGOW.Mój silnik ma niby 210 tys obstawiam ze wiecej i nie mam problemow ze skrzynia,dzialaja wszystkie tryby E,S,* kick down działa - kiedys kiedys jakies 10 lat temu własnie cos kazdy mówił ze Automaty BMW to lipa starszna ale jakos ja osobiscie nie spotkalem sie zeby komukolwiek nawaliła skrzynia automatyczna.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-01-17, 19:11   

dzieki wielkie Kirek...podtrzymujesz mnie na duchu i rozwiewasz coraz bardziej watpliwosci...a wiec nadzieje na 4.0 obojetnie czy w piatce czy w siodemce jednak spowrotem odrzyly...mam do ciebie prosbe, czy moglbys mi napisac wszystkie wady i zalety 740iA? bylbym wdzieczny... :)

J E L I T O 
na czarno

Doczy: 16 Wrz 2005
Skd: STALOWA WOLA
Wysany: 2006-01-17, 19:12   

to jeszcze mało słyszałeś o skrzyniach w 4.0 v8. Wszystkim siada wsteczny.

A olej sie wymienia i filtr również.

ZOBACZ TO 540i http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23752

BADYL 

Wysany: 2006-01-17, 19:17   

J E L I T O napisa/a:
to jeszcze mało słyszałeś o skrzyniach w 4.0 v8. Wszystkim siada wsteczny.

A olej sie wymienia i filtr również.

To dziwne albo zle przestudiowałems instrukcje obsługi Bentleya :P :P:P:P

A o wadach i zaletach opowie raczej JELITO jednak ma dluzej doswiadczenie w 7.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2006-01-17, 19:32   

hm...wiec jak w koncu jest? czy warto kupic starego automata czy nie? a jesli skrzynia walnie to co wtedy ? czy naprawa jest bardzo droga ?

filipfil 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-01-17, 20:26   

Dawno dawno temu miałem 750 il w automacie i niestety nie mam zbyt dobrych wspomnień.
Pewnego pięknego dnia samochód stanął i ani do przodu ani do tyłu, silnik chodzi, najpierw myślałem, że tylny most ukręciłem, ale to niestety była skrzynia. No więc sznurek, drugi samochód i do mechanika. Mechanik najpierw się przestraszył,a potem widziałem jak odetchnął z ulgą jak mu powiedziałem , żeby tylko wyjął skrzynie, a robił ją będzie kto inny, w końcu i tak samochód zaciągnąłem do speców od automatów (robią tylko skrzynie aut.). Na drugi dzień telefon: skrzynia wyjęta, rozebrana i koszt naprawy to jakieś 6000 zł !! !! mało nie padłem bo samochód kosztował 23 000 ... Poszperałem trochę i znalazłem jakąś używaną ( a to nie było proste) za 2000 + przekładka i jakoś to przebolałem.

Automatyczne skrzynie biegów do BMW i nie tylko np merola dostarcza firma ZF, tylko ona ma oryginalne części zamienne i dlatogo remont czy naprawa automatu jest taka kosztowna.

Do tego mało kto umie właściwie używać automatu, często jest zakatowany po ktoś palił gumę i machał biegami aż zagotował olej w skrzyni i później zdziwiony że mu się sprzęgiełka ślizgają i ma dwa biegi:wsteczny i czwórkę (bo reszta się nie załącza...), mało kto przejmuje się stanem oleju i jego poziomem, jeszcze mniej osób wie, że przy wymianie oleju trzeba wymienić filtr oleju w skrzyni i uszczelkę...

Kiedyś czytałem relację ze zlotu gdzie dziennikasz pisał coś w tym stylu: "śmiesznie wyglądał gościu w 850 w automacie palący gumę na wsteku i jedynce szybko przełączając biegi " !! !!!! Normalnie padłem, gościu z 850 chyba zabił skrzynię własną głupotą...

Poza tym wszystko się zużywa nawet niewymienny olej w skrzyni automatycznej, teraz mam vito w automacie i niedawno miałem problemy ze skrzynią więc pojechałem do serwisu merca, a tam mówią, ż nie trzeba zmieniać oleju przez cały przebieg samochodu ... Fajnie myślę, ale pojechałem do gości u których byłem wcześniej z bmw na diagnostykę.
Pierwsze pytanie: kiedy zmieniał pan olej?
drugie : czy ktoś już tam dłubał?
trzecie : czy wiem ile będzie kosztował remont skrzyni w której nigdy nie był wymieniany olej ?? ?? :shock:
No to ja mówie że w serisie nie wymieniają i tak dalej...
gościu : hahahaha no i dzięki temu my mamy prace....

W końcu gościu wyjął skrzynię, rozebrał, wyremontował , włożył z powrotem ostro mnie skasował i kazał REGULARNIE wymieniać olej !! !

Co do skrzyń automatycznych w bmw to może i są wytrzymałe ale wszystko po przebiegiu 250,000 km może się popsuć...

Jak ktoś chce instrukcję jak przetestować automat przy zakupie to proszę o kontakt, bo nie chce mi się więcej pisać a nie wiem czy ktoś to przeczyta :)

Aha firma się nazywa SAMKO i mieści się w Warszawie niedaleko ul Kolskiej ogłaszają się w każym numerze Auto Moto Biznes i można do nich zadzwonić i pogadać, chociaż prezes nie ma zbyt wiele czasu i lepiej pogadać z mechanikami, są całkem sensowni..

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-01-17, 20:32   

filipfil napisa/a:

Jak ktoś chce instrukcję jak przetestować automat przy zakupie to proszę o kontakt, bo nie chce mi się więcej pisać a nie wiem czy ktoś to przeczyta :)

Pisz pisz, mi sie mazy 535 z automatem jako nastepne auto, wiec Twoj opis sie przyda :) A pewnie nie tylko ja bym o tym chetnie przeczytal.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

BADYL 

Wysany: 2006-01-17, 21:03   

No prosze ile sie mozna dowiedziec - czyli jedym slowem ksiazki obłsugi nadaja sie na smietnik a nie jako porada fachowa.Czyli czas zmienic olej w skrzyni :)

Pablo 

Pomg: 2 razy
Doczy: 16 Wrz 2004
Skd: Pruszków
Wysany: 2006-01-18, 14:27   

[/quote]
Aha firma się nazywa SAMKO i mieści się w Warszawie niedaleko ul Kolskiej ogłaszają się w każym numerze Auto Moto Biznes i można do nich zadzwonić i pogadać, chociaż prezes nie ma zbyt wiele czasu i lepiej pogadać z mechanikami, są całkem sensowni..[/quote]

Odradzam szczerze ta firme!!! Moj ojciec mial kiedys automata, i robilismy remont w tej firmie... mniej wiecej co 3 miesiace padal... Z glupoty robilismy naprawy bez rachunku ze wzgledu na koszta (na poczatku 90 lat byly to straszne sumy, a bez rachunku zaproponowali tansza naprawe).. wreszcie po 4 naprawie (kazda naprawa kosztowala conajmniej 2 tys zl, a pierwsza kosztowala 4 tys) pojechalismy do firmy w Alei Krakowskiej w Jankach, okazalo sie ze sk...syny remontowali skrzynie na uzywanych czesciach a liczyli za nowe!!!!! Caly czas wlasciciel zwalal ze ja napewno katuje samochod, przez co mialem przerabane, a po remoncie w tamtej drugiej firmie przejechalismy ponad 100.000km i nic sie nie dzialo....niestety potem samochod poszedl do kasacji... Ale ogolnie nie polecam tej firmy, nie jest to trylko moja opinia, bylemu chlopakowi mojej siory zrobili to samo! Albo bierzcie rachunki!!! A wlasnie, najwazniejszy jest olej i filtr w automacie!!! Pierwsze padniecie skrzyni u nas bylo wlasnie przez to!!!
R1 było...
e38 740...
e30 344i
Pozdrawiam!!

filipfil 

Wysany: 2006-01-18, 16:05   Kupujemu auto a z automatem

Instrukcja dotyczy sprawdzenia automatycznej skrzyni biegów przy zakupie samochodu na tyle na ile to możliwe bez specjalistycznego sprzętu. Absolutnie nie należy jej traktować jako jedynie słusznej, wszelkiw uwagi mile widziane...
Instrukcja jest napisana dla osób, którzy nigdy wcześniej nie mieli automatu, dlago starałem się aby była wmiarę jasna i obejmowała również podstawowe rzeczy o których nikt nie pisze bo " przecież wszyscy to wiedzą", proszę sie nie śmiać , wszelkie uwagi proszę śmiało dorzucać , może coś ciekawego z tego wyniknie....

No to jazda:

1. Szukamy samochodu z automatym:)

2. Umawiamy się z gościem na oglądanie i testowanie sprzęta. Uprzedzamy gościa, że silnik musi być całkowicie zimny, najlepiej po nocy, jeżeli jest ujemna temperatura to jeszcze lepiej, pewne rzeczy wychodzą dopiero na mrozie... przy okazji zobaczymy jak odpala, czy nie kopci (diesel) i jak chodzi na jałowych obrotach na zimnym silniku...

3. Zadajemy gościowi podchwytliwe pytania:
a. na jakim jeździ oleju (skrzynia)
OPOWIEDZI GOŚCIA:
- nie wiem, nigdy nie zmieniałem - uwaga wszystko jest możliwe
- dextron 2 lub 3 i pokazuje naklejkę gdzieś w komorze silnika albo butelkę - dobrze, wie o co chodzi
- jeżdzi na jakimś olej do automatu - ?? ? może dobry, może najtańszy, może się nie zna, albo sprzedaje nie swojego sprzęta, albo wszystko robi mechanik a on się nie dotyka- drążymy sprawę na ile to możliwe

b . czy zmieniali filtr oleju przy wymianie oleju
OPOWIEDZI GOŚCIA:
- nie, nigdy nie zmieniałem - uwaga wszystko jest możliwe
- zmieniał na 100% - ok wporzo
- może mi mechanik zmienił - może zmienił a może nie :( różnie to bywa

c . czy kiedykolwiek holował (na lince) samochód ( tu wymagana jest dobra wola sprzedającego)
OPOWIEDZI GOŚCIA:
- nie nigdy, przecież automatów się nie holuje - odpowiedz idealna
- tak kawałek - odpowiedź poprawana można je holować do 150 km (chyba taka jest odległość podana w instrukcji)
- no pewnie, z Hamburga do Szczecina - :) szukamy innego samochodu ...

d. czy zaświecała się kiedyś kontrolka od skrzyni (też potrzebna dobra wola)
OPOWIEDZI GOŚCIA:
- nigdy- fajnie ale sprawdzamy czy ma żarówkę i czy nie jest spalona
- czasem zapala się na moment i zaraz sama gaśnie - coś się dzieje, albo skrzynia albo sterownik albo wiązka, czujnik możliwa masa powodów
- świaci się cały czas ale i tak jeżdżę bo muszę - szukamy innego sprzęta, gościu nie dba o
samochód oprócz skrzyni pewnie "zapomina" zmienić klocki, olej w silniku dopóki samochód jedzie to on w nim nic nie robi (jest taka grupa ludzików i to nie są kobiety wbrew pozorom, które po zapaleniu kontrolki od razu jadą do mechanika)

e. pytamy czy są wszystkie biegi i czy skrzynia się "nie ślizga" to wyjdzie podczas jazdy
OPOWIEDZI GOŚCIA:
- wszystko jest ok wszystko świetnie działa , - ok fajnie i tak wszystko wyjdzie w czasie jazdy
- nie ma któregoś biegu - oooo, coś nie tak, może wystarczy wymiana tarczek od tego biegu a może skrzynia do remontu...
- są wszystkie biegi "tylko" trochę szarpie przy przełączaniu - zależy od tego "trochę" albo
remont, albo druga skrzynia albo gościu jest przewrażliwiony albo wszystko jest OK, tylko ta skrzynia tak ma (zdarza się i to jest trudne do oceny)
- są wszystkie biegi, ale "przeciąga" przy przełączaniu - niewesoło, może być zwalona masa
rzeczy.

3 otwieramy maskę, wyciągamy bagnet z żółtą rączką i nie patrząc na razie na poziom oleju
wycieramy bagnet w BIAŁĄ chusteczkę i ..... wąchamy (to nie żart) i oglądamy. Jeżeli coś się w skrzyni ślizga to wyraźnie czuć zapach przypalonego oleju (nie taki wyraźnie zjaray jak we frytkach, ale coś tam czuć. Olej na chustce powinien mieć w każdym miejcu taki sam kolor i nie może być widac jakiejś piany, jakichś bąbelków, no po prostu czysty olej. Wiem, to może być trudne ale niestety trudno opisać zapach i kolor :(

4 Przekręcamy kluczyk, wyłączamy radio, dmuchawę, wyłączamy klimę, jeśli to możliwe uchylamy trochę szyby.
Opuszczamy ręczny, szukamy kontrolki od skrzyni i patrzymy czy zgaśnie.

5. Odpalamy sprzęta na równej poziomej asfaltowej drodze (chodzi o to żeby nie stał zakopany w śniegu czy piasku, ani pod górę bo nie będzie widać efektu) i natychmiast po odpaleniu naciskamy hamulec i przełączamy wajchę na D. Powinniśmy poczuć łagodne ale zdecydowane "włączenie biegu". Nie może być mowy o gwałtownym szarpnięciu samochodem. Puszczamy haulec i NIE dodajemy gazu. Samochód MUSI zacząć powolutku jechać. Jeżeli stoi w miejscu sprawdzamy ręczny, opuszczmy go i czekamy. Jeżeli stoi w miejscu - jest bardzo źle targujemy się od razu. Jeżeli sprzedający wygada
się, że za chwile wszystko będzie dobrze, tylko się chwilkę zagrzeje (bo niby olej zgęstniał)
targujemy się jeszcze mocniej:)
Jeżeli ładnie włączył się bieg jedziemy parę metrów i dodajemy delikatnie i w miarę równomiernie gazu. Wszystkie biegi powinny się szybko cicho i zdecydowanie przełączać, bez żadnych szarpnięć. Jak zapnie się 4 to hamujemy delikatnie aż do zatrzymania i tak samo sprawdzamy czy biegi się ładnie redukują. U mnie po remoncie jak jest włączone radio to zmanę biegów można wyczaić praktycznie tylko na obrotomierzu, nic nie czuć zmiana biegu trwa chwilkę (jakieś 0,5 sekundy) i samochód dalej płynnie zdecydowanie przyspiesza. Na skrzyni o przebiegu w okolicach 200.000 km i więcej czuć zmianę biegu, ale dopóki nie ma gwałtownych szarpnięć to jest ok. Samochód po zatrzymaniu nie może zgasnąć!! skrzynia musi wrzucić na "luz" i czekać co dalej zrobimy.

Jeżeli test wypadł pozytywnie rozgrzewamy sprzęta ( można pojeździć i np sprawdzić silnik,
przyspieszenie, zawieszenie układ kierowniczy albo zostawić na na włączonym silniku). Jak się już zagrzeje nie gasimy sprzęta, wyjmujemy bagnet od oleju w skrzyni i sprawdzamy poziom oraz jeszcze raz wąchamy i oglądamy. jeśli jest tak samo jak poprzednio, nic się sie dzieje to wszystko wygląda na sprawne i targujemy się zaciele, bo to automat a z nim nigdy nic nie wiadomo :)

Typowe usterki automatów:

- wszystko jest w porządku ale dopiero jak się trochę nagrzeje, jak jest zimny występują jakieś niedomagania: wszystko się może zdarzyć, różne dziwne (i drogie) graty mogą być uszkodzone, raczej należy unikać zakupu

- szarpanie przy przełączaniu pomiędzy biegami ( ale biegi się załączają za KAZDYM razem) - w zależności od siły szarpnięcia albo tak ma być przy tym przebiegu albo skrzynia zaczyna się kończyć

- przy przyspieszaniu próbuje przełączyć na wyższy bieg, bieg się nie załącza, przerzuca z
powrotem na niższy, jeszcze raz chce wrzucić wyższy i albo mu się udaje albo nie, Jak się uda i zrobi to szybko to jest szanasa że tego nie zauważymy za pierwszym razem, jak bieg nie wskoczy to z reguły włącza się kontrolka getriebeschalter (albo już się świeci).- zaczyna się coś dziać dziwnego albo pada skrzynia albo hydrauliczno-elektroniczne sterowanie.

- jeżeli już świeci się kontrolka i nie gaśnie to może oprócz skrzyni paść sterownik (wiążka,
bezpiecznik, coś się rozepnie, zardzewieje masa itp) a skrzynia może (ale nie musi) być sprawana jest to bardzo, bardzo żadki przypadek

- skrzynia zdecydowanie zapina wszystkie biegi w górę i w dół ale przy przyspieszaniu (szczególnie trochę ostrzejszym) wyraźnie czuć, że czas przełączania biegów jest zdecydowanie za długi -skrzynia "przeciąga" - pierwsze oznaki kończących się tarczek

- skrzynia przełącza biegi ale ślizga się i pomimo wciśnięcia ostro gazu samochód wolno
przyspiesza (albo wcale i wtedy mamy problem). Trzeba jednak to wyraźnie odróżnić bo samochód z automatem ma gorsze przyspieszenie (jakieś 2-3 sek do 100km,h) Jeżeli go zagazujemy to po dodaniu strat na skrzyni (ok 5-15 koni różne są wersje) powoduje to pewne "zamulenie" ...

- skrzynia jest w trybie awaryjnym - świeci się kontrolka i jest tylko jeden bieg (z reguły 3),
aby dojechać do serwisu abo nie ma żadnego biegu - skrzynia zepsuta, sterownik zepsuty albo oba na raz...

Jeżeli gościu mówi że niedawno remontował skrzynię to uprzedzam, że można ją podpicować na sprzedaż i wytrzyma np. 10.000 km, a można ją solidnie wyremontować i jeżdzić latami. Można się sugerować ceną za naprawę (jak jest faktura), kompletny remont skrzyni na nowych częściach kosztuje od 4000 do nawet 9000 + 22%VAT, w szczególnych przypadkach jeszcze drożej!!!. Jeśli faktura jest na 500 zł to skrzynia jest tylko naprawiona, być może dobrze i jeszcze sporo pochula, ale może tylko wymieniono te części żeby jakoś dało się jechać. Jak byłem swoim sprzętem to mechanik pytał wyraźnie czy remontuję solidnie "dla siebie", czy tylko naprawić żeby wszystko wyglądało ok...

Mam nadzieję, że nikogo nie wystraszyłem za bardzo, automat to fajna sprawa do codziennej jazdy szczególnie w mieście, skrzynie w bmw wytrzymują duże przebiegi (nie dotyczy 750) są w miarę bezawaryjne, dość łatwo znaleźć używaną skrzynkę albo w ostatecznośc wsadzić manual i dalej jeżdzić.

Zawsze można podjechać do magików, za dość niewielkie pieniądze przetestować i pomierzyć sprzęta i wszystko będzie jasne...

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2006-01-18, 17:01   

mnie troche wystraszyles...az mnie ciarki przeszly na sama mysl ze skrzynia moglaby siasc...szkoda ze jestem taki niekumaty w tej kwestii...mozna mi wcisnac wszystko:(...boje sie ze sprowadze lumpa...

Cooba 
ALPINA fan

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Lip 2005
Skd: Radomyśl Wielki
Wysany: 2006-01-18, 17:44   

Polecam poszperac na www.autoscout24.pl jest tam dozo ogloszen z niemiec i nie tylko. Po tej instrukcji chyba musze zbierac na jakis remoncik skrzynki :wink:

Pozdrawiam.

filipfil 

Wysany: 2006-01-18, 20:09   

Może nie będzie tak żle, radzę jeżdzić aż do bólu i powoli się rozglądać za inną uzywaną skrzynką, remont jest chyba niopłacalny przy dzisiejszych cenach samochodów, znam gościa który jeżdził automatem w e30 2,0 i miał tylko trójkę i czwórkę i chyba wsteczny , przyjeżdzał na spoty i zloty i jakoś sobie radził...

A kupić padniętego sprzęta jest łatwo, ale można trafić tak jak mój sąsiad z Sulejówka. Pojechał do Niemiec po jakąś e34 lub e32, koniecznie miało być BMW bo miał już 635 csi, a było trochę za stare i za małe, a za pieniądze które na to przeznaczył kupił dwa identyczne !! mercedesy oba od pierwszego właściciela, kupione tego samgo dnia od dealera i u niego serwisowane. Jeżdziło nimi małżeństwo i samochody chyba 18letnie (wtedy) miały coś 47 tyś i 38 tyś km przebiegu :shock: Nikt mu nie chciał uwierzyć, wszyscy mówili, że kręcone liczniki, a oni na codzień jeździli czymś innym, a tymi jeżdzili tylko na wczasy weekendy i gdzieś dalej bo były wygodne i niezawodne bo nowe:)) Ja wiem, że teraz trafić coś dobrego w niemczech jest trudno, ale polecam szwajcarię, jeszcze nie jet tak przetrzepana, a i samochody jakby bardziej zadbane... Z tego co wiem oni chyba nie sypią soli i blacha jest w lepszym stanie...

Cooba 
ALPINA fan

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Lip 2005
Skd: Radomyśl Wielki
Wysany: 2006-01-18, 21:28   

Swoja 750 kupilem od konesera w Niemczech. Auto mialo przejechane ponizej 140 tys. Super sie sprawuje, tylko ta skrzynia. Ktos mi mowil ze w 750 automat wytrzymuje 200 tys a juz blisko tego jestem i wyczowam jakies szarpniecia, itd.

Pozdrawiam

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2006-01-20, 00:07   

Ludzie!!! Dzis dowiedzialem sie znow ciekawej rzeczy...Facet mi powiedzial pewien ze automatyczna skrzynia biegow gdy jest prawidlowo uzytkowana powinna miec zywotnosc dwa razy dluzsza niz skrzynia manualna....Ale w najblizszym czasie pojade do serwisu amerykanskich aut popytac o kwestie skrzyn automatycznych.

filipfil 

Wysany: 2006-01-20, 11:58   

No właśnie kluczowe słowo w tym zdaniu to "prawidłowo", żadnego palenia gumy, ruszania ze slidem o długości 150 m :) i regularne serwisownie, nie przełączanie na R gdy samochód jedzie do przodu i D jak jedzie do tyłu, nie wrzucanie na P jeśli samochód jeszcze się toczy, nie holować za daleko, nie ODPALAĆ silnika poprzez holowanie !! !! (i tak się nie da). Nie należy ciągnąć przyczepy kempingowej załadowanej na dwa miesiące wakacji pod górę na D tylko na 3 lub 2 (należy czytać instrukcję). Niestety w Polsce dość często ktoś nie wie nic więcej tylko po co jest P,D,R, z N ma problem 432 lub 321 to już zagadka, a co to jest kick down i po co używać też nie bardzo wie... Oczywiście często taka wiedza wystarcza i nic więcej nie jest potrzebne przeciętnemu kierowcy, ale to chyba przecież oczywiste, że BMW nie kierują "przeciętni kierowcy" ... Dlatego zakup automatu zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem, nie wiemy na kogo trafiliśmy, niby zawsze możemy poprosić, żeby właściciel kawałek się przejechał, a my oceniamy jego styl jazdy... niestety na 95% nie będzie jechał tak jak zwykle tylko delikatniej, żeby zrobić dobre wrażenie, ale pewne złe nawyki da się podejżeć np. wkręcanie silnika na jakiś obroty powiedzmy 1500-2000 i dopiero wrzucanie na D- koszmarrrrr, skrzynia długo takiego traktowania nie wytrzyma, a dla niektórych start spod świateł bez "pichola" to ostatnie lamerstwo...

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2006-01-20, 22:58   

hm...mnie mimo wszystko korci 4.0 i skrzynia automatyczna...niestety wszystko uzalezniam od sprzedania fury ktora aktualnie posiadam...jesli nie sprzedam to sciagam 535 i robie przekladke do swojego statku...i wogole go modernizuje....jesli jednak sprzedam i kupie 740 ze skrzynia automatyczna i okaze sie ze skrzynia szmelc to trudno...nie bedzie sie jezdzilo pol roku ale sie naprawi :lol:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-01-21, 00:21   

casus maximus napisa/a:
Facet mi powiedzial pewien ze automatyczna skrzynia biegow gdy jest prawidlowo uzytkowana powinna miec zywotnosc dwa razy dluzsza niz skrzynia manualna....Ale w najblizszym czasie pojade do serwisu amerykanskich aut popytac o kwestie skrzyn automatycznych.

sam piszesz, że nie masz pojęcia o automatach a słuchasz jakiegoś "faceta"-ciekawe
skąd on wziął te dane o wytrzymałości skrzyń...
porównywanie konstrukcji BMW z amerykanami to lekkie nieporozumienie, Ci którzy sprowadzają auta z USA, żeby "normalnie" je użytkować muszą dokładać chłodnice oleju,
bo te skrzynie nie są obliczone na jazde z prędkościami jakimi jeździ się po Europie i padają...
lepiej jedz do jakiegoś dobrego warsztatu BMW i tam pogadaj z kimś w tym temacie...

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-01-22, 21:16   

Co do skrzyń automatycznych na własnym doświadczeniu:

Ojciec miał 524td e28 (1986r)... przytargał ją z niemiec w 1991r z przebiegiem 111tys. była u nas 9lat, prawidłowo eksploatowana przez nastepne 130tys km i zero problemów ze skrzynią. Od 2000r ma ją mój wujek (ciężka noga), zrobił nią już 50tys. km i wystąpiła mała awaria-linka do wymiany. Po naprawie tej drobnej ustertki nadal smiga bezproblemowo.
Tak więc tak jak pisał ktoś już wczesniej... wszystko zależy od traktowania auta.

Pozdro

wójek 

Doczy: 29 Gru 2006
Skd: Białystok
Wysany: 2007-02-02, 17:57   

co do automatów miałem wiele ale najbardziej byłem zadowolony z amerykańskiego (Camaro 5.7 1984r 3-biegowy) robiłem stójki (nawet 140 na liczniku), próbowałem bokiem i nic nigdy sie niedziało ze skrzynią... niewiem jak jest z pseudoamerykancami typu Ford Taurus ale te prawdziwe amerykance mają automaty nie do zajeżdżenia

BMW niemiałem żadnego wiec sie niewypowiem ale na 100% trzeba regularnie zmieniac olej i filtr oleju w skrzyni, nierobić stójek na D tylko ewentualnie na 1 przerzucić jak tak bardzo korci, niewrzucac z N na D przy innych obrotach niż jałowe

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-02-03, 10:26   

dla posiadaczy automatycznych skrzynek - przydatne linki:
http://automat.pl/news.php
http://xoops.citroen.trig...icle.php?id=185
http://www.automat.pl/vademecum/index.html
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-12-31, 11:15, w caoci zmieniany 1 raz  

BADYL 

Wysany: 2007-02-03, 10:39   

RoboCop napisa/a:
dla posiadaczy automatycznych skrzynek:
http://automat.pl/news.php
http://xoops.citroen.trig...icle.php?id=185

Super ta pierwsza strona :) a jak sie na niej zalogowac bo slpey jestem i nie wiedze REJESTRUJ.

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-02-03, 10:49   

Kirek - nie mam pojęcia,a linki odkryłem przez przypadek -mam nadzieje, że się przydadzą....

BADYL 

Wysany: 2007-02-03, 10:55   

RoboCop napisa/a:
Kirek - nie mam pojęcia,a linki odkryłem przez przypadek -mam nadzieje, że się przydadzą....

Ju poczytałem super dowiedziałem sie tego i owego i tu uzyskałem potwierdzenie tego ze dobrze traktowalem skrzynie :) - teraz tylko olej wymienie a czekam na nowa chłodnice.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: