BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwny problem E30 1.8
Autor Wiadomo
sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-10-27, 11:37   Dziwny problem E30 1.8

Koles niedawno sprowadzil sobie takie autko i jest z nim jeden klopot - nie chce palic laka w prwo :?: , w lewo pieknie smazy gume a w prawo slychac ze opona sie zwija ale sie nie pali - dopiero jak wykona pare oberkow to jakby cos zalapywalo i robi sie zadymka - tak samo przy jezdzie na prost - zawsze pali lewe kolo....opony takie same -- ich stan bardzo podobny - most nie wyje, suchy - olej w nim jest - luzy na polosiach w normie - w przegubach zadnych grzechotnikow....moze ktos spotkal sie z czyms takim....bo chcemy wymieniac most ale nie wiem czy jest sens bo wszystko wskazuje na to ze jest on sprawny (zadnych oporow itp).

Pozdro.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-27, 12:21   

brak szpery, to i nie pali, a że moc nie ta co w 6-o garówkach, to chwyta dopiero po jakimś czasie - normalka

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-27, 12:36   

O ILE SIE NIE MYLE TO CHODZI ROWNIEZ O ROZKLAD WAGI NA POSZCZEGOLNE KOLA

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-27, 12:39   

Sarna!! Aż się dziwie że zadałeś to pytanie!! :wink:

Słuchaj, w klasycznych dyfrach gdzie nie ma szpery nie zakręcisz właściwie wcale samochodem na jedynce!!

Wiesz dlaczego fura kręci się tylko w lewo? Bo tam jest większość masy, po lewej, przecierz tam siedzi kierowca, w związku z tym wewnętrzne koło ma ciutkę obciążenia i ma lepszą przyczepność niż przy tym samym manewrze w prawo.

Rada: Jedźcie we dwóch i najlepiej jakby wasz ciężar był taki sam (weźcie pod uwagę akumulator!!)

Każda BMka bez szpery zakręci w miejscu w lewo ale w prawo dopiero po rozpędzeniu się i zapięciu dwójki, albo po kilka próbach strzału ze sprzęgła (bo głównie właśnie na to jest metoda w operowaniu sprzęgłem i balansowaniu autem - nie mozna od razu max skrętu robić)

Spróbujcie tak, że rusz z odcinki i najpierw lekko w lewo a potem na chwilkę odpuść gaz i w prawo na maxa i zaraz potem GAZ. Tak jakbyś zmieniał kierunek driftu, wchodził w kolejny przeciwny łuk. Możecie też spróbować bez puszczania gazu.

Jednym słowem: Wszystko wporzo, tak jest i tak ma być :wink:

Pozdro

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-10-28, 22:30   

no i mialem racje - cos zlego dzialo sie z dyfrem, (a bylem zdziwiony bo moja pali rowno - w lewo i prawo a szpery nie mam), dzisiaj po testach - a w sumie w ich trakcie cos gruchnelo i most zaczal terkotac - szczegolnie jak sie skreca w lewo - jutro zmiana mostu i znowu meczymy kumpla bete :)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-28, 22:41   

może przypadkiem miałeś i z dyfrem twojego kumpla faktycznie jest coś nie tak, ale to co wyżej jest napisane o braku szpery to prawda.
ja mam 16 i jak na piachu strzelam ze sprzęgła na jedynce lub dwójce, to zostają dwa ślady, ale na asfalcie - co najwyżej jeden ślad i kropka (śladzik) spod drugiej opony - jak podczas palenia gumy (na stojąco) już się opony rozgrzeją, to bez szpery też idzie dym spod dwóch kół - co zresztą udowodnił baur ze spekterem właśnie 316-ką, ale nie odrazu dymiło spod obu.

więc objaw u kumpla jest jak najbardziej prawidłowy, a zwalić musiało się z innego powodu.

jeśli źle piszę, to po wymianie dyfra i tak będziesz to wiedział :wink:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-10-28, 22:45   

spoko Pioter ale ja nie mowie o tym ze powinna palic rowno na dwa kola - robilismy tak - kiera na max w prawo - gaz w podloge i zaczynamy sie krecic - a oponka sie nie palila - dopiero po ok 2 obrotach cos jakby zalapywalo i pojawiala sie siwizna :) , w lewo bralo od razu - przy takiej samej technice...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-28, 23:00   

to przy okazji może ktoś wyjaśni jak to jest z przenoszeniem napędu (chodzi mi o dyfer bez szpery) - czy zawsze napędzane jest jedno koło, czy raz jedno raz drugie w zależności od..... no właśnie jeśli tak jest to od czego - od nacisku?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-28, 23:45   

tak, od nacisku
zwykły dyfer działa zero jedynkowo, czyli przenosi całą moc na to koło w które łatwiej ta moc wchodzi, czyli to mniej obciążone, czyli (podczas skretu) to wrewnętrzne. I dlatego czesto widac jak tylni napęd z miękkim zawieszeniem jedzie w kółko na jedynce pod odcinką i jara wewnętrzne kółko a zewnętrzne toczy się jak normalnie. Jak zapina dwójkę to nagły kop obrotów koła zrywa przyczepnośc i na 2gim kole co powoduje uślizg całego tyłu :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Go

Wysany: 2004-10-29, 01:23   

Drogi kolego.Przyczyna tego zjawiska jest to ze w dyferencjale jest tzw.mechanizm roznicowy i zawsze bedzie sie krecilo to kolo ktore ma najmniejszy opor.Gdybys mial tzw szpere-blokada mech.roznicowego wowczas betka krecilo by z dwoch kolek bez wzgledu na przyczepnosc.Pozdro

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-10-31, 13:58   

most zmieniony na 3.91 - autko juz ladnie pali gume ale most troche wyje...ktos widocznie nie dbal o olej .... swoja droga buszujac po szrocie znalazlem most S 2.93 ale ten chyba bedzie za dlugi ...... swoja droga bawil sie ktos w przekladanie szpery czy nie da rady tego zrobic ??

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: