BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
łożysko amortyzatora a geometria zawieszenia
Autor Wiadomo
J E L I T O 
na czarno

Doczy: 16 Wrz 2005
Skd: STALOWA WOLA
Wysany: 2006-07-11, 07:36   łożysko amortyzatora a geometria zawieszenia

Witam. Mam pytanie. Czy łożysko / mocowanie amortyzatora (nr 1.) ma wpływ na położenie koła w nadkolu? Zauważyłem że jedno koło mam cofnięte.

Jeśli nie to jak wysunąć koło do przodu. Mechanicy twierdzą, że za położenie koła w nadkolu odpowiada górny wahacz i jego mocowanie (wahacz nowy i jego mocowanie też -część nr 1 na drugim zdjęciu).

Wszystko wymienione a koło dalej cofnięte. Help, hilfe !! [/img]

ZOBACZ TO 540i http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23752

oxstyle 

Doczy: 16 Lut 2006
Skd: Wroclaw
Wysany: 2006-07-11, 09:53   

Nie wiem jak to jest w E32 ...

powiem Ci ze jak w E30 mialem lewe lozysko wywalone to raz ze mialem kolo krzywo , dwa ze auto mi sciagalo raz w lewo raz w prawo ... A potem na koncu doszly stuki .

Po wymianie wszystko wrocilo do normy , az bylem w szoku ze to mialo cos wspolnego do krzywgo kola oraz sciagania auta na boki ...

zyggy
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-07-11, 10:15   Re: łożysko amortyzatora a geometria zawieszenia

J E L I T O napisa/a:
Mechanicy twierdzą, że za położenie koła w nadkolu odpowiada górny wahacz i jego mocowanie (wahacz nowy i jego mocowanie też -część nr 1 na drugim zdjęciu). Wszystko wymienione a koło dalej cofnięte.

E32 nie ma górnych wahaczy. Jeśli masz przesunięte koło, to znaczy że auto było bite i źle wyprostowane.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-07-11, 12:27   Re: łożysko amortyzatora a geometria zawieszenia

J E L I T O napisa/a:
Witam. Mam pytanie. Czy łożysko / mocowanie amortyzatora (nr 1.) ma wpływ na położenie koła w nadkolu? Zauważyłem że jedno koło mam cofnięte.

nie mam pojęcia, ale ostatnio koleś wpadł siódemą w dziurę(bardzo dużą przy dużej prędkości) i jedno koło właśnie mu się cofnęło... wymienił już praktycznie cały przedni zawias - a koło nadal jest cofnięte... mechanicy rozkładają ręce... chyba uderzenie skręciło całe kielichy czy podłużnice - sam nie wiem...

sybir 
wiatr z dupy

Pomg: 5 razy
Doczy: 13 Pa 2004
Skd: ze wsi
Wysany: 2006-07-11, 17:28   

A nie włożyłeś przez przypadek górnego wahacza od e34, jest on ok 3cm
krótszy, a poza tym się prawie nie różnią, no jeszcze jest lekko inny łuk wygięcia.
Porównaj prawy z lewym
sie ma
Ostatnio zmieniony przez sybir 2006-07-12, 19:11, w caoci zmieniany 1 raz  

J E L I T O 
na czarno

Wysany: 2006-07-11, 18:51   

Wahacze wymieniałem parami i napewno są do e32. Auto nie było bite tylko wjechane na krawężnik.

Cytat:
E32 nie ma górnych wahaczy

Co ty opowiadasz, jak to nie ma :) )

Od początku wymieniłem w autku:
-Wszystkie cztery nowe wahacze,
-nowe łączniki stabilizatora
-nowe końcówki drążków razem z łącznikami
-nowe amortyzatory
-nowy drążek środkowy
-nowa cała laga w której siedzi amortyzator (identyczna z poprzednią)
-nowe opony
-nowe mocowanie wahacza górnego (ta gruba rura nr1)

Jestem już zrezygnowany, niby wszystko gra bo autko jeździ idealnie ale denerwuje mnie ten centymetr różnicy.

Niech ktoś coś jeszcze wymyśli, nawet głupiego.

zyggy

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-07-11, 19:07   

J E L I T O napisa/a:

Cytat:
E32 nie ma górnych wahaczy

Co ty opowiadasz, jak to nie ma :) )

To jest kwestia nazewnictwa. Z punktu widzenia konstrukcji zawieszenia nie jest to wahacz górny, a drążek prowadzący, mimo że wielu mechaników nazywa go wahaczem górnym. To tak jak z zaworem regulacyjnym wolnych obrotów w BMW, nazywanym przez wielu silnikiem krokowym, mimo że zawór ten z konstrukcją i działaniem silnika krokowego nic nie ma wspólnego.

Po opisie twojego problemu nasuwa się tylko jeden wniosek. Jeśli uważasz, że wszystkie części wymienne zawieszenia są OK, to oznacza że masz skrzywione podłużnice lub coś więcej.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-07-11, 22:08   

mam pytanie posrednio zwiazane z tematem a minowicie czy lozysko razem z poduszka w E30 moze miec wplayw na pochylenie kola ?? ??
ostatnio wjechalem w kraweznik i skrzywilem lageod strony kierowcy po wymianie na inna w dobrym stanie kolo jest w 0 a a od strony pasazera jest w minusie czy to mozliwe ze za to sa odpowiedzialne wlasnie te poduszki z lozyskami bo razem z laga dalem nowa poduszke i lozysko !! !
Pytanie drugie gdyby tak bylo ze ktos celowo robil negat z przodu to w jaki sposob moge zrobic to z nowo zalozona laga bo nie ukrywam ze lepiej to wyglada jak kola stoja / \ niz ||

Pawełm5 

Doczy: 28 Maj 2006
Skd: kielce
Wysany: 2006-07-12, 00:53   

najprostsze rozwiazanie to pojechać na pomiar komputerowy geometri i tam wszystkie kwiatki wyjdą , wymieniłeś bardzo dużo rzeczy w zawieszeniu ja tylko 2 koncówki i 1 tuleję przez 2 lata ; na wykkresach będzie co wychodzi poza skalęi naprzykład nie jest regulowane to wtedy prostowanie podłużnic bo wymieniałęś wachacze, moze być jeszcze skrzywiona zwrotnica, kielichy się zawineły itp.

J E L I T O 
na czarno

Wysany: 2006-07-12, 07:17   

Najśmieszniejsze jest to że kiedy wymieniłem te wszystkie rzeczy i samochód zjechał z podnośnika, stanął na ziemi wszystko wróciło do normy. Jednak wróciłem do domu i znowu koło cofnięte. Wszystko rozchodzi się o 1 cm :/

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-07-14, 23:00   

a moze ktos napisze jak ocenic czy to łożysko jest uszkodzone czy dobre jak to sie sprawdza

J E L I T O 
na czarno

Wysany: 2006-07-15, 07:25   

Problem naprawiłem. Uszkodzony był element na 2 fotce pomiędzy nakrętkami nr 12. trochę się podwinął.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: