W wyposażeniu E30 szerokiej lampy z IX 87 było cos takiego czyli tłumacząc aktywne wspomaganie, w zależności od prędkości silnika(czyli w zależności od prędkości po prostu chyba....).
Wiem, że coś takiego jest w kilku ostatnich wypustach beemek, ale wtedy?
W życiu nie wiedziałem, że cośtakiego było w latach 80 w E30tkach....
Łukasz moja jest 12.87 dokładnie i tez to podobno mam, tak wynika z VIN-u ale jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na to jak to działa tzn. czy zmienia się w zależności od prędkości obr. silnika. Może być też, że ktoś juz wcześniej u mnie pozmieniał i nie jestem w stanie tego odczuć.
Elektromechaniczne urządzenie zajmujące się wspomaganiem układu kierowniczego. Pozwala ono na zmniejszanie czułości kierownicy wraz ze wzrostem prędkości samochodu.
Układ Servotronic jest rozszerzeniem zwykłego wspomagania kierownicy. Zaprojektowano go inteligentnie, tak by siła wspomagania mogła być zmniejszana wraz ze wzrostem prędkości, co pozwala na dużo lepszą kontrolę nad samochodem podczas szybkiej jazdy. W razie jazdy z małą prędkością, system ten zwiększa wspomaganie, dzięki czemu manewrowanie na parkingu jest ułatwione.
System ten wyposażono w funkcję Auto Return. Przydaje się ona podczas jazdy przy silnym bocznym wietrze lub przy jeździe po pochyłej jezdni, bowiem urządzenie utrzymuje kierunek jazdy na wprost. Układ ten działa tylko przy ruchu kierownicą, dzięki czemu możliwa jest oszczędność paliwa, natomiast w stosunku do konwencjonalnego wspomagania, charakteryzuje go cicha praca oraz mniejsza wrażliwość na nierówności drogowe.