Witam ma takie pytanko czy do E30 z silnikime 1,8 m10(gaznik da rade zamontowac wspomaganie) jak tak to co trzeba wymnienic i czy wsyatcza te czeasci np z E30 innej ktora miala wspome i przelozyc to do mojej m10
Najlepiej jakbys znalazl cala kompletna wspome z E30 ktora mialo motor M10. To byloby najlepsze i prostsze wyjscie.
A potrzebowal bedziesz:
-magiel
-pompe
-zbiorniczek
-przewody olejowe miedzy zbiorniczkiem pompa a maglem
-krzyzak
-podstawe alternatora (musisz ja podmienic jesli chodzi o motor M20, w M10 nie ma potrzeby)
-łapa pod pompe wspomagania gdy chodzi o M10 (w M20 niema takiej potrzeby)
-kolo dwupasowe na pasek klinowy od napedu pompy wspomagania
Chyba to wszystko
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Nie. To jest 325i czyli M20.
Inna belka inny motor inne mocowania. Probować można. ktoś wsadził do 325i wspome z 318i ale nie obyło siębez problemow. Cos niepasowalo...
Jesli hchcesz miec spokoj to szukaj wspomy z M10.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
przekladnia kierownicza jestta sama czy 316 czy 325
tak samo belka pod silnikem jest tasama w kazdej e30
tylko w m3 jest inna
zetaw od m20 mozesz zakladac
musisz tylko zmieni to
kolo pasowe,cale mocowanie,uchwyty pompy
przekladnia kierownicza jestta sama czy 316 czy 325
tak samo belka pod silnikem jest tasama w kazdej e30
tylko w m3 jest inna
zetaw od m20 mozesz zakladac
musisz tylko zmieni to
kolo pasowe,cale mocowanie,uchwyty pompy
pozdrawiam
ehh właśnie chciałem również sprostować Lukasa, ale widzę, że mnie już ktoś wyręczył
przekładnie kierownicze i belki są takie same od 1.6 do 2.5 (2.7 chyba tez ma to samo)
tylko M3 ma zupełnie inne rozwiązanie
koło na min 2 paski, może byc na 3. mocowane na jedną centralną śrubę (może masz na dwa paski - sprawdź)
magiel, z krzyżakami, te od magla bez wspomy nie pasują
zbiorniczek z przeowodami olejowymi
pompę z mocowaniem pod m10
pasek klinowy (kup od razu ten do alternatora)
Płyn DEXTRON 2 - 1 litr.
Kup od razu w aso podkładki na przeowdy olejowe - uszczelnienia.
Mnie CAŁOŚĆ wyszła 495zł
Montaż - nie spiesząc się 5h.
Wymagana jest duża nasadka do odkręcenia koła pasowego, chyba 24mm z przedłużką 1metr i ktoś kto wsiądzie do betki i naciśnie hamulec.
kurde ludziska szukajcie moze macie jakas wspome gdzies gdzie wam biega po garazu i miejesce zajmuje. od kazdego cos odkupie o ile mi tu doradza bierz ta czesc bo bedzie portrzebna
MIałem sie zabierac u siebie za zakładanie wspomy bo myślałem że wszysko wiem ale popatrzyłem na kumpla m20 i nie wiem o co chodzi.
Powiedzcie mi czy pasek od pompy wspomagania idzie tylko po kole pasowym od wału ? i kumpel w m20 z roku 88 ma to koło pasowe na wale jakies inne niż w moim m20 rok 84. U niego ten czujnik jest po prawej, u mniej jest po lewej i jego koło ma takie ząbki a moje jest gładkie. Pytałem troche i podobno samo koło od wspomy sie przykręca do tego koła co już mam a mi sie cały czas wydawało że czeba zmienić całe koło z jednopaskowego na dwupaskowe.
MIałem sie zabierac u siebie za zakładanie wspomy bo myślałem że wszysko wiem ale popatrzyłem na kumpla m20 i nie wiem o co chodzi.
Powiedzcie mi czy pasek od pompy wspomagania idzie tylko po kole pasowym od wału ? i kumpel w m20 z roku 88 ma to koło pasowe na wale jakies inne niż w moim m20 rok 84. U niego ten czujnik jest po prawej, u mniej jest po lewej i jego koło ma takie ząbki a moje jest gładkie. Pytałem troche i podobno samo koło od wspomy sie przykręca do tego koła co już mam a mi sie cały czas wydawało że czeba zmienić całe koło z jednopaskowego na dwupaskowe.
ktoś ostatnio przerabiał ten temat troche, jeśli chodzi o pasek to tak idzie tylko po kole pasowym na wale
Odnosnie tego ogloszenia z allegro http://www.allegro.pl/ite..._0_2_5_2_7.html
czy wspomaganie z sinika M40 bedzie pasowac do M42 318is?Gadałem z gosciem przez tel. i powiedzial ze wszystko idealnie pasuje(wpomaganie pochodzi od e30 touringa z 92r.), czy oby na pewno bo jak paczylem na RealOEM to pompa i kolo pasowe maja inne numery..
Wiec jak wkoncu jest?
hej,
powinno pasowac... z tego co wiem to pompy sa takie same... moga sie roznic mocowania..
Drucha jak chcesz to wal na PW bo mam mocowanie do m42 razem ze srobami(prosto z serwisu)...
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP