BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jade jade nagle zgon auta
Autor Wiadomo
Cinek 

Doczy: 30 Sie 2006
Skd: Olkusz
Wysany: 2009-01-22, 08:03   Jade jade nagle zgon auta

Witam, założyłem ksenony w aucie w poniedziałek wieczorem a wczoraj auto mi poprostu zdechło. Zatankowałem sobie na stacji i zauważyłem że wycieraczki coś wolniej chodzą - pomyślałem kufa silniczki siadają od wycieraczek. Odpaliłem auto, z bulem dziwne bo palił na dotyk. Jade jade auto przerywa, nie chce jechać, po chwili zaczynają mrugać światła jak stroboskop, wycieraczki ledwo chodzą radio zgasło. Noi przerywa dalej wiec zjechałem bo zaraz mówie stane na środku drogi. Okazało się że chyba alternator padł lub regulator napięcia i póki działał jeszcze akumulator to jakoś się jeździło. Noi potem zgon, nie odpaliłem już. Podmieniłem akumulator i odjechałem. Co to mogło spowodować? Ksenony podłączyłem dobrze, zgodnioe z instrukcją, działają idealnie. Jeździłem tylko we wtorek i środe do pracy i spowrotem 3 km i by sie rozładował aku i spalił alternator? Co ciekawe zauważyłem j\że jak włączam zapłon to tylko kontrolka od oleju się pali, jak zapale to to sie świeci konto\rolka od ładowania i nmruga, gasnie po przejechaniu parunaastu metrów, takjakby jakieś zwarcie, brak styku czay coś, pasek nie jest luźny. Tylko nie moge przypomniec sobie czy to sie działo przed czy po założeniu ksenonów. Miał ktoś taki przypadek?

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-01-22, 08:23   

Nie masz ładowania. Zmień regulator napięcia. Niekoniecznie ma to jakiś związek z xenonami, może tylko nałożyło się to w czasie ; ] Jakby było jakieś zwarcie to już dawno wywaliło by bezpiecznik od świateł.

E30 + E91

Mack` 
Rumcajs

Doczy: 16 Lis 2006
Skd: Kielce
Wysany: 2009-01-22, 08:55   

Miałem podobnie. Wina była taka, iż mądry Helmut wrzucił alternator Marki ISKRA 45A =) więc w takiej niewiedzy jeździłem 1.5 roku założyłem Xenony toż w końcu mi zaczeły mrygać i auto też się rozładowało. Aktualnie mam chyba 70A Boscha i wszystko jest jak taa lala. Tak więc sprawdź czy masz org Alternator i czy bangla on. :papa:

Cinek 

Wysany: 2009-01-22, 11:14   

ołrajt panowie autko stoi u zaufanego elektryka i się napraiwa, dam znać o wyniku oględzin. Pozdrawiam

mateuszbmw 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Gru 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-01-22, 11:41   

regulator napięcia miałem to samo :)

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2009-01-22, 17:17   

Regulator, szczotki bądź wytarte pierścienie na wirniku.

BMW Klub Podbeskidzie

Cinek 

Wysany: 2009-01-22, 17:59   

Wyniki oględzin.Alternator zdechł.Wysypały się szczotki zrobiły jakieś zwarcie bo były już tak zużyte że poprostu sie coś tam porobiło i spalił się komutator czy jak to się tam nazywa. Regulator przy okazji wymieniony na markowy.Łożyska wybite, ogólnie kupa - alternator złom. Została tylko stara obudowa.Reszta całe flaki nowe porządnej firmy. Razem z wymianą koszt 240. Teraz jest tak jak być powinno...i to nie wina ksenonów ;) Poprostu się to nałożyło i stąd te obawy. Pozdrawiam

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-01-22, 20:29   

Cinek, ja mam pytanie z innej beczki, w topicu o xenonach pytałeś o to czy ten przewód idący do żarówki zakończony okrągłą złączką to + czy - i nie było odpowiedzi. Jak to w końcu jest?

Cinek 

Wysany: 2009-01-22, 21:31   

cichecki0511 napisa/a:
Cinek, ja mam pytanie z innej beczki, w topicu o xenonach pytałeś o to czy ten przewód idący do żarówki zakończony okrągłą złączką to + czy - i nie było odpowiedzi. Jak to w końcu jest?

przewód który jest zakończony płaską wtyczką który idzie do trzona żarówki H1 to + a ten zakończony okrągłą wtyczką który jest wpinany obok żarówki w ten bolec to masa czyli minus Czyli zgodnie z tym obrazkiem który tam załączyłem - ;) PS mam niespodzianke. Otóż porobiłem fotki przed założeniem ksenonów i po dla porównania, właśnie wróciłem z sesji i zaraz zaloże topic i pochwale sie rezultatem ;) Tylko jeszcze nie wiem w którym dziale

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-01-22, 21:47   

Cinek napisa/a:
cichecki0511 napisa/a:

przewód który jest zakończony płaską wtyczką który idzie do trzona żarówki H1 to + a ten zakończony okrągłą wtyczką który jest wpinany obok żarówki w ten bolec to masa czyli minus Czyli zgodnie z tym obrazkiem który tam załączyłem - ;) PS mam niespodzianke. Otóż porobiłem fotki przed założeniem ksenonów i po dla porównania, właśnie wróciłem z sesji i zaraz zaloże topic i pochwale sie rezultatem ;) Tylko jeszcze nie wiem w którym dziale

Ok, wielkie dzięki :spoko: dawaj te fotki :)
Ostatnio zmieniony przez cichecki0511 2009-01-22, 21:51, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: