BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Coś kradnie prąd
Autor Wiadomo
Maciek e36 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Wrz 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-08-15, 21:36   Coś kradnie prąd

Witam od jakiegoś czasu mam problemy z rozładowującym sie akumulatorem, zaczęło się to dziać jakiś czas temu , myślałem, że to wina akumulatora bo nie był już najnowszy miał ze trzy lata ,więc pożyczyłem od znajomego, po dwóch dniach zdechł ale pomyślałem że ten też jest stary i na dodatek nie tak jak tamten 77 tylko 55 , w końcu kupiłem nowy 77 i tak jak jego poprzednicy zdechł.. okazało sie, że to nie jest jego wina tym bardziej że po dziewięciu dniach postoju z odłaczoną klemą i po podłączeniu zapaliła z pierwszego , wiem że najprościej będzie pojechać do elektryka, ale chce najpierw spróbować sam to zrobić. Dodam, że sprawdzałem amperomierzem obwody poprzez odłączenie klemy, podłaczenie amperomierza między kleme a ujemny bolec akumulatora i wyjmowanie bezpieczników i nic nie wykazało.. napiszcie co o tym sądzicie moze ktoś z was miał podobny problem. P.S. moze to nie jest istotne, ale mniej wiecej zaczęło się po kasowaniu inspekcji

Gasper 
Powered by BMW

Pomg: 13 razy
Doczy: 14 Pa 2004
Skd: Berlin&Kargowa
Wysany: 2005-08-15, 21:49   

Sprawdź podświetlenie bagażnika. Może lampka się świeci pomimo zamkniętej klapy.

Biały
[Usunity]

Wysany: 2005-08-15, 22:09   

ZObacz też podświetlenie schowka i takie pierdoły. Kolega kiedyś miał tqak w Fordzie Probe bo mu się świeciło podświetlanie silnika (w probe standard)

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-08-15, 22:12   Cos co kradnie prąd

Witam !! Napisz jakim amperomierzem i o jakim zakresie sprawdzałeś!! Jeżeli rozładowuje sie samoczynnie akumulator ,to nie ma cudu amperomierz musi to wskazać.To może byc prąd nawet rzędu 50-100 mA.Prąd 8-10 mA (tyle "bierze" przecietny autoalarm , nawet wyłączony ) nie rozładuje tak szybko akumulatora , ale 50-100 mA juz moze to zrobić. Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Maciek e36 

Wysany: 2005-08-15, 23:06   

Był to jakis prosty amperomierz nie jakiś elektroniczny, można rzec przedpotopowy taki ze wskazówką, innego niestety nie miałem ,a wszystkie podświetlenia już sprawdziłem

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2005-08-15, 23:55   

Amperomierz musi być prądu stałego a nie zmiennego, w multimetrze cyfrowym DCA. Zacznij od dużego zakresu (20A) potem na mniejsze. Plus do plusa minus do minusa. Musi pokazywać jakiś upływ
E30 M332 1991........ ....U__________\

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-08-16, 06:57   

Piotr_1 napisa/a:
Amperomierz musi być prądu stałego a nie zmiennego, w multimetrze cyfrowym DCA. Zacznij od dużego zakresu (20A) potem na mniejsze. Plus do plusa minus do minusa. Musi pokazywać jakiś upływ

:lol: :lol: :lol: tak to chyba z woltomierzem :idea: :idea:
amperomierz łączy się w szereg :wink:

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2005-08-16, 10:18   

amperomierz łączy się w szereg :wink: [/quote]

tak ale niewlasciwe podłączenie amperomierza analogowego nawet w szereg tak jak sie go powinno podlączac moze spowodowac brak odczytu
prawidlowo amp analogowy (taki ze wskazówka) powinien byc podlaczony w taki sposob: + na mase samochodu minus do ujemnej klemy aku ( jezeli sie myle to prosze mnie poprawic...... :) )

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-08-16, 16:14   

Zdejmujesz ujemną klemę- amperomoerz wpinasz : plus amperomierza do ujemnego bieguna bateri a minus miernika do masy lub do klemy ujemnej.

Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd lecz człowiek uwstecznia sie używając miernika cyfrowego bo jemu jest wszystko jedno jak go się podłączy kwestią jest interpretacja wskazania wartości dodatniej czy ujemnej wyniku pomiaru :oops: . Awięc powinno być: MINUS DO MINUSA BATERJI A PLUS DO KAROSERJI
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2005-08-21, 10:12, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-08-16, 16:27   

...lampki mają moc do 5 wat więc nie rozładują akumulatora o mocy 77 ampero godzin nawet jakby sie trzy lampki paliły to aku nie zdechnie przez noc. Dwa razy moja kobita zostawiła właczoną pozycję w garażu na całą noc i jakoś rano zapalał z trudem bo z trudem ale nie padł na amen
Padł ci regulator napięcia lub jest uszkodzony może mieć zjechane szczotki czyli węgielki i daje za niskie napięcie z alternatra jest to element wymienny taka zazwyczaj biała lub żółta kostka z czarnym kapslem i dwoma stykami węglowymi przykrecany jest dwoma wkrętami do alternatora bez elektryka dasz radę wymienić nic się nie lutuje odkręcasz wyjmujesz wkładasznowy wkrecasz wkęrtyw IC kosztuje Bosch coś koło 130 a Hella coś koło 80 może będą mieli inne zamienniki

aby potwierdzić czy to napewno regulator podłacz kolego na uruchomionym silniku woltomierz pomiedzy zaciski akumulatora prąd ładowania powinien być nie mniejszy niż 13,5 Volta powinien być pomiedzy 13.5 a 14.5 tak jest najlepiej jeżeli jest słabszy niż 13 to poprostu alternator nie nadąża ładowac akumulatora i w czasie jazdy go rozładowujesz bo prąd idzie z akumulatora a nie z alternatora...

tak sądzę ponieważ napisałeś że wyjmowałeś bezpieczniki i nie ma zwarć...
więc pozostaje tylko jeszcze urwana masa silnika (ta plecionka pomiedzy budą a prawą łapą silnika ale nie obstawiałbym raczej tego bo w tym przypadku silnie nagrzewają się wszystkie cięgna zwłąszcza linka gazu i czuć swąd palonej izolacji z tej linki...
Jak dla mnie sprawdź prad ładowania i wymienić regulator napięcia

Maciek e36 

Wysany: 2005-08-16, 17:33   

Co do regulatora to napewno go sprawdze, ale zastanawia mnie jedna rzecz mianowicie gdy miałem padnięty akumulator i odpalałem auto urządzeniem rozruchowym i chodził z jakieś 20 minut to po zgaszeniu zapalał nawet przy zapalonych światłach, więc gdyby nie było ładowania to akumulator dalej by nie był naładowany

tomek10
[Usunity]

Wysany: 2005-08-16, 21:44   

Podłączając sie do tematu.Mam w 318i e36 akumulator 36ah.Taki wstawił mi niemiec..Podejrzewam że podmienił.Wiem że było już na ten temat,
czy wymieć.Falują obroty przy włączonych światłach.Czy to ćoś pomoże?

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-08-18, 08:59   

To był niemiec :roll: czy "polonus zniemczus" albo "turkus germanus" :P

A wracając do tematu Maciek ja miałem właśnie podobną zagwoztkę zimą myślałem że mi akumulator padł ze starości i na drugi dzień kupiłem nowy akumulator i dwa dni trup pojechałem do Bendiksa bo sądziłem że wogóle padł mi alternator bo prąd ładowania był właśnie ale za mały i znaleźli przyczynę właśnie powodował to uszkodzony regulator
bardzo zbliżone objawy jak opisujesz też zapalał przy podładowanym razno lekko aku ale po całym dniu zdychał i na drugi dzień powtórka z rozrywki... no bo nie wiem ale sam sprawdź czy żarówka nawet od kierunków 21W jak podłaczysz do akumulatora to nie padnie przez noc no chociaż nie wiem moze w siódemce oświetlenie wnętrza jest halogenowe... :P
Sprawdziłbym jeszcze raz czy na pewno nie ma gdzieś zwarcia wystarczy nawet w lampce kierunku zwarcie by akumulator się rozładowywał za szybko...

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-08-18, 09:38   

ja sobie tak wyregulowalem tylna klape, ze zamykala sie od dotkniecia palcem, tylko ze krancowki juz nie wylaczala i w ten sposob przez moje auto przewinely sie trzy akumulatory zanim sie skapnalem, ze to nie ich wina. W ramach serwisu Centry koles na miejscu zalozyl taka luzna klamre na przewod z akumulatora i sprawdzil czy cos nie pobiera pradu, no i pobieralo. Pokolei wyciagalem bezpieczniki i doszedlem co to bylo - lampka w bagazniku, tylko ze to pare dni trwalo zanim rozlardowalo akumulator

gg 3437874

Maciek e36 

Wysany: 2005-08-18, 13:17   

Znalazłem usterke było ciężko,a mianowicie złodziej prądu siedzi w centralnym zamku i moim zdaniem było to ciężkie do zlokalizowania. Opisze to: podłączyłem jeszcze raz amperomierz i zacząłem sprawdzać , na pierwszy rzut oka wszystko było ok. ładowanie mam 13,89 a przy wyjmowaniu bezpieczników pobór wynosił 002 aż do mometu kiedy z pilota nie otworzyłem drzwi i później ich nie zamknąłem, wtedy pobór wzrastał do 051 i tak się utrzymywał do momentu wyjęcia bezpiecznika i wlożeniu go z powrotem, wtedy wszystko wracało do normy było to o tyle trudne do zlokalizowania dlatego, że nie za każdym razem sie tak robiło można bylo 20 razy otwierać i zamykać, a za 21 tak jakby jeden z siłowników cały czas pracował

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-08-19, 10:29   

Kórcze faktycznie podobną sytuację miał Bruner aż mu się siłownik zjarał bo cały czas działał... czyli zwarcie.
Dobrze że udało się Tobie zlokalizować bo miałbyś problemik może z czasem większy... cóż byłem ciekaw co kradnie prad. :)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-08-19, 12:12   

MARAS napisa/a:
Kórcze faktycznie podobną sytuację miał Bruner aż mu się siłownik zjarał bo cały czas działał... czyli zwarcie.

Podobno byla to wina sklejonego przekaznika. Kupilem samochod z odlaczonym centralnym zamkiem, i jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobilem po kupnie bylo jego uruchomienie. Koles ktory to robil zamiast najpierw sprawdzic dlaczego zamek jest odlaczony, poprostu polutowal kabelki i zadowolony skasowal za usluge. Prad caly czas szedl na silowniki, na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac. Po paru godzinach nie moglem dostac sie do auta - spalone wszystkie silowniki, lacznie z tym od bagaznika i wlewu paliwa. Trzymaly tak mocno ze nie mozna bylo nawet obrocic klucza w zamku. Tylko ze u mnie stalo sie to tego samego dnia, wiec akumulator nie zdazyl jeszcze pasc.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2005-08-19, 21:47   

A powróciwszy do tematu biegunowości amperomierza, to mówiąc że plus do plusa a minus do minusa, chodziło mi o to, że plus do wyższego potencjału a minus do niższego. Nie oznaczało to że równolegle. Przepraszam za małą precyzyjność. Ja bym podłączył tak jak mówi Artur C., tyle że odwrotnie :)
Cytat:
Zdejmujesz ujemną klemę- amperomoerz wpinasz : plus amperomierza do ujemnego bieguna bateri a minus miernika do masy lub do klemy ujemnej.
E30 M332 1991........ ....U__________\

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-08-20, 08:53   

Cytat:
Ja bym podłączył tak jak mówi Artur C., tyle że odwrotnie
Cytat:

No i nic by miernik analogowy nie pokazał -ewntualnie mierząc duże watrości uszkodził by się. Woltomierze podłącza się -plus do plusa,minus dominusa-czyli równolegle a amperomierze szeregowo i tu w przypadku auta biegun ujemny akumulatora po odłączeniu klemy jest biegunem o wyższym potencjale niż karoseria i do niego podłączamy plus miermika .

PIOTR 1 MA RACJĘ i powtórze jwszcze raz sprostowanie z mojego poprzedniego posta: :oops: Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd lecz człowiek uwstecznia sie używając miernika cyfrowego bo jemu jest wszystko jedno jak go się podłączy kwestią jest interpretacja wskazania wartości dodatniej czy ujemnej wyniku pomiaru . Awięc powinno być: MINUS DO MINUSA BATERJI A PLUS DO KAROSERJI

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: