BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Do znawców psów...
Autor Wiadomo
Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-05-14, 20:09   Do znawców psów...

Cześć,

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem owczarka niemieckiego. Jako, że doświadczenie z psami mam bardzo małe, a nie zdążyłem się jeszcze zaopatrzyć w literaturę to mam do was takie pytanie : pieska przywiozłem do domu około godziny 16, i do teraz (godzina 20) praktycznie non stop śpi, a jak go pogłaszczę to przeciąga się jak ja rano jak mi się nie chce wstać, mruczy, i śpi dalej. Nic nie je, nie chce się napić. Leży głównie na boku z wyprostowanymi nogami, tak jakby go bolał brzuch? Czy to objaw tęsknoty za matką, albo przystosowywania się do nowych warunków? Pies ma 6 tygodni i jest świeżo zabrany od matki.

Pozdrawiam

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-05-14, 20:18   

całkiem możliwe, ze reakcją na stres związany z odstawieniem od cycka :) matki, jest sen... specjaliści zalecają, żeby wziąść jakiś kawałek posłania z legowiska w jakim się chował szczeniak...

Marek E30

Wysany: 2006-05-14, 20:22   

RoboCop napisa/a:
całkiem możliwe, ze reakcją na stres związany z odstawieniem od cycka :) matki, jest sen... specjaliści zalecają, żeby wziąść jakiś kawałek posłania z legowiska w jakim się chował szczeniak...

Czyli nie przejmować się? Co do posłania to niestety nie zabrałem :( To jak postępować teraz z nim? Może zamiast wody do picia dać mleka? Pies jest nie zaszczepiony jeszcze więc jutro będzie go oglądał weterynarz.

Pozdrawiam

E30 320i 88'

KORDI 
RWD love.. 8)

Pomg: 1 raz
Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2006-05-14, 20:24   

Normalna reakcja nie przejmuj sie....... :D

Wyśpi sie to zje......... :wink:

PozdrOOfki..... :D

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2006-05-14, 20:27   

A masz od tego kogoś co zakupiłeś pieska jakąś szmate, na której szczeniak leżał przez pierwsze swe tygodnie życia??? Bo jeśli nie to ten hodowca czy jakiś inny geschefciarz to dla mnie pażdzierz!!! Pies musi mieć zanim dojdzie do normalnego wieku tzn nie będzie juz sikać w domu itp szmate przy której śpi przy której czuje zapach swojej matki.
Pamiętaj pies to nie zabawka, którą możesz sobie odłożysz jak Ci się znudzi skoro się podjąłeś to wychodz z nim nie musi to być 6 rano pieski lubią pospąc ale tak około 8 powinienieś z nim wyjśc na conajmniej półgodzinny spacer-jest szczeniakem to koniecznie na smyczy i unikac jak narazie kontaktów bliskich z innymi psami!!!
Pamiętaj tak jak mówi przysłowie: "pies to najlepszy i najwiernieszy przyjaciel człowieka" także poświęc sie jemu a on na pewno się Tobie odwdzięczy-odczułem na własnej skórze :wink:
Wiadomo on teraz całe dnie będzie spać- taki już jest tego urok :lol:
Podawać też mleko to dla ulepszenia kości :P

Marek E30

Wysany: 2006-05-14, 20:33   

Psa kupiłem w jednej z lepszych hodowli w okolicy. W domku będzie tylko dopóki nie dokończę budowy budy, czyli jeszcze jakieś dwa dni. Mam własne podwórko więc terenów do zabawy będzie mieć pod dostatkiem. Jeśli chodzi o mleko to jakie najlepiej?

PS. Własnie wstał, wyszedł z legowiska i zjadł trochę karmy! :)
PS2. Było teżpierwsze siku :)

E30 320i 88'

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-05-14, 20:55   

mleko dla psiaka to kontrowersyjna sprawa -hodowca powinien Ci powiedzieć co i jak...
psy nie trawią laktozy(czy jakoś tak) lepiej wode - jak nie chce pić, to zwilżaj mu, ręką pychol - oczywiście nie wsadzaj do miski... zawsze cos tam obliże, ważne, żeby się nie odwodnił... jak nie szczepiony i wyrwany prosto z kojca, to lepiej żeby się nie kontaktował z innymi psami, zeby czegoś nie załapał (nie chodzi o wścieklizne tylko parwowiroze i tp choróbska, które wymiatają takie maleństwa)...
a tak wogóle to nie się za bardzo co trząść, jak pies jest z pewnych rąk...
pzdr

Pułkownik Zuber 

Doczy: 21 Pa 2005
Skd: Otwock
Wysany: 2006-05-14, 21:37   

Marek poczytaj w wolnej chwili http://www.klinika-wet.gorzow.pl/prezenty.html
Sporo ciekawych i interesujących infromacji na temat wychowania psa itp.

Pozdrawiam
Pułkownik Zuber

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-05-15, 00:23   

Musisz go jak najszybciej zaszczepic!!! Nie wiem tylko czy nie lepiej za pare dni, żeby trochę się uspokoił po odstawieniu od matki...
W internecie jest mnustwo tematów na temat utrzymania psów- warto poczytać.
pamiętaj o dodawaniu do diety witamin takich jak D3 (na krzywice- bardzo ważna, tym bardziej jeśli jest kątowany) i A oraz fosforanu wapnia.
Po posiłku niech sobie odpoczywa min 30 min (skręt żołądka...).
Dużo ruchu i zabawy (najlepiej edukacyjnej...). Ta rasa uwielbia się uczyć i męczyć :P
Gratuluje wyboru rasy (sam miałem już trzy onki, aktualnie jest jeden).
Jak coś to wal na PW postaram się Ci pomóc np. szkoleniu i wychowaniu.

Pozdro

KORDI 
RWD love.. 8)

Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2006-05-15, 01:01   

A właśnie.....rasowe psy są bardzo słabe przy nosówce...tak że wartałoby go w pore zaszczepić......

PozdrOOfki...... :D

Marek E30

Wysany: 2006-05-15, 09:02   

Na szczepienie jedzie od razu dzisiaj nie ma to tamto ;) Jeśli chodzi o zabawy to na razie muszę się podszkolić, bo nie chcę go wychować na wariata ;)

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Tomek3er 

Doczy: 06 Sty 2006
Skd: Królewski Kraków
Wysany: 2006-05-16, 00:47   

Moj pies jak go przyniosłem do domu i połozłem kolo biurka to odrazu zasnoł i to dłuuuugo i tak jej zostało całymi prawie całymi dniami spi :lol:

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-05-16, 10:39   

Marek E30 napisa/a:
Na szczepienie jedzie od razu dzisiaj nie ma to tamto ;) Jeśli chodzi o zabawy to na razie muszę się podszkolić, bo nie chcę go wychować na wariata ;)

Żeby pies Ciebie nie wychował ;) Potem będzie się rządzić w Twoim domu i wejdzie Ci na głowę ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-05-16, 10:52   

Moje bydlę waży 60 kg, ale jakoś sobie radzę :D

http://www.sanderskennels.com/11--22-05%20010.jpg

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-05-16, 11:32   

Łukasz napisa/a:

yo!
Łukasz a co to za maszyna rolnicza w tle :twisted: :mrgreen: masz majątek ziemski :?: :mrgreen: :D
pozdro

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-05-16, 11:40   

Jestem z pochodzenia chłopem to i majątek ziemski mam :D

Bajka 

Pomoga: 4 razy
Doczya: 22 Cze 2005
Wysany: 2006-05-16, 12:26   

ej, przecież na tym zdjęciu to nie Homer!
a majątek ziemski, to ten kawałek podwórka, wyłożony kostką na rycerskiej? :lol:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-05-16, 12:29   

Pies musi mieć kawał kostki, żeby ścierać pazury, majątek ziemski mam na Ukrainie, a Homera dawno nie widziałaś - wciąga białko i od razu wygląda :twisted:

Marek E30

Wysany: 2006-05-16, 12:33   

Mariusz napisa/a:
Marek E30 napisa/a:

Żeby pies Ciebie nie wychował ;) Potem będzie się rządzić w Twoim domu i wejdzie Ci na głowę ;)

W domu rządzić nie będzie bo ma już przygotowany majątek ziemski na terenie mojego majątku ziemskiego ;)

Łukasz, jakbym takiego psa spotkał gdzieś sam na sam to bym chyba zaczął rękami machać tak szybko że bym odleciał ;) A tak na serio to ile on ma miesięcy/lat? Jak się zachowuje wobec domowników a jak wobec obcych?

Mam nadzieję, że okażę się dobrym "tatusiem" i jak to powiedział Melis (któremu przy okazji chciałbym podziękować za pomoc i czas, który mi poświęca na privie) i uda mi się go wychować na ludzi ;)

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-05-16, 12:46   

Mój pies ma 3,5 roku, generalnie jest wcieleniem łagodnosci, choć lubi sie bawić, a to niektórzy odbierają jako atak, jest nieco niewyzyty w dobrym tego słowa znaczeniu, ludzie, kiedy ide z nim na spacer często - panie starsze przede wszystkim - przechodzą na drugą strone ulicy, czasem zerwie się za jakimś rowerzystą (zerwie , znaczy próbuje, bo kupiłem mu specjalna kolczatkę dławiącą, którą jak zepnę, to staje dęba), nie lubi dużych obcych psów, nawet jak takiego spotka i sie z nim niby bawi to zaraz jest taki szybki trik - do gardła - oczywiscie psa, nie lubi też pijanych, trochę się ślini i czasem się na niego ostro wściekam, ale on traktuje to jak zabawę. Nie lubi jak go polewam wodą z węża ogrodowego :lol:

Gryzie mnie lekko, ale tylko podczas zabawy takiej na całego.

Ma głęboki i donosny głos i generalnie jest ful wypas :D

Marek E30

Wysany: 2006-05-16, 13:00   

No to rzeczywiście full wypas :D Mój mały można powiedzieć że gryzie mnie cały czas, ale mam nadzieję, że to dlatego że cały czas chce się bawić :D A jak przerwyasz taką zabawę? Tzn. w jaki sposób dajesz mu do zrozumienia, że koniec?

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Bajka 

Pomoga: 4 razy
Doczya: 22 Cze 2005
Wysany: 2006-05-16, 13:03   

pies sam rozumie, że to koniec... jak ciągnie Łukasza po ziemi i ten przestaje się ruszać, to pies odpuszcza... :wink:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-05-16, 13:04   

Stanowczym tonem mówię jego imię, a jak nie reaguje to dostaje lekko po nosie, wbrew obiegowym opiniom czasem pies musi dostać klapsa, tylko trzeba pilnować, aby było to prawie w tej samej chwili, kiedy pies robi cos złego, bo jesli dostanie za jakąś chwilę, to nie skojarzy o co Panu chodzi.
Generalnie nie poleca się na przykład zabawy w przeciąganie liny, sznurka i wszelkie próby dominacji trzeba stanowczo tłumic w zarodku.

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-05-16, 13:25   

yo!
Mój ostatnio za cel obrał sobie autobusy a raczej ich opony i z pełna zawziętościa je atakuje (gryzie) oczywiscie mu w tym nie przeszkadzam dopiero wtedy wkraczam kiedy kierowca autobusu chce sie gryźć z moim krecikiem :D :mrgreen: :twisted: :D (kierowcy moga byc nie szczepieni przeciw wsciekliznie i moga zarazic mojego krecika) :mrgreen: :D
pozdro

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-05-16, 18:39   

korzuch napisa/a:
Łukasz napisa/a:

yo!
Łukasz a co to za maszyna rolnicza w tle :twisted: :mrgreen: masz majątek ziemski :?: :mrgreen: :D
pozdro

A myślisz czemu Łukasz wybrał taką rase?...
Gdy szejki znowu walą focha to podłącza Homera pod taką talerzówkę i po kłopocie :mrgreen: :lol:

A tak na powarzenie to piękne psy są 8)

Pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: