BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chodzi jak diesel !
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2004-05-18, 20:19   chodzi jak diesel !

mam E30 1.8 M40 a autko na wolnych chodzi jak diesel tzn. klekocze ! pierwsze na mysl przyszly mi zawory ale z tego co sie orientuje to sa regulowane automatycznie! dzwiek jest raczej z silnika a nie gdzies z wydechu wiec wykluczam jakies nieszczelności ! o co chodzi Panowie co moze byc przyczyna??? - chcialem to wyeliminowac bo sie jeszcze pomyle i naleje sobie ropy :P
dzieki za sugestie !

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2004-05-18, 21:07   

albo szklanki albo walek rozrzadu do wymiany :) - ale stawiam na 2 opcje :)

Pawel-e30 

Wysłany: 2004-05-18, 21:15   

a zeby kupic uzywany walek niepoprzycierany to jest ciezka sprawa :?

Gość

Wysłany: 2004-05-18, 22:40   Re: chodzi jak diesel !

[quote="zuzekboss"]mam E30 1.8 M40 a autko na wolnych chodzi jak diesel tzn. klekocze ! pierwsze na mysl przyszly mi zawory ale z tego co sie orientuje to sa regulowane automatycznie! dzwiek jest raczej z silnika a nie gdzies z wydechu wiec wykluczam jakies nieszczelności ! o co chodzi Panowie co moze byc przyczyna??? - chcialem to wyeliminowac bo sie jeszcze pomyle i naleje sobie ropy :P
dzieki za sugestie !

-U mnie też tak było tyle że nie mam samoregulatorów.Wałek jak i cała głowica były w tragicznym stanie... :evil:

BADYL 

Wysłany: 2004-05-19, 05:55   

Tak sa regulowane automatycznie ale panowie samochody nie sa pierwszej młodosci i od czasu do czasy trzeba zajrzec i sprawdzic luzy na zaworach.A co do dzwieku a przypadkiem to nie jest taki dziwny dzwiek jakbyc w szklanki uderzał??????Vo jak tak bo mozliwe ze poleciały ci panweki na wale.

Gość

Wysłany: 2004-05-19, 07:10   

niestety wada wszystkich m40 jest materiał z jakiego wykonano wałki rozrządu i dzwigienki popychaczy poprostu wycierają się i dostaja takiego luzu ,że wszystko klekocze,samoregulatory terz nie są za specjalne,i niestety cala glowica do roboty

WujekDobraRada 

Wysłany: 2004-05-19, 11:25   

A jaki olej lejesz ?? -to jest bardzo ważne, bo do tych silników (M40 i inne z samoregulatorami zaworów) powinno się lać w najgorszym przypadku półsyntetyk (informacja z serwisu BMW w Monachium). Ja tak cały czas taki leje, przejechane mam 230tys km i nie mam żadnego problemów z samoregulatorami i wałkiem (przynajmniej na razie :wink: )

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2004-05-19, 11:35   

dokladnie - potrzebny jest jak najlepszy olej, kumpel tez mial cisze pod maska ale zalal mineralnego lotosa, pojezdzil tak ok 15 tys i kaplica - walek do wymiany.

Gość

Wysłany: 2004-05-19, 12:41   

leje półsyntetyk - mobila. jaki jest koszt takiego wałka?! i (pytanie laika )- jakie sa konsekwencje jezeli walka w pore nie wymienie?!

Gość

Wysłany: 2004-05-19, 13:14   

konsekwencje juz odczuwasz to ten holerny klekot wiem,że zrobienie głowicy w m40 zaczyna sie od 800 zeta jednak nierobione na orginalnych częściach starcza na pare tyś km

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2004-05-19, 13:30   

nowy walek w podrobce to koszt ok 600 - 700 pln, za uzywke w dobrym stanie (w sumie o tym sie przekonasz dopiero jak zalozysz) ceny wachaja sie od ok 250 - do 400 pln, no i do tego robocizna :( , moim zdaniem lepiej dozbierac i za 1500 masz kompletny M42 z papierem itp...a swoj sprzedasz.

loko

Wysłany: 2004-05-19, 15:08   

ja to ile?
tyle co zmiana w dowodzie rejestracyjnym oczywiście zakładając że silnik jest opłacony podatkami

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysłany: 2004-05-20, 09:24   

Tak się składa, że byłem wczoraj w wydziale komunikacji i pytałem się jak wygląda sprawa zalegalizowania zmiany silnika przywiezionego z niemiec. Otóż: musisz mieć umowę kupna (na dobrą sprawę może byc ona fikcyjna bo i tak tego nikt nie będzie sprawdzał), zakładasz nowy organ do auta, jedziesz na stację diagnostyczną wykonać dodatkowy przegląd, z tym kwitkiem i z umową udajesz się do wydziału komunikacji i jest po sprawie. Powtarzam dokładnie to co usłyszałem w urzędzie.

e36 318ti compact szrotex

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2004-05-20, 10:45   

bo dokladnie tak jest, placisz tylko za dodatkowy przeglad i jakies znaczki skarbowe - jak to w urzedach :)

Odpowiedz do tematu