BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E30] Felixa ->> 320 rajdowka
Autor Wiadomość
Felix BMW 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2006-08-02, 22:11   [E30] Felixa ->> 320 rajdowka

Po ostatnim KJSie czyli Pucharze Wiosny na którym uszkodziliśmy misę olejową jak i część zawieszenia i nadwozia wzięliśmy się ostro za budowę BMW

. Po tym jak samochód został zwieziony z rajdu w trafił do firmy Vmax by dokonać oceny obrażeń.

Bez gadania silnik został wyjęty w celu całkowitego rozłożenia i wymiany sporej części elementów dotkniętych rajdami jak i patyną czasu .

Na Pierwszy ogień poszła głowica , która poddana została planowaniu . Następnie zostały wymienione poszczególne podzespoły silnika , które choć w 1 % były lub wydawały się zniszczone .

Następnym większym elementem który bezapelacyjnie trzeba było wymienić to sprzęgło . Sprzęgło to podstawa dobrego startu , więc nie wahając się ani chwili zamówiliśmy kompletne sprzęgło . Do tego doszedł jeszcze shortsffter czyli krótki drążek zmiany biegów . Podczas gdy silnik był modernizowany Nadwozie E 30stki została przetransportowana do zakładu lakierniczego w którym odzyskała dawny wygląd .

Ze względu na zbliżające się zawody w BMW Klub Polska zostały zamówione sportowe amortyzatory Blistaina B8 i sprężyny H&R które zapewniają fenomenalną stabilność pojazdu przy pokonywaniu krętych odcinków . Do tego zrezygnowaliśmy z seryjnego układu hamulcowego ( bębny ) który został zastąpiony nowszym układem hamulcowym ( tarcze na tylnej) .Całość osadzimy na sportowych oponach , które zapewnią niesamowitą przyczepność podczas rajdu. Zeszperowany most który zapewni przeniesienie całej mocy na asfalt został zapożyczony z większej jednostki 2,5 l E 30 . Z wnętrza samochodu zostało usunięte wszystkie zbędne elementy w celu osiągnięcia jak najmniejszej wagi . W miejsce seryjnych foteli zostały zamontowane sportowe kubły z pasami cztero-punktowymi . Kierownica i naba zostały również zapożyczone od modelu 2,5 . Prace nad naszą rajdówką mają się ku końcowi i sądzę że 12 sierpnia ponownie staniemy na Torze w Miedzianej Górze . A oto reszta zdjęć

Przed :::

Po :

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysłany: 2006-08-02, 22:32   

Bardzo mi się podoba, niedługo zaczynam przytgotowywać moją e30 320i ale z myślą o driftingu. Mam pytanie jakie masz fotele? bo ja mam zamiar kupić fotel Speed i nie wiem do końca czy to będzie dobry wybór? http://www.allegro.pl/ite...nowe_fotel.html
pozdrawiam
Sosen

e36 318ti compact szrotex

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2006-08-02, 23:19   

No brawo Felix :D Takie podejscie do sprawy to ja lubię :)

Do zobaczenia na torze ;)

PZDR!

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Menel 

Wysłany: 2006-08-02, 23:33   

no felix, a komu sprzedales obiecane moje BBS RM ? :evil:
poza tym wszystko ok poza tym wlotem powietrza . kaszana na maxa. ala CienkoCienko :?
fuuuuj !

Meecowhy 

Wysłany: 2006-08-02, 23:38   

wlot jak w AX kumpla....
:x

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2006-08-03, 00:04   

ehhe wlot faktycznie wygląda kiepsko, ale daje oddech motorkowi ;)

To ma zastosowanie praktyczne, jesli ktos niezrozumiał :P

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Menel 

Wysłany: 2006-08-03, 00:09   

kazdy zrozumial ale gryzie w oczy takie badziewie...
mozna by pomyslec nad wkleslym wlotem...

Meecowhy 

Wysłany: 2006-08-03, 04:44   

menel napisał/a:
kazdy zrozumial ale gryzie w oczy takie badziewie...
mozna by pomyslec nad wkleslym wlotem...

a moze wystarczyło wyjąc reflektor od "długiego" i w ta przestrzen wkomponowac dolot, stożek ....:D

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysłany: 2006-08-03, 08:19   

No i ten motorek, jak juz robiles taki remont nie lepiel bylo zainwestowac w silnik ?

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Andrzej540 

Wysłany: 2006-08-03, 09:22   

Sosen, Felix i ja mamy właśnie fotele Speed ( Felix Speed2 a ja kupiłem Speed3, używam takiech foteli w innym samochodzie od ponad 1.5 roku i wszystko jest OK ). Meecowhy taki samochód może wtedy nie przejść BK przed KJS :( Lord Lukasz silnik ma być właśnie taki ze względu na to, że chcemy startować w pucharze który jest przygotowywany przez BMW Klub Polska. Zresztą jak było widać po wynikach Felix a w Kielcach taki motorek daje radę :)

Felix BMW 

Wysłany: 2006-08-03, 21:27   

menel napisał/a:
no felix, a komu sprzedales obiecane moje BBS RM ? :evil:
poza tym wszystko ok poza tym wlotem powietrza . kaszana na maxa. ala CienkoCienko :?
fuuuuj !

Jedna została dosyć gruntownie skrzywiona( na rajdach) i sie remontuje , natomiast służyc bedą jako zapasówki i nałorze na nie oponki silki przed startem w Kielcach. A co do wlotu to mnie on nie przeszkadza on ma spelniać swoje zadanie a nie wyglądać ( możecie z tego się śmiać ) A co do Foteli to kupiłem se Speed 2 i jestem zadowolony , naprawde warto bylo je kupić . Popracuje jeszcze nad wagą i w końcu pojade sie zwazyc bo nawet nie wiem ile samochód juz waży. A co do silniki to tak jak juz Andrzej powiedział staramy sie zrobić klasę 2.0 l jezeli sie nie uda to wstawwie tam Mpower i juz !!

Mariusz 

Wysłany: 2006-08-03, 21:44   

Sosen napisał/a:
niedługo zaczynam przytgotowywać moją e30 320i

My trzymamy kciuki za Ciebie ;-)

nerwowy46 

Wysłany: 2006-08-03, 22:04   

no to lubię super temat moje pewnie też by brało udział w lokalnych zawodach ale niestety , jak to mówią co z tego że maszyna gwizda jak kierowca piz.a. chodzi tu o mnie bo ogranicza mnie ten kulos we wszystkim

David_KRK 

Wysłany: 2006-08-03, 23:21   

Felix BMW napisał/a:
A co do silniki to tak jak juz Andrzej powiedział staramy sie zrobić klasę 2.0 l jezeli sie nie uda to wstawwie tam Mpower i juz !!

Poszukaj s14b20 :twisted: Tylko koszty serwisowania pewnie będą niemiłe przy rajdowej eksploatacji

Mr X 

Wysłany: 2006-08-04, 13:03   

Fajna ale czy ten "łapacz sikorek" jest potrzebny na masce ?? Wygląda jak zdjęty ze Spitfirea :)

LoveJoy 

Wysłany: 2006-08-04, 13:17   ///

Siema,

Wlot - kicha na maxa!!!! Lepiej było wyjąć jedną lampę od długi i założyć stożek - też spełniałby swoje zadanie (jak zauważył menel) i przy okazji nie robiłby wieś tjuningu...
Ogólnie - gratulacje za pomysł i wykonanie - 3mam za Ciebei kciuki :!:

Pozdro
LJ

Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysłany: 2006-08-04, 13:31   

Jaki wieś tuning? o czym Ty piszesz?? to jest rajdówka, a nie jakiś szpachlowóz!! Widzę, że niektórzy nie czają o co chodzi. To nie ma wyglądać, to ma jechać.

e36 318ti compact szrotex

LoveJoy 

Wysłany: 2006-08-04, 13:40   ....

Siema,

Sosen, doskonale wiem o co chodzi i wiem też po co są wloty w samochodach! Kto Ci powiedział, że rajdówka ma TYLKO JEŹDZIĆ i nie może przy tym WYGLĄDAĆ??? Jednak rozwiązanie z wyjęciem lampy byłoby równie skuteczne a nie spaprałoby wyglądu e30. Mów sobie co chcesz, ale ja i tak uważam, że taki wlot (pomimo jego walorów) i spełniania swojego zadania to kicha.

Pozdro
LJ

RoboCop 
Morder...ator

Wysłany: 2006-08-04, 13:44   

Felix BMW - co tam dokładnie robiliście/wymieniliście w silniku?
http://img429.imageshack....dsc03070vb2.jpg

daj jakiś większy opis tego auta - zawieszenie, hamulce, jakich olejów używasz, ile to spala, przełożenie dyfra, skrzynia zwykła czy z jedynką do tyłu....takie tam...

Meecowhy 

Wysłany: 2006-08-04, 15:24   Re: ///

LoveJoy napisał/a:
Siema,

Wlot - kicha na maxa!!!! Lepiej było wyjąć jedną lampę od długi i założyć stożek - też spełniałby swoje zadanie (jak zauważył menel) i przy okazji nie robiłby wieś tjuningu...
Ogólnie - gratulacje za pomysł i wykonanie - 3mam za Ciebei kciuki :!:

Pozdro
LJ

jak zauważył Meecowhy :D :D :P :P

LoveJoy 

Wysłany: 2006-08-04, 15:25   ///

Oooops, przepraszam, pomyliłem się :oops: - zwracam honor :D :D :mrgreen:

Pozdro
LJ

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2006-08-04, 17:45   

Po jakimś czasie można się zniechęcić do poprawiania wyglądu, ponieważ kolejny konretny rajdzik i... pas przedni pogięty, wszystkie plastiki aż do przedniej osi wyrwane, bok porysowany i lusterko sfragmentowane. Z takimi krótkimi sprężynami to ja nie wiem jak Ty jeździsz, moment i znowusz sformatujesz miskę :) Ja z osłony tradycyjnej zrezygnowałem, okleiłem miskę 7 warstwami laminatu, jako żywicy użyłem kleju epoksydowego na wysokie temperatury. Mam oczywiście chłodnicę oleju. Nie ma może skuteczności prawdziwej pancernej osłony, ale działa na kamienie i na razie się sprawdza. Zakładam że jeżdże po prostu w ten sposób, że nie urywam miski, ponieważ zakładając inaczej uszkadzałbym wydechy oraz dziurawił zbiornik paliwa (a paliwo drogie) - wszystko jest i tak na podobnej wysokości (nisko). Ładne autko, jak na razie wszystkie rajdówki mamy czarne :) . O co chodzi z tym pucharem bmw?
E30 M332 1991........ ....U__________\

Felix BMW 

Wysłany: 2006-08-04, 21:34   

RoboCop napisał/a:
Felix BMW - co tam dokładnie robiliście/wymieniliście w silniku?
http://img429.imageshack....dsc03070vb2.jpg

daj jakiś większy opis tego auta - zawieszenie, hamulce, jakich olejów używasz, ile to spala, przełożenie dyfra, skrzynia zwykła czy z jedynką do tyłu....takie tam...

Silnik
Co wymienione :
Misa oejowa , rozrusznik , dzwignia zmiany biegów (shifter) sprzęgo , swiece, przewody gumowe , przepywomierz , silnik krokowy , Visco , Wiatrak ,

Robione
Planowana głowica na przedostatni szlif
sprzegło
rozrząd
zawory podszlifowane

Do tego Wypróta an maxa co widać

Zawias

Blistain B8 + spręzynki H&R

Szpera chyba 4,1 coś od modelu 2,5

robi się jeszcze płyta pod mise z aluminium .

.A co do wlotu to chłopaki sobie tak nie pozwalajcie !! !! :evil: wlot to kwestja gustu, ważne aby pozwalał oddychać silnikowi i aby dowodu nie zabrali !????

Andrzej540 

Wysłany: 2006-08-04, 21:46   

Piotr_1 co się tyczy pucharu to jest pomysł aby zrobić puchar E30 320, takie same samochody, ograniczenia co do przeróbek i opon ( aby koszta nie były duże ), kilka eliminacji w roku ( Kielce, tory gokartowe Radom, Lublin, może Ułęż, jak się uda zebrać kasę od sponsorów to Poznań ). Formuła raczej wyścigowa ( asfalt, beton ) aby nie niszczyć samochodu, tylko opony :) Jeżeli uda się zebrać z 10 samochodów lub więcej to możę być fajna zabawa.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2006-08-06, 13:11   

:) Niestety nie mam 320, a tamte okolice to trochę za daleko :(
Wczoraj rajd we Włocławku, było nieźle, ale znów 2 koła, pas przedni, lewy błotnik, miska i chyba z tyłu stabilizator i łożysko. Wszystko od skakania po kamieniach i cegłach. Ale jest trzecie miejsce w klasie i fajny puchar :) sory za mały OT
E30 M332 1991........ ....U__________\

Odpowiedz do tematu