BEEMKA - KLUB Strona G³ówna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Tym razem mi zatrzymali prawko
Autor Wiadomo¶æ
Mariusz 

Do³±czy³: 20 Lut 2005
Sk±d: Warszawa/Katowice
Wys³any: 2006-04-23, 21:03   

KWP w Katowicach
AKCJA TRZEŹWOŚĆ. Wczoraj policjanci WydziaÅ‚u Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji wspólnie z funkcjonariuszami z WodzisÅ‚awia ÅšlÄ…skiego i jednostek oÅ›ciennych przeprowadzili na terenie powiatu wodzisÅ‚awskiego dziaÅ‚ania pod kryptonimem “TRZEŹWOŚĆ” . W akcji udziaÅ‚ wzięło 34 policjantów i 6 funkcjonariuszy Straży Granicznej. Podczas dziaÅ‚aÅ„ patrole skontrolowaÅ‚y 368 pojazdów. Zatrzymano 26 nietrzeźwych kierujÄ…cych w tym czterech rowerzystów. 22 osoby prowadziÅ‚y pojazdy mechaniczne. W 2005 roku odnotowano ogółem 6354 wypadków drogowych, z czego w przypadku 888 wypadków brali w nich udziaÅ‚ nietrzeźwi kierujÄ…cy, co stanowi 13,79 % . W wypadkach zginęło 439 osób, z czego w 55 przypadkach w zdarzeniach tych uczestniczyli nietrzeźwi kierujÄ…cy, stanowi to 12,52% . W ubiegÅ‚ym roku Å›lÄ…scy policjanci zatrzymali 10.924 kierujÄ…cych pojazdami mechanicznymi i 7.848 osób poruszajÄ…cych siÄ™ w stanie nietrzeźwym innymi pojazdami. Dotychczas stosowane Å›rodki represyjne wobec sprawców przestÄ™pstw i wykroczeÅ„ nie sÄ… wystarczajÄ…ce do zniechÄ™cenia kolejnych osób, siadajÄ…cych za kierownicÄ™ w stanie nietrzeźwoÅ›ci lub pod wpÅ‚ywem Å›rodka odurzajÄ…cego. W zwiÄ…zku z czym dziaÅ‚ania tego typu bÄ™dÄ… prowadzone w różnych miejscach i czasie na terenie województwa Å›lÄ…skiego.
PRZYPOMINAMY, ŻE KIEROWANIE W STANIE NIETRZEŹWYM JEST PRZESTĘPSTWEM ZAGROŻONYM KARĄ POZBAWIENIA WOLNOŚCI DO LAT DWÓCH, ALE NIE JEST TO JEDYNA DOTKLIWOŚĆ, MOGĄCA SPOTKAĆ KIEROWCĘ. W KAŻDYM TAKIM PRZYPADKU ZATRZYMYWANE JEST PRAWO JAZDY, A SKUTKIEM TEGO MOŻE BYĆ UTRATA PRACY. DODATKOWĄ DOLEGLIWOŚCIĄ JEST GRZYWNA. PAMIĘTAJMY O TYM, ŻE WYPICIE NAWET JEDNEGO KIELISZKA WÓDKI CZY JEDNEGO PIWA, POWODUJE ZMIANY REAKCJI KIERUJĄCEGO NA WARUNKI DROGOWE, SPOWOLNIENIE PODEJMOWANYCH W CZASIE JAZDY DECYZJI, ZAWĘŻENIE POLA WIDZENIA I BRAK MOŻLIWOŚCI RZECZYWISTEJ OCENY SYTUACJI NA DRODZE. NASZ APEL KIERUJEMY DO CZ�ONKÓW RODZIN, PASAŻERÓW I ZNAJOMYCH, KTÓRZY NIEJEDNOKROTNIE ZGADZAJĄ SIĘ NA PROWADZENIE POJAZDU PRZEZ KIERUJĄCEGO W STANIE NIETRZEŹWYM. NIE BĄDŹMY BIERNI I NIE POWIERZAJMY NASZEGO ŻYCIA I ŻYCIA INNYCH UCZESTNIKÓW RUCHU DROGOWEGO W RĘCE PIJANEGO KIEROWCY.

Bruner 

Pomóg³: 16 razy
Do³±czy³: 16 Lip 2004
Sk±d: Tczew
Wys³any: 2006-04-23, 21:24   

Pawel-e30 napisa³/a:
Co on niby tym rowerem by zrobił??

Wbrew pozorom nawet rowerem mozna krzywde zrobic. Kumplowi kiedys w parku rowerzysta wjechal w plecy (wlasciwie to zachaczyl go barkiem), nawet sie nie zatrzymujac. Koles pare tygodni w gorsecie chodzil.

O ile sie nie myle, to jesli sprawa trafi do sadu, to do momentu wydania wyroku mozesz jezdzic, dostajesz chyba tylko jakis zastepczy kwitek. Mariusz, wiesz cos wiecej na ten temat? Jesli to prawda to przynajmniej sprawe ze stazem i zwracaniem kasy bedziesz mial z glowy, sprawa sie przeciagnie z rok (a jak chorowity jestes to i dluzej :wink: ) a przez ten czas bedziesz mogl normalnie jezdzic.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

BM 6 

Pomog³a: 7 razy
Do³±czy³a: 23 Pa¼ 2004
Sk±d: Radom
Wys³any: 2006-04-23, 21:37   

Piotrze! A na kursie na prawo jazdy nie uczyli, że przez przejścia dla pieszych nie przejeżdza się rowerem??? Gdybyś rower przez przejście przeprowadził, to myślę, że napewno nie byłbyś zatrzymany. Kodeks drogowy trzeba od czasu do czasu czytać, jak biblię.
Pozdrowienia i całuski - M.

Mariusz 

Do³±czy³: 20 Lut 2005
Sk±d: Warszawa/Katowice
Wys³any: 2006-04-23, 21:46   

Bruner, z tym różnie bywa. Zależy co Ci powiedzą na tym pierwszym przesłuchaniu, gdy już bedziesz w pełni świadomy swojego czynu.
Oczywiście istnieje zasada domniemania niewinności (do momentu kiedy nie udowodni się winy jest się niewinnym stawianego zarzutu), ale zazwyczaj ludzie wtedy widzą swój błąd i raczej nie myślą o tym by starać się o uprawnienia do momentu wydania wyroku.

BM 6 napisa³/a:
Piotrze! A na kursie na prawo jazdy nie uczyli, że przez przejścia dla pieszych nie przejeżdza się rowerem???

Tego uczą już w szkole podstawowej na tzw. "pogadankach" z policjantami odnośnie bezpieczeństwa ;)

Meecowhy 

Do³±czy³: 09 Sty 2006
Sk±d: Å»ory
Wys³any: 2006-04-23, 22:03   

ja tam nie wiem jak wy ale nie pije prawie wcale ... a jak wypije to poruszam sie na wlasnych silach i wlasnych stopach ( butach)

Kujon 

Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 09 Lut 2006
Sk±d: Tarnów
Wys³any: 2006-04-23, 22:03   

ja akurat siedze w temacie i powiem wam ze połowa zatrzymanych prawek to są włąsnie rowerzyści, normalnie plaga z nimi jest, z moich obserwacji to ci powiem ze 12 miesiecy masz z głowy , na pocieszenie powiem ci tyle ze jest taka opcja ze po odbyciu połowy kary możesz sie starac o jej skrócenie

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Menel 

Pomóg³: 10 razy
Do³±czy³: 23 Lis 2004
Sk±d: Warszawa-praga
Wys³any: 2006-04-23, 22:12   

meecowhy, jeszcze troche i ci uwierze ze tak malo pijesz :lol:
piotrek, rolki sobie kup .moze bedziesz mial wieksza ulge :lol:
bm6, przepisy sa po to zeby je lamac...czasami :wink:

ps. co tu sie dzieje..ulala :mrgreen: fajne forum 8)

kicha 

Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 22 Gru 2004
Sk±d: Poznan-Rataje/Czecha
Wys³any: 2006-04-23, 22:25   

Anonimowym Alkoholikom mówimy Stanowcze NIE :) Sorki za OT ale jakos tak mnie naszlo :)

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

Pawel-e30 

Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 17 Kwi 2004
Sk±d: Wawa-Grochów
Wys³any: 2006-04-23, 22:26   

nie kupuj rolek bo jeszcze sie połamiesz jak nie umiesz jeździć :lol:

Meecowhy 

Wys³any: 2006-04-23, 22:29   

menel napisa³/a:
meecowhy, jeszcze troche i ci uwierze ze tak malo pijesz :lol:
piotrek, rolki sobie kup .moze bedziesz mial wieksza ulge :lol:
bm6, przepisy sa po to zeby je lamac...czasami :wink:

ps. co tu sie dzieje..ulala :mrgreen: fajne forum 8)

wiesz jakbys mial takie fajne przezycia zwiazane z alkoholem jak ja to tez bys nie pil ....

Marek E30

Do³±czy³: 24 Kwi 2005
Sk±d: Gliwice
Wys³any: 2006-04-23, 22:31   

Jakby na to popatrzeć z innej strony to za chodzenie po chodniku po pijaku a tym bardziej jeźdżenie na rolkach jak koledzy proponują też mogłoby się skończyć zabraniem prawka no bo w sumie tak samo można wtargnąć na drogę i spowodować wypadek. Prawo zawsze będzie prawem, ale do końca sprawiedliwe chyba nigdy nie będzie :(

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

kicha 

Wys³any: 2006-04-23, 22:31   

Meecowhy posluchaj moich slów :D : Alkohol to twój największy wróg, wiec lej go w R... :lol:

(oo=[][]=oo)

Meecowhy 

Wys³any: 2006-04-23, 22:35   

kicha napisa³/a:
Meecowhy posluchaj moich slów :D : Alkohol to twój największy wróg, wiec lej go w R... :lol:

uwiesz kicha ze ja o alkoholu i jego wplywie na czlowieka wiem wiecej niz ty :D

ale to jest temat o prawku i konsekwencjach picia i prowadzenia.....

Menel 

Pomóg³: 10 razy
Do³±czy³: 23 Lis 2004
Sk±d: Warszawa-praga
Wys³any: 2006-04-23, 22:37   

kicha napisa³/a:

buahahaha :lol:

no no..trzeba uwazac jak sie nawet chodzi po pijaku po chodnikach bo czasami jak wiatr zawieje to moze nami mocno zarzucic na ulice i spowodujemy wypadek :wink: nie tylko samochodowy ale pieszy tez :mrgreen:

ps. chcialem wlasnie wyskoczyc po piwko ale dalem sobie spokuj bo jeszcze mnie zlapia jak bede szedl do nocnego :lol:

Meecowhy 

Wys³any: 2006-04-23, 22:42   

menel napisa³/a:

ps. chcialem wlasnie wyskoczyc po piwko ale dalem sobie spokuj bo jeszcze mnie zlapia jak bede szedl do nocnego :lol:

wiesz naj ciekawiej by bylo jak bys sie im ksywa przedstawil .... juz to widze .... :D

jaqub 

Pomóg³: 11 razy
Do³±czy³: 22 Mar 2005
Sk±d: LUBLIN
Wys³any: 2006-04-23, 22:42   

Marek E30 napisa³/a:
Jakby na to popatrzeć z innej strony to za chodzenie po chodniku po pijaku a tym bardziej jeźdżenie na rolkach jak koledzy proponują też mogłoby się skończyć zabraniem prawka no bo w sumie tak samo można wtargnąć na drogę i spowodować wypadek. Prawo zawsze będzie prawem, ale do końca sprawiedliwe chyba nigdy nie będzie :(

przepis ma sie do prowadzenia pojazdow mechanicznych w ruchu ladowym... pic w miejscach publicznych nie mozna... ale "chodzic" po pijaku owszem... jesli nie awanturuje sie, idzie chodnikiem to policja " w zasadzie nic do Ciebie nie ma"... jesli nie mozesz ustac na swoich konczynach a nie masz pomocy (ktos sie nie zdeklaruje ze sie Toba zaopiekuje) to wtedy moga interweniowac (zawiezc na izbe, lub do szpitala jesli w danym miescie nie ma izby...)... ja sobie chyba kupie alkomat bo kiedys sprawdzalem sobie na "wirtualnym alkomacie" w necie standardowa imprezke i wyszlo ze ponad 2 doby mi schodzilo... macie jakies pomysly (np na allegro) co warto kupic ( z rozsadnym przelicznikiem jakosc/cena)?

Bajka 

Pomog³a: 4 razy
Do³±czy³a: 22 Cze 2005
Sk±d: Otwock
Wys³any: 2006-04-23, 22:44   

kicha napisa³/a:
Anonimowym Alkoholikom mówimy Stanowcze NIE :)

dlatego lepiej być tym znanym :lol:

menel napisa³/a:
chcialem wlasnie wyskoczyc po piwko

a co ze spirytusem od Pawła? przestał być twoim dostawcą? :shock:

kicha 

Wys³any: 2006-04-23, 22:46   

Meecowhy co do alkoholu i jego skutkow tez wiem cos na ten temat. Mialem taki przypadek w rodzinie, wiec wiem o co ci chodzi.

(oo=[][]=oo)

Pawel-e30 

Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 17 Kwi 2004
Sk±d: Wawa-Grochów
Wys³any: 2006-04-23, 22:46   

Jacek to ty spirytus walisz?? :shock:

Bruner 

Wys³any: 2006-04-23, 22:48   

jaqub napisa³/a:
ja sobie chyba kupie alkomat bo kiedys sprawdzalem sobie na "wirtualnym alkomacie" w necie standardowa imprezke i wyszlo ze ponad 2 doby mi schodzilo... macie jakies pomysly (np na allegro) co warto kupic ( z rozsadnym przelicznikiem jakosc/cena)?

Pare miesiecy temu chyba w Autoswiecie byl test porownawczy alkomatow. Generalnie wniosek byl taki ze na te najtansze szkoda wyrzucac kase, bardzo duzy rozrzut wynikow miedzy poszczegolnymi urzadzeniami, mala powtarzalnosc w kolejnych probach, duzo zalezy od obslugi (czesto udziwnionej) itp. Z kolei te ktore sa wiarygodne zaczynaly sie chyba od ponad 600 zl jak dobrze pamietam.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2006-04-23, 22:49, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Marek E30

Wys³any: 2006-04-23, 22:49   

jaqub napisa³/a:
Marek E30 napisa³/a:

przepis ma sie do prowadzenia pojazdow mechanicznych w ruchu ladowym... pic w miejscach publicznych nie mozna... ale "chodzic" po pijaku owszem... jesli nie awanturuje sie, idzie chodnikiem to policja " w zasadzie nic do Ciebie nie ma"... jesli nie mozesz ustac na swoich konczynach a nie masz pomocy (ktos sie nie zdeklaruje ze sie Toba zaopiekuje) to wtedy moga interweniowac (zawiezc na izbe, lub do szpitala jesli w danym miescie nie ma izby...)... ja sobie chyba kupie alkomat bo kiedys sprawdzalem sobie na "wirtualnym alkomacie" w necie standardowa imprezke i wyszlo ze ponad 2 doby mi schodzilo... macie jakies pomysly (np na allegro) co warto kupic ( z rozsadnym przelicznikiem jakosc/cena)?

No o to mi własnie chodziło, że przepis mówi o prowadzeniu pojazdów mechanicznych, ale jak idziesz chodnikiem "nawalony" to stwarzasz podobne zagrożenie co rowerzysta, i tu moim zdaniem powinno być tak, że rowerzysta powinien być traktowany jak pieszy, albo odwrotnie.

Co do alkomatów to chętnie też bym kupił, ale czy ktoś ma doświadczenie z tym sprzętem? Czy jakiś badziew za 100 PLN jest wogóle warty uwagi?

Pozdrawiam

E30 320i 88'

KORDI 
RWD love.. 8)

Do³±czy³: 12 Wrz 2005
Sk±d: Pacanów..... :))))))
Wys³any: 2006-04-23, 22:50   

Bardzo mi przykro z powodu prawka..... :?

A tak poważnie jak to jest z tymi rolkami.......? :mrgreen:

To byłoby jakieś wyjście z sytuacji....... :lol: :lol:

Powaga nie chce mi sie chodzić a na rowerze tez jeździć nie można "PO"więc może rolki by były wyjściem....... :?: :idea: :mrgreen:

PozdrOOfki..... :D

Bruner 

Wys³any: 2006-04-23, 22:52   

Marek E30 napisa³/a:
jak idziesz chodnikiem "nawalony" to stwarzasz podobne zagrożenie co rowerzysta, i tu moim zdaniem powinno być tak, że rowerzysta powinien być traktowany jak pieszy, albo odwrotnie.

Rowerem poruszasz sie troche szybciej i mozesz kogos polamac, pisalem wczesniej o kumpla przygodzie.
Marek E30 napisa³/a:

Co do alkomatów to chętnie też bym kupił, ale czy ktoś ma doświadczenie z tym sprzętem? Czy jakiś badziew za 100 PLN jest wogóle warty uwagi?

Rzuc okiem na mojego poprzedniego posta :wink: Ja bym sobie takim badziewiem nie zawracal glowy.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Marek E30

Wys³any: 2006-04-23, 22:56   

No chyba pisaliśmy swoje posty równocześnie ;)
Co do zagrożenia to jeśli chodzi o jego skalę to się z Tobą zgodzę, ale Ty chyba zgodzisz się ze mną, że można się zatoczyć z chodnika prosto pod samochód komuś...

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Bruner 

Wys³any: 2006-04-23, 22:58   

Ale wtedy krzywde zrobisz tylko sobie (nie mowie o szkodach materialnych, chociaz te raczej tez beda mniejsze)
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku