Wysłany: 2011-07-11, 12:01 Nowy nabytek i OC.
Witam. Chwilke temu kupiłem nowa zabaweczke..;) Poprzedni własciciel dał mi do auta ubezpieczenie wazne na rok. Ubezpieczenie jest zawarte z firma COMPENSA, chciałem je przepisac na siebie i brata (On ma full pakiet zniżek, a ja nie skonczone 25 lat) (wiedziałem ze cos dopłace) ale babka kazała mi dopłacic do OC 600zł Ładnie jej podziekowałem i poszedłem z tamtad. I tu moje pytanie: Czy moge jezdzic samochodem z nieprzepisanym OC, i co w razie kontroli Panow policjantow..
Wysłany: 2011-07-11, 13:24
Miałem podobną sytuację, kupiłem auto pół roku temu, ubezpieczone jeszcze przez kilka miesięcy (opłacona 1 z 2 rat). Jak auto było już na mnie i na ojca (ojciec 60% zniżek, ja bez zniżek, ale już bez zwyżek) poszedłem do tej ubezpieczalni żeby przepisać na mnie OC. Wziąłem tylko jakieś papiery poświadczające ojcowe 60%.
Gość przepisał bez problemu ubezpieczenie na mnie, uwzględniając zniżki ojca, Kwota taka sama co płacił gość od którego kupiłem. Musiałem tylko opłacić od razu drugą ratę.
Wysłany: 2011-07-11, 14:08
Adam86 napisał/a:
Ale musze przepisywac ubezpieczenie?? co bedzie jesli tego nie zrobie?
Od dnia zakupu masz 30 dni na uregulowanie sprawy ubezpieczenia. Jeśli tego nie zrobisz to ubezpieczenie zostanie na Ciebie automatycznie przepisane bo sprzedający z pewnością zgłosi fakt sprzedaży auta do ubezpieczelani więc jesli olejesz sprawę to po jakimś czasie od zakupu przyjdzie do Ciebie list z nową kalkulacją ile masz dopłacic w przypadku gdy nie masz zniżek lub masz ich mniej niż miał spzredający.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Sie 2005 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2011-07-11, 15:26
Pawel735 napisał/a:
Adam86 napisał/a:
Ale musze przepisywac ubezpieczenie?? co bedzie jesli tego nie zrobie?
Od dnia zakupu masz 30 dni na uregulowanie sprawy ubezpieczenia. Jeśli tego nie zrobisz to ubezpieczenie zostanie na Ciebie automatycznie przepisane bo sprzedający z pewnością zgłosi fakt sprzedaży auta do ubezpieczelani więc jesli olejesz sprawę to po jakimś czasie od zakupu przyjdzie do Ciebie list z nową kalkulacją ile masz dopłacic w przypadku gdy nie masz zniżek lub masz ich mniej niż miał spzredający.
To jest bardzo istotne, żeby napisać papier do firmy gdzie auto aktualnie jest ubezpieczone że nie będziesz kontynuował OC poprzedniego właściciela. Czasem zdaża sie tak że ktoś zapomni o tym kupi OC w innej firmie a potem dostaje kolejne OC do zapłaty i ma dwa OC w tym samym momencie.
OC przechodzi automatycznie z chwilą zawarcia umowy sprzedaży pojazdu na nabywcę, TU może jednak zrobić rekalkulację składki.
Masz 30 dni od zawarcia umowy sprzedaży na wypowiedzenie "starego" OC. Pamiętaj, że liczy się termin doręczenia wypowiedzenia TU, nie termin nadania pisma na poczcie.
O ile się nie mylę Compensa przepisuje składkę a nie robi rekalkulacji więc jeśli teraz masz na długo oc to najlepiej przepisać.
pamiętaj że co agent ubezpieczeniowy to inne zasady jeśli trafiłeś na bardzo dokładną osobę to kazała dopłacić.
Jeśli chodzi o przepisanie - z tego co wiem z Wydziału Komunikacji - masz 30 dni na zmianę w dowodzie rejestracyjnym ale nie ma w sumie żadnych kar za to że nie przerejestrujesz więc jeśli jeżdzisz na "czyimś" dowodzie masz ważne Oc i umowę kupna to luż i jak Cię zatrzyma policja to będzie wszystko ok.
Najczęściej nawet możesz wykupić nowe oc już na siebie nie mając przerejestrowanego samochodu więc luz.
najważniejsze żeby było ważne ubezpieczenie na dany samochód:)
niezła stronka do porównania ok to www.ipolisa.pl i http://www.cuk.com.pl/ jak będziesz miał jakieś problemy to pisz
pozdr.
_________________ WSZYSTKO DO BMW E46 I E30
TEL 880 16 47 37
oko13@onet.pl
no właśnie podobno nie ma za to mandatu tylko zabierają dowód ale panie w wydziale komunikacji sama osobiście mi powiedziała że nie zdarza się to, to było w WK żyrardów więc być może że tylko u nas tak jest
_________________ WSZYSTKO DO BMW E46 I E30
TEL 880 16 47 37
oko13@onet.pl
Do 3 września 2010 r. nie było takiej możliwości, od 4 września zmienił się jeden przepis i teraz za każde wykroczenie przeciwko ustawie o ruchu drogowym grozi grzywna... Może właśnie nie tyle mandat, ile grzywna. Ale żaden policjant o zdrowych zmysłach nie będzie za nieprzerejestrowanie pisał wniosku o ukaranie do sądu.
Wysłany: 2011-08-01, 09:12
oko13 napisał/a:
co agent ubezpieczeniowy to inne zasady jeśli trafiłeś na bardzo dokładną osobę to kazała dopłacić.
Prawda. Pamietam, jak kupiłem poprzednia beemke poszedłem do ubezpieczyciela przepisac OC, (moj brat włascicil, ja wspołwłasciciel 20 lat) obsługiwała mnie wtedy młodziutka Pani i ciagle gdzies biegała, cos tam pytała.. wtedy nic nie dopłacałem, ale chyba tylko dla tego ze nie zrobiła rekalkulacji OC
Gdybym nic nie zrobił z tym OC ktore dostałem razem z samochodem to po 30 dniach OC przeszło by na na mnie i brata. (wszelkie dodatkowe koszty, zwyzki itd musiałbym predzej czy pozniej zapłacic). Wypowiedziałem umowe z firma COMPENSA i zawarłem nowa, tańsza umowe OC w sumie zaoszczedziłem ok 200zł