BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
malowanie lakierem w sprayu
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-10-16, 10:05   malowanie lakierem w sprayu

Postanowilem zabrac sie za blache w is-ie, do zrobienia mam m.in pas przedni. Mam nowy pas ale jest w innym kolorze, chce go pomalowac sam lakierem w sprayu. Probowal ktos czegos takiego? Spray nadaje sie do malowania takich duzych elementow, czy wyjdzie lipa? Mam wazniejsze wydatki niz lakiernik, ale jak ma to tragicznie wygladac to odzaluje te pare zl. Jesli spray sie do tego nadaje to jak sie za to zabrac, na co uwazac itd (lopatologicznie prosze bo blacha i lakier to dla mnie czarna magia)? Ile mniejwiecej lakieru i co jeszcze bede potrzebowal?
A przy okazji - tylny pas pod zderzakiem w E30 mozna zdemontowac, czy jest podobnie jak z tylnymi blotnikami? Tylny tez jest w kiepskim stanie wiec zrobilbym to chetnie za 1 razem.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-10-16, 10:07, w caoci zmieniany 1 raz  

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-10-16, 10:27   

Bardzo dobrze maluję się lakierami w spraju. Mają tylko jedną wadę, są niezbyt trwałe jak się ich nie wygrzeję. Pamiętaj aby z lakierem kupić podkład elastyczny tak aby się lakier nie po obijał od większego piasku. I jedna ważna zasada w malowaniu - nie bliżej jak 20 cm. i najlepiej z cztery razy. :mg:

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-10-16, 10:45   

Vindevil napisa/a:
Bardzo dobrze maluję się lakierami w spraju. Mają tylko jedną wadę, są niezbyt trwałe jak się ich nie wygrzeję. Pamiętaj aby z lakierem kupić podkład elastyczny tak aby się lakier nie po obijał od większego piasku. I jedna ważna zasada w malowaniu - nie bliżej jak 20 cm. i najlepiej z cztery razy. :mg:

a jak to zrobic? jestem ciemny w tych sprawach.. moglbys jakos w punktach napisac etapy co i jak klasc ? Mam lakier bazowy (kolor granitsilber) co dalej?

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-10-16, 11:09   

ja sobie wygrzewam lakier w czajniku z gotującą się wodą w garażu

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-10-16, 18:10   

frantic napisa/a:
ja sobie wygrzewam lakier w czajniku z gotującą się wodą w garażu
mozna tak zrobic ale trzeba tez podgrzewac elementy lakierowane (tak zeby przynajmniej mialy podobna temperature) co do lakierowania to przygotowac papierem ja to robilem w ten sposob ;

1. matowienie papierem 400-500 na wode
2. odtluscic (benzyna ekstrakcyjna)
3. polozyc baze najlepiej 3-4 warstwy (oczywiscie kiedy mamy pewnosc ze nie przetarlismy podczas matowienia do blachy lub jakiegos podkladu ktory z polaczeniem z lakierem w spreju sie zwarzy i zluszczy)
4.polozyc bezbarwny 3-4 tarstwy
5. moze polerowanie jesli mamy jakies zacieki lum jakis smiec sie nam przyklei chociaz jesli chodzi o pasy dolne to raczej ta opcja odpada

Bruner napisa/a:
tylny pas pod zderzakiem w E30 mozna zdemontowac
niestety nie mozna

marvin-86 
Częstochowa

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Lis 2006
Wysany: 2007-10-16, 20:23   

Nie martw sie bruner wyjdzie ok pas nie jest duzym elementem ;) dobrze zapodkladuj obrob podklad 400-500 wodnym i kladz lakier z duzej odleglosci wazne zeby to robic w cieple bo ci lakier splynie jak bedzie roznica temperatur, jedyna wada to trwalosc lakieru ze sprayu bo nie ma utwardzacza odpowiedniego jak do lakieru z pistoletu no i inna struktira rozpylenia pozdrawiam (ale pamietaj ze to TYLKO pas przedni ktory i tak zaraz bedzie obity kamieniami :) )

Blondyn 320i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 6 razy
Doczy: 06 Maj 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2007-10-17, 20:20   

Nie będzie się tak odbijał od kamyczków jak pryśniesz go barankiem w sprayu np.boll, potem też jedziesz go na mokro i na to możesz już lakier jak sie nie mylę. Chyba że chcesz mieć total błysk tzn. inaczej jak w oryginale.

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-10-19, 15:15   

Ja malowałem 2 warstwy podkładu, potem lakier ze 2-3 warstwy i bezbarwny . . . odtłuszczane było, ale niestety z trwałością kiepsko. 3 miechy i kamienie + myjka ciśnieniowa zrobiła swoje, lakier ma pełno prześwitów takich małych do blachy która zaczyna rdzewieć. Na szczęście kupiłem dokładkę która zakryje pas przedni wześniej ją wymaluję hameritem albo czymś podobnym.
Ale z drugiej strony dokładkę pomalowałem sprayem, i zobaczymy co z tego będzie

southOFheaven 

Wysany: 2007-10-19, 16:07   

w e30 przedni pas byl oryginalnie w baranku?

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-10-19, 17:14   

southOFheaven napisa/a:
w e30 przedni pas byl oryginalnie w baranku?

tak ori jest w baranku
324dA

Bruner 

Wysany: 2007-10-20, 01:02   

Pas jest z rozbiorki i byl juz pomalowany (wyglada na to ze fabrycznie, nic chyba nie bylo poprawiane poza fabryka), wiec chyba malowanie podkladem nie ma sensu?
Ile dac warstw i po jakim czasie nakladac nastepna?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-10-20, 01:09, w caoci zmieniany 1 raz  

Blondyn 320i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 6 razy
Doczy: 06 Maj 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2007-10-20, 08:46   

Dobry efekt osiągniesz malując 3-4 warstwy w odstępach 15-20 min przy temperaturze ok.20stopni. Im wyższa temperatura tum krótszy czas między natryskami. Jest to technika "mokre na mokre" polegająca na tym że nie dopuszczasz do wyschnięcia warstwy na którą natryskujesz kolejną. Ważne przy tej technice jet to żeby natryskiwać z odległości ok 30-40 cm od powierzchni ponieważ bardzo łatwo zrobić zacieki gdy pryskasz za blisko.
Zaletą tej techniki jest to że mniejsze jest ryzyko odpryśnięcia farby od spodniej warstwy, jak również trwałość takiego malowania jest wiele większa (nie ściera sie tak łatwo). Jak położysz bazę to taką samą techniką kładziesz bezbarwny, najlepiej na jeszcze nie wyschnięty kolor (około 30-40min po natrysku bazy) wtedy masz pewność że bezbarwny dobrze sie zwiąże z bazą i nie będzie sie łuszczył lub odpryskiwał.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Blondyn 320i 2007-10-20, 08:50, w caoci zmieniany 1 raz  

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-10-20, 08:58   

ALe wy piszecie brednie !! !! jesli ktos soboie nabija lakier w sparyu w sklepie lakierniczym to jest on taki sam jak ten do pistoletu , po drugie temperatura ?? ? podgrzewac elementy ?? ?? owszem trzeba zagrzac lekko puszke z lakierem tak jak napisal Frantic i co jakis czas ja podgrzac zeby cisnienie w puszce bylo takie samo . Baza w sprayu nabita w sklepie z lakierami schnie calkiem po okolo 3-5 minut wiec mowa mokre na mokre w odstepach 15-20 minut troche sie mija z celem , poza tym taka technika maluje sie specjalnymiu lakierami na bazie nitro i wszystkimi lakierami na bazie wody .Lakier bezbarwny mozesz polozyc nawet za 3 dni tylko cieniutkie warstwy ostatnia duzo tylko zeby zlewki nie zrobic. Na pas powinna wystarczyc Ci puszka . Bezbarwny w sparyu schnie dosc dlugo w poruwnaniu z pistoletem pozdrawiam

marvin-86 
Częstochowa

Wysany: 2007-10-20, 15:17   

kolego to sie zapytaj w sklepie czy jest dodawany do spraya nabijanego lakierem pod kolor taka rzecz jak UTWARDZACZ, odp nie poniewaz by ci zasechl w puszce, w puszcze do nabijania jest rozcienczalnik dlatego nie dodajesz juz rozcienczalnika (do baz do akrylu) i jakosc lakieru z a bez utwardzacza jest ogromna, pewnie nawet nie wiesz ze ilosc dodanego utwardzacza do lakieru akrylowego oraz bezbarwnego decyduje o polysku pozdrawiam nawciskali wam bzdur po sklepach ze jest identyczny nie jest koniec kropka pracowalem dwa lata w firmie w czestochowie specjalizujaca sie mieszaniem lakierow samochodowych i kompleksowo zaopatrujacej lakiernikow na terenie polski wiec chyab wime co mowie to co sie mowi klientowi a to co my wiemy od strony zza lady to 2 rozne reczy pozdrawiam tak czy siak jak bruner masz kogos z pistoletem i kompresorem kup sobie 150 gram farby i pomaluj pistoletem wyjdzie cie taniej niz ten spray pozdro

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-10-20, 20:38   

Ale ja nie mowie o akrylu po drugie zajmuje sie alkierem od 7 lat a nie 2 i wiem cos na ten temat !! Z tego co sie orientuje a znam sie i wiem co mowie to dodaje sie utwardzacza bo inaczej akryl by nie wysechl wiec prosze Cie kolego drogi nie wprowadzaj w blad naiwnych ludzi , a jak to bywa w polskich sklepach sprzedaje sie nawet zepsuta zywnosc to nie dziwi mnie to ze nie dodawaliscie utwardzacza do lekiroe akrylowych nabijanych w spray .... mysle ze na tym duskusje moge skonczyc

PS. Ilosc dodanego utwardzacza decyduje o kolorze !! !! totalne brednie kolego kto Ci takich glupot naopowiadal , pomijam to ze bezbarwnego nie da sie zmienic koloru bo jest przezroczysty :)

Sonny 

Pomg: 4 razy
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-10-20, 21:25   

lakier w sprayu musi miec utwardzacz, nie wysycha dlatego bo jest zamkniety w hermetycznym pojemniku, dopiero na powietrzu wysycha. Xeon Marvinowi chodzilo o to , ze zla proporcja utwardzacza do klaru moze wplynac na uzyskany polysk. Czytaj dokladnie :wink:

marvin-86 
Częstochowa

Wysany: 2007-10-20, 22:09   

x_e_o_n napisa/a:
Ale ja nie mowie o akrylu po drugie zajmuje sie alkierem od 7 lat a nie 2 i wiem cos na ten temat !! Z tego co sie orientuje a znam sie i wiem co mowie to dodaje sie utwardzacza bo inaczej akryl by nie wysechl wiec prosze Cie kolego drogi nie wprowadzaj w blad naiwnych ludzi , a jak to bywa w polskich sklepach sprzedaje sie nawet zepsuta zywnosc to nie dziwi mnie to ze nie dodawaliscie utwardzacza do lekiroe akrylowych nabijanych w spray .... mysle ze na tym duskusje moge skonczyc

PS. Ilosc dodanego utwardzacza decyduje o kolorze !! !! totalne brednie kolego kto Ci takich glupot naopowiadal , pomijam to ze bezbarwnego nie da sie zmienic koloru bo jest przezroczysty :)

Mowisz ze kolor zalezy od ilosci dodanego utwardzacza hmmm a ja myslalem ze tylko kontrast i polysk :/ to sobie kup 50 gram farby dodaj do niej utwardzacz zamknij w sloiku malym zeby nie bylo duzo powietrza i powiem mi co sie stanie jak go otworzysz na drugi dzien prosze cie jak dodajesz utwardzacz do farby to co sie dzieje ? utwardza
(ironia)

"to nie dziwi mnie to ze nie dodawaliscie utwardzacza do lekiroe akrylowych nabijanych w spray ...."

to idz do sklepu i sie zapytaj czy dodaja utwardzacz do pustej puszki do nabicia oraz farbe, pomysl czemu te dwie rezczy sa sprzedawane osobno co ? jak miesaja lakier dostajesz osobno farbe i osobno utwardzacz bo inaczej by ci farba zastygla, znasz sie jak aaa szkoda gadac, wiesz ile farby wchodzi do sprayu duzego ? max 150 gram a wiesz czemu pojemnosc po nabiciu puszki to 400 gram ? bo 250 gram to rozcienczalnik jezeli mowie nie logicznie to przepraszam ale mi nikt nie opowiadal takich bzdur bo pracowalem w tym zawodzie pozdrawiam i kolego przykro mi powiedziec ale nie znasz sie i sam gadasz pierdoly kto nie wierzy niech idzie do sklepu lakierniczego i sie zapyta CZY DODAWANY JEST UTWARDZACZ DO LAKIEROW NABIJANYCH W SPRAY dziekuje dowiedzenia Oczywiscie mozna dodac utwarzdacz do spraya ale musi byc on wykorzystany w ciagu 1 godziny bo inaczej zaschnie i nie bedzie psiukal tylko plul farfoclami eehehe
jezeli sie myle to chyba zle robilem spraye przez dwa lata i ludzia auata nie powysychaly :/ to sie narobilo a niech to :/

http://www.motipdupli.pl/index.php?next=maszynka

na samym dole pisze czym jest wypelniona puszka niestety nie znalazlem an necie jak nabijac areozole trudno...

a tu wprowadzaja dopiero spraye 2k

http://www.motipdupli.pl/index.php?next=nowosci

szkoda ze nie dodali od razu utwardzacza do puszki jak to myslicie tylo mecza sie z jakimis otwieraczami nozami i innymi :/
Ostatnio zmieniony przez marvin-86 2007-10-20, 22:31, w caoci zmieniany 4 razy  

Sonny 

Pomg: 4 razy
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-10-21, 00:26   

to ja juz nie wiem czy daja utwardzacz do spraya czy nie, ale mam kolege w mieszalni to go zapytam.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-10-21, 12:20   

Mam swoje zdanie i go nie zmienie lakier bez utwardzacza nie wyschnie nawet po 24 godzinach , wiec odpowiedz jest prosta .Ilosc utwardzacza nie ma wplywu na kolor ani polysk lakieru odparowywuje on z lakieru tak samo jak rozcienczalnik !! ! POZDRAWIAM

juniorszogun 

Doczy: 03 Sie 2006
Skd: Kwidzyn
Wysany: 2007-10-25, 20:49   

wiec wwypowiem sie i ja czytajac wasze wypowiedzi co niektóre sa naprawde zabawne niebede komentowal co jak bo niekażdy mu si umnieć to robic wiec tak Brunerku ;
pierwsze co to najlepiej zdemontowac dany element jesli niema z tym wielkiego problemu a no jezeli niechce ci sie lub sa przeszkody to zabezpiecz go przed zarysowaniami papierem oraz zapyleniem , przystępujesz do przygotowania elementu jeśli sa mniejsca rdzawe oczyszczasz je najlepiej do golego metalu a pozostałe wgiecia które trza przyszpachlować matujesz papierem sciernym na such o granulacji 100-120 przygotowanemniejsca szpachlujesz o po wyschnieciu szpachlu szlifujesz równierz na such papierem 120 najlepiej takim gdyż nierobi grubych rys po kilku czynnosciach szpachlowania gdy już masz element wyszpachlowany prosty równy przystepujesz do matowania całego papierem 320 na sucho na sucho gdysz szpachel jest robiony na bazie talku a co wiadome talk wpija wode matowanie ma na celu usuniecie rys powstałych po papierze 120 oraz domatuwujemy mniejsca ktore niebyły szpachlowane ani uprzednio matowane po zmatowaniu i zabezpieczeniu (oklejeniu0elementów reszty pojazdu jezlei niebył element zdemontowanyprzystepujemy do natryskiwania podkladem ilosc warstw jest zalezna od rodzju podkładu nima teori na ilosc warst nałozonych poprostu nakladamy tyle warstw aby zakrył drobne ryski oraz jakies mal niedociagniecia typu dziureczki w szpachlu nakladamy podkład jezeli w sprayu najlepiej formy BOOL z odległości minimum 15 cm im blizej malujemy tym wieksze ryzyko zrobienia niepotrzebnych zaciekow gdyz jak wiadome sprayem trza umniec lakierowac po nałozeniu odp ilosci warst element pozostawiamy do wyschniecia srednio w temp 20 stopni to ok 1h wyzej wymieniony podklad jest suchy nastepnie gdyelement jest gotowy do matowania matujemy papierem o granulacji 600-800 gdyz grubszy jak 400 pozostawia rysy i nalakierze widac matujemy na mokro wyzej wymienionymi papierami sciernymi (600-800)po zmatowaniu elementu osuszamy go iz wody gdy jest suchy odtłuszczamy go zmywaczem silikonowym żadnymi rozpuszczalnikami lub benzynami i zabiermy sie za lakierowanie jezeli w sprayu posiadamy farbe akrylowa to jak wyzej wymienione bylo nakladanie cienkich warst w odległosci minimum 15 cm odstep mniedzy warstwami wtem 20 stopni srednio ok 10 min mówie srednio gdyz niema ustalonej rególy ze kazda farba jedno czesnie równo schnie ilosc warst jest zalezna od jakosci sprayu malujemy tak dlugo aż zakryje podkład jeszcze jedno gdy lakierujemy sprayem 2 warstwowym tak zwana baza wszystkie czynnosci sa takie same jak z akrylem tylko po wyschnieciu ostatniej warstwy bazy nakladamy na to lakier bezbarwny rownierz w sprayu ilosc warstw rownierz zalezna od jakosci sprayu UWAGA !! PRZY KAŻDYM NAKLADANIU WARSTWY SPRAYU UWAZAĆ GDYZ SPRAYE MAJĄ TENDENCJE DO SZYBKICH ZACIEKÓW !! pozdrawiam to byłem ja szogun :beer:

southOFheaven 

Wysany: 2007-10-25, 21:06   

u mnie widac zacieki- na pewno jest to lakier bezbarwny- przyjrzalem sie dokladnie. Czy polerka mechaniczna z dobra pasta zda egzamin?

marvin-86 
Częstochowa

Wysany: 2007-10-25, 21:58   

nie, za duza objetosc gabki i predzej bys wytarl bezbarwny w innych miejscach nizeli bys sie pozbyl zacieka, sproboj pocierac po nim bardzo delikatnie pappierem wodnym ale tylko po zacieku wodny typu 800 i 1500 bedzie ok i sluszfuj tak dlugo az zobaczysz ze juz sie zrownall i potem spoleruj maszyna z pasta polceam farecle g3 ale zwykle tempo tez zda egzamin pozdro

juniorszogun 

Wysany: 2007-10-26, 09:21   

ludzie do polerka papier 800-1500 ?? czy wy sie szaleju nacpaliscie niemacie doswiadczenia to niewypisuje głupot do polerki ppier 2000-2500 i dopiero pasta FARECLA g3 obroty na maszynce 1800-2200 i duża ilosc wody

Bruner 

Wysany: 2007-10-26, 12:59   

Junior dzieki za dokladna instrukcje :) Rozumiem ze to co napisales dotyczy "surowego" elementu, w takim przypadku jak moj, gdzie element byl juz kiedys pomalowany (pochodzi z rozbiorki, jest w dobrym stanie tylko ma inny kolor) cale przygotowanie ze szpachlowaniem i podkladem mozna pominac i wystarczy zmatowac stary lakier? Czy i tak trzeba najpierw pomalowac podkladem?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-10-26, 13:00, w caoci zmieniany 1 raz  

juniorszogun 

Wysany: 2007-10-26, 13:54   

najlepiej jest dac podklad uprzednio zmatowac na such papierem 320 i dopiero nakładac podkład

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: