BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20 nie chce pracować na Pb - na LPG jest OK
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-08, 15:48   m20 nie chce pracować na Pb - na LPG jest OK

Cześć
jechałem sobie i po przełączeniu na Pb (chciałem przycisnąć na skrzyżowaniu :wink: ) silnik zgasł

silnik odpala na LPG, choć niechętnie, ale od razu po przełączeniu na Pb gaśnie

sprawdziłem - pompa działa, tzn słychać ją jak pracuje po zdjęciu kanapy - chodzi cicho i raczej wykluczam jej awarię

podejrzewam, że wtryskiwacze nie podają paliwa, ale prawdę mówiąc nie wiem jak to sprawdzić - czy da się to zrobić bez ich wyjmowania?

ewentualnie - czy do wtrysków jest jakiś przekaźnik?

kiedys w innym temacie czytałem o odcinaniu wtrysków przez instalację LPG - co jest za to odpowiedzialne? i ewentualnei gdzie tego szukać

ostatnia sprawa w temacie, to słyszałem, że wtryski mogą się zawiesić - na czym to polega i jak to "zneutralizować" - odłączyłem akumulator na 2 minutki i po podłączeniu to samo, więc żaden reset raczej nie wchodzi w grę

ostatnia sprawa - czy ma ktoś pożyczyć na podmiankę motronic do m20b25 (Bosch 0 261 200 173) - chcę wyeliminować ten powód

cały czas szukam przyczyny i nie mogę znaleźć, więc jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły czemu nie chce chodzić na Pb, to proszę o rady
dzięki

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-10-08, 15:59   

nie odpiela ci sie wtyczka od przeplywomierza .... albo ona sama padla ... czy wogole zapala ... czy trzeba ja trzymac na wysokich obrotach by nie zgasla ...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-08, 16:08   

na Pb w ogóle nie pracuje - nie zapala i po przełączeniu gaśnie

przepływkę sprawdzałem - odpinałęm i podpiąłem - raczej jest OK - poza tym przy zwalonej (odpiętej) przepływce raczej by silnik kulał, ale by pracował

albo komp, albo wtryskiwacze przychodzą mi na myśl, ale nie bardzo wiem jak to zdiagnozować

:cry: :cry: :cry:

[ Dodano: Nie Paź 08, 2006 16:17 ]
coś mi właśnie przyszło do głowy
kiedyś Marcin pisał o wtyczce do wtryskiwaczy
>>>KLIK<<<
gdzie może być podpięta ta masa?

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2006-10-08, 16:50   

PIOTER kiedyś miałem podobny problem!!!
Koniecznie sprawdz czy dolot jest szczelny-tzn guma (czy czasem nie ma dziury albo jest jest skruszała), przepsutnica, przepływomierz itd

Opto 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Kalisz - WLKP
Wysany: 2006-10-08, 17:25   

ja w swojej mialem zle wyregulowane luzy zaworowe i na Pb niechciala chodzic a na lpg raczej problemow nie bylo jednak kulala na jalowym wiec moze zawory chociaz skoro stalo sie to nagle :?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-08, 17:39   

dzięki Panowie
luzy ustawione, dolot szczelny
z reszta na LPG chodzi na prawde dobrze :roll:

kurde - wiem, że na odległość ciężko jest coś poradzić - ja mam tę przewagę, że biegam od kompa do samochodu :wink:

więc nie zrażajcie się - piszcie dalej - wszelkie uwagi mile widziane

r3kin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2006-10-08, 18:03   

Witam miałem tak, nawalił mi przekaznik co przełącza z gazu na pb, sprawdź ten przekaznik

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-08, 18:06   

a jak go sprawdzić?
bo w sumie to niewykluczone

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-10-08, 18:51   

to na 90% jest przekaznik on odlacza wtryski mialem takie akcje juz ze 2 razy

zeby wyeliminowac czy to on musisz go wymienic koszt ok 6 zeta albo rozebrac i zobaczyc czy styki chodza czy sie nie zawiesily

ew odlacz od przekaznika te kabelki c co ida do zasilania wtryskow i zlacz je wtedy wtryski nie beda odlaczane
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-10-08, 20:38   

Ja chciabym wiedziec gdzie jest ten przekanik...

ubott 
niezatapialny

Wysany: 2006-10-08, 21:06   

u mnie jest zamocowany pod maska kolo skrzynki z bezpiecznikami

musi byc gdzies tam niedaleko bo zasilanie wtryskow jest pod kolektorem ssacym (jak sie nie myle), i tam powinny isc te kabelki od przekaznika

wszystko zalezy jednak od ludzikow ktorzy montowali lpg
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-10-09, 11:19   

obok przepływki czarna prostokątna osłona mocowana do kielicha lewego zdejmij ja tam sa dwa przekażniki jeden jest od pompy paliwa ale skoro twierdzisz że zdjąłeś kanapę i pompa pracuje to na 100% to nie jest uszkodzenie przekaźnika bo nie działała by wtedy pompa wyjmuję go zawsze sprawdzając ciśnienie na garach by nie podawał mi paliwa w czasie kręcenie rozrusznikiem,
A pompa paliwa wcale tak cicho nie pracuje po zdjęciu kanapy słychać szum gdy silnik nie pracuje lub zgasł pompa po jest odłaczana by nie tłoczyła paliwa
coś z układem wtryskowym nie tak albo jednak pompa umarła zdejmij jeden przewód z niej włóż do plastikowej bańki koniec i przekreć zapłon musi polecieć paliwo
Poźniej podłaczenia listwy wtrysków na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.

ubott 
niezatapialny

Wysany: 2006-10-09, 23:02   

Pioter pisz jak sytuacja

doszedles co sie stalo :?: :?: :?:
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-10, 00:27   

dziś miałem troche inne rzeczy na głowie, ale jutro ją dalej pieszczę
na razie zaklinowała mi się wtyczka - ta pod dolotem i tylko poździerałem sobie skórę na łapie - teraz w pracy powiedzą, że sobie .... a niech sobie gadają - obcowanie z beemką, jest jak brandzowanie :lol:

BTW - gadałem troche na ten temat z Adamem (bmwm) i mam teraz kilka tropów do sprawdzenia - jak znajdę powód awari lub nie, to będe kontynuował

ale jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to chętnie posłucham

(po złączeniu kabelków - od wtrysków cały c zas jest LPG włączone :roll: - ta kewstia będzie jeszcz edo przeanalizowania)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-10, 21:52   

jednak przekaźnik

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych