BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z odpalaniem rano (318 TDS)
Autor Wiadomo
mple 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Sty 2007
Skd: Katowice
Wysany: 2007-01-16, 17:21   Problem z odpalaniem rano (318 TDS)

Witam

Czy ktoś może mi powiedzieć co jest przyczyną trudności z odpalaniem rano zimnego silnika 1,7 tds ?

Zachowuje sie tak jak by świece nie dostawały prądu (chodz miernik wskazał 10V podczas grzania świec) Może coś z przekaźnikiem - gdzie w nich jest przekaźnik świec żarowych ? Świeczki są nowe.

Jak już po jakimś czasie odpali, chodzi idealnie, nie dymi, nie szarpie, nie przerywa, wolne obroty idealne, moc super.

TYLKO PROBLEM Z SAMYM ROZRUCHEM KOMPLETNIE ZIMNEGO SILNIKA !! ! CIEPŁY, LUB MINIMALNIE CIEPŁY ODPALA IDEALNIE I BEZPROBLEMOWO.

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2007-01-16, 17:34   

miernik wskazał ze do swiec dochodzi prad a jaki jest samych swiec stan? moze czas wymiany?

mple 

Wysany: 2007-01-16, 17:44   

świece są nówki kilka dni temu wymienione, dochodzi do nich 10V

... tak myśle czytając to i tamto, może to że rezerwa mi się świeci ma jakiś związek ? a może akumulator za słaby ?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-16, 18:20   

podejrzewam ze ci sie zapowietrza.tez tak miałem jak smigałem dieslem.u mnie przewód paliwowy dochadzacy do pompy był nie dokrecony i paliwo sie cofało.pozatym jak stanołem tak ze tył był nizej niz przód ( spory spadek musiał byc i mało paliwa )to wtedy tez były problemy z zapalaniem.załozyłem zawór jednokierunkowy i problemy znikneły

zapalał w najwieksze mrozy gdy nawet benzyny miały prblemy.tylko raz nie odpalił bo ropa zamarzła :)

jakby swieczki nie grzały to kontrolka by ci chyba nie zgasła

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

mple 

Wysany: 2007-01-16, 19:17   

No poci mi sie ten przezroczysty przewód między filtrem a pompa wtryskową, może i ma nieszczelność albo słabo dokręcony, sprawdze.

Kamil, a gdzie ten zaworek zamontowałeś i gdzie go można kupić ?

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-01-16, 20:10   

zakładałem miedzy filtrem a bakiem.zaworek wzialem z innego auta ale mozan takie kupic w sklepie moto

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-01-16, 20:35   

u mojegobrata ten sam identyczny problem jest w tym silniku. zalozylem mu zaworek zwrotny tyle tylko zepomiedzy pompa a filtem anie pomiedzy filtrem azbiornikiem. niestety patent nic nie pomogl.
swiece takze nowe prad dochodzi do swiec.
co mozna jeszcze na to poradzic????

mple 

Wysany: 2007-01-16, 21:33   

własnie nie mam pojęcia ....

jade też z tematem na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic668604.html więc jak coś to napisz tez coś od siebie :)

Tomeke34 

Doczy: 14 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2007-01-17, 08:00   Re: Problem z odpalaniem rano (318 TDS)

Witam jezeli masz problem z odpalaniem tds to mimo wspomnianej nieszczelniści powinieneś sprawdzić zapłon ewentualnie przyspieszyćc o milimetr do silnika wiem bo mamy w pracy takie auta i zawsze to skutkuje a fakt ze prąd dochodzi do śwecy niezawsze oznacza że swieca grzeje lepiej jest je wyciągnąc z głowicy oi sprawdzić na krótko. Pozdrwaiam Tomek DIESEL SERVICE POZNAŃ 8)

mple 

Wysany: 2007-01-17, 09:15   

juz chyba wszystko jasne, problem jest z paliwem, jak dlugo postoi niekrecony, ale to tak pow. 10 godz. to nie moze odpalic a wystarczy ze bede go doslownie na 20 sek. uruchamiał - raz na 4 godz. - i pali bez problemu - i moze byc zimny i świece raz podgrzewam i pali jak nówka.

Postoi bez odpalania z 10 godz i jest kibel.

Może zawór jakiś nie trzyma ?

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2007-01-17, 17:33   

no to jak z paliwem problem to jezeli sie kreci przez powiedzmy 10min to powinientegopaliwa napompowac chyba co?

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-01-17, 17:38   

przypomniało mi sie jeszcze u mnie nie tylko przewód byl nie dokrecony ale tez filtr paliwa

jak sie juz zapowietrzył to trzeba było odpowietrrzac luzujac taka jedna srubkena pompie.pompka reczna po pierwszym razie sie połamała.bez luzowania tej srubki to mozna bylo sobie krecic i krecic.znajomy własnie w taki sposób załatwił mi szczotki w rozruszniku.nie wiedzielismy wtedy jeszcze o co biega bo auto miałem tydzien a on je pozyczył i zonk. szczotki byly tak przegrzane ze rozpadły mi sie w palcach wiec odradzam krecenie 10 minut :)

mple 

Wysany: 2007-01-17, 18:34   

jakie 10 min. krecenia ? odpala po 4 - 5 przekreceniu wiec problem z paliwem skoro musi dopompować. Jak juz odpali to jest igła. Moge odrazu wylaczyć po odpaleniu i przyjsc za 4 godziny i zapali od dotyku, nawet bez grzania świec, pomimo że zimny.

A postoi 10 godz nieodpalany i znowu trzeba z 5 razy zakrecic zeby laskawie odpalił.

MIQuu 

Doczy: 26 Sty 2007
Skd: Marki
Wysany: 2007-01-26, 15:13   

Witam, ja mam to samo! ale to od momentu zatankowania nędznego paliwa:( ciekawe, czy w filtrze paliwa nie za duzo zebrało się jakiegos szlamu - woda itp? a moze dolanie do disla tego specyfiku? i odpali od razu?

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2007-01-26, 15:49   

watpie zeby to bylo od paliwa. moj brato jezdzil na dobrym paliwie i to samo. cos pewnie z zaplonem ale to juz nie nasza sprawa samochod sprzedany. :twisted: :twisted:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: