Zbieram info co do dlugosci w cm przednich sprezyn.kupilem okazyjnie w koncu czerwone sprezyny na przod .stan b.dobry,nie ciete , maja 6 zwojow, 22-23 cm wysokosci ,brak napisow oceniam je na -60 ( mam mala nadzieje ze usiadzie mi do -70)
mozecie zmierzyc swoje jezeli macie jakies w garazu itd ? ciekaw jestem ile zwojow maja obnizajace -80 i jaka maja wysokosc. wiadomo ze wazny jest tez stop z czego sa zrobione ,charakterystyka itd itd ale mniej wiecej chce cos porownac ...
tematy przewijaly sie juz na forum ale dotyczace tylnych sprezyn.
A to ciekawe. Ja u siebie wrzuciłem sportowe sprężynki na przód i na tył. Seria z przodu miała 34cm wysokości a te co założyłem ok 27. Różnica po założeniu wyniosła 7cm. Z tyłu natomiast wrzuciłem sprężyny o wysokości 19-19,5 cm. Seria(czyli to co miałem, a miałe 2 różne sprężyny z tyłu) miała wysokość 25 cm. Ilość zwojów z tyłu to 7, z przodu nie wiem.
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
Meldunek z mojego garażu :
sprężyny przednie nie cięte z oryginalną farbą
-czarne SACHS nr VA070(7zwojów) 26,5cm nie wiem ile obniżają
-czerwone nr 83004/6 (6 zwojów) 28cm obniżenie -40mm
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
patrzac na nie to nie wygladaja na obciete, maja orginalna farbe na koncowkach i tam gdzie niby mialy byc ciete zaczynają sie zwężać (zaznaczylem na foto)
Właśnie wyciągałem u siebie sprezynki.
Wysokosc sprezyny przedniej to 31,5 cm.
Niewiem co to za sprezyna poniewaz nie da rady nic odczytać.
Są czarne i mają zielone kropki ... Wie ktoś co to jest
Amortyzator to Bilstein B6 M technic, M Technic teoretycznie obnizał o 20mm, ale czy ja mam obnizenie to pewien niejestem poniewaz tył to monroł Tak wiec zawias był kombinowany, szkoda tylko ze nie dokladniej
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Cześć. Widzę że dyskutujecie na temat sprężyn do e30. Ja szukam sprężyn do mojej e30 tak coś koło -60/-40. Czy wiecie może czy sprężyny od e36 pasują do e30? Gdzieś obiło mi się o uszy, że są identyczne. Pozdrawiam
Właśnie wyciągałem u siebie sprezynki.
Wysokosc sprezyny przedniej to 31,5 cm.
Niewiem co to za sprezyna poniewaz nie da rady nic odczytać.
Są czarne i mają zielone kropki ... Wie ktoś co to jest
Amortyzator to Bilstein B6 M technic, M Technic teoretycznie obnizał o 20mm, ale czy ja mam obnizenie to pewien niejestem poniewaz tył to monroł Tak wiec zawias był kombinowany, szkoda tylko ze nie dokladniej
u mnie takie sprezyny byly w 325 z 89r a tyl byl czarny z zolta kropka jak bede w domu moge podrzucic fote jak staly w oryginale
przy zmianie sprężyn zrobiełm pomiary
stare sprężyny seria przód 36cm , tył 24,5cm
nowo kupione weitec przod 23 cm -60mm , a tył 21cm -40mm(za wysoko)dupka mi sterczy
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-11-11, 23:19
odswieze temat, te zolte sprezyny to raczej na maxa hard core. obnizyly tyl beemki o -80mm wiec typowy england style 8) ale niestety nie moglem parkowac pod sama klatka przez pedalskie spowalniacze zwane policjantami
wiec zmienilem tyl na jakies zardzewiale stare sprezyny w serii -40 a po 10 latach zrobily sie z nich -60 od kota sylwestra ktore niby dal mi w prezencie a po paru miesiacach sie o te szrotowe badziewia upomnial nie wiedzac po co bo ma taka cudowna beemeczke