Wysany: 2006-05-07, 21:32 Dżwignia zmiany biegów E32 automat
Od jakiegos czasu po dłuzszym postoju nie moge ruszyc dzwignia o co biega??ciezko chodzi,same biegi wchodza nie ma tam zadnych przeskoków czy np 1 i 5 bieg.
A dzisiaj doszło ze nie moge właczyc na tryb S (sport) tzn da sie ale z wielkim trudem,E i * działa
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Wysany: 2006-05-08, 18:53 Re: Dżwignia zmiany biegów E32 automat
kirek napisa/a:
Od jakiegos czasu po dłuzszym postoju nie moge ruszyc dzwignia o co biega??ciezko chodzi,same biegi wchodza nie ma tam zadnych przeskoków czy np 1 i 5 bieg.
A dzisiaj doszło ze nie moge właczyc na tryb S (sport) tzn da sie ale z wielkim trudem,E i * działa
nikt nic nie wie ... bo to troche dziwne ... miałem skrzynie automatyczna w e30 1,8m10 4 biegowa ... bez żadnych bajerów typu Sport itp. miałem tylko dodatkowe biegi 1,2... i też mi w pewnym czasie zaczeła cieżko chodzic ... wymieniłem olej bo stan był ponizej poziomu, niby olej w skrzyniach BMW jest wieczny ... ale zawsze moze sie wyeksploatowac, gestniec szybko niezaleznie od temperatury ...
ale te przeskakiwanie biegów ... automat ma swoja elektronike moze u ciebie to szwankuje, i blokuje skrzynie ...
mozesz miec uszkodzony mechanizm zmiany biegow oraz przełacznik od trybów - mechanizm czasem szfankuje , a przycisk jak sie zabrudzi to nie da sie go przelaczyc
jezeli chcesz to mam i mechanizm zmiany biegow do e32 i przełacznik
Ostatnio zmieniony przez xsilver 2011-08-29, 23:30, w caoci zmieniany 1 raz
A pifko ci się przypadkiem na przełącznik nie wylało? , przełącznik jest rozbieralny, śmiało można go rozebrać i przeczyścić, jak nawłazi brudu to właśnie nie można go przełączyć....
Dzieki za odpowiedzi - w weekend sprobuje to rozebrac i zobaczyc to tam sie dzieje.
Okej nie miałem czasu - po kilkukrotnym bawieniu sie przyciskiem SE* - wyleciał paproch który to blokował i terez dziala wysmienicie - co do samej dzwigi nie dotykałem jeszcze.
Dobra wczoraj dzwignia zmiany biegów zacieła mi sie w pozycji D,zeby odpalic auto musze z całej siły dac do góry zeby wrzuciło na N,sama zmiana biegów odbywa sie bez zarzutów ale nie moge wrzucici R i innych pozycji jedynie jazda na wprost mi została.
pytanie:
- linka
- prowadnica linki
- sam mechanizm zmiany biegów