BEEMKA - KLUB Strona G³ówna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[E39-E30] M62B44 po swapie nie wkręca się na obroty
Autor Wiadomo¶æ
qrax 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 16 Sty 2007
Sk±d: Tuchola
Wys³any: 2013-07-23, 23:27   [E39-E30] M62B44 po swapie nie wkrÄ™ca siÄ™ na obroty

Mam problem z M62B44 bez vanosów

Silnik w E39 jeździł ze skrzynią automatyczną, został przeze mnie wyjęty i włożony do E30.
Dzwon ze skrzyni automatycznej został przyspawany do skrzyni manualnej z M52, koło zamachowe było zdemontowane w celu przetoczenia.

Jest to jedyna ingerencja dokonana w tym silniku, przed swapem silnik pracował normalnie.

Po swapie efekt jest taki, że silnik odpala, ma równe obroty, ale jeśli pozwole mu pracować choćby sekundę na wolnych obrotach, już nie można go wkręcić wyżej (wkręca się baaaardzo powoli i do max. ok. 2000 obr.).

OdkryÅ‚em jednak, że aby wszedÅ‚ na wyższe obroty muszÄ™ go wkrÄ™cać od razu po odpaleniu, robiÄ™ przegazówki i nie pozwalam aby obroty spadÅ‚y (wkrÄ™ca siÄ™ szybko i wysoko), jednak jeÅ›li zejdzie potem na niskie obroty, nie chce siÄ™ już potem wkrÄ™cać normalnie – nie ma mocy, wkrÄ™ca siÄ™ baaaardzo powoli i do max. ok. 2000 obr.

Diagnostyka komputerem wykazuje jedynie błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Czujnik wymieniony i dalej to samo, bład wyskakuje nadal. Podmieniałem już przepływke, czujnik położenia wałka, komputer ECU, pompy paliwa, jednak bez efektu.

Mój wniosek jest taki że na niskich obrotach Å‚apie błąd czujnika poÅ‚ożenia waÅ‚ka rozrzÄ…du – tylko dlaczego?

Dopóki podwyższam obroty od razu po odpaleniu, błedu nie ma.

JakieÅ› sugestie?

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: