mam problem z moim m52b28, a mianowicie kopci mi na niebiesko, jesli stoi na biegu jalowym, nie widac tego az tak bardzo, ale jesli dodam gazu to masakrycznie daje niebieskimi spalinami, dodam, ze bardzo smierdza one paliwem, az piecze w oczy, o braniu o leju nie pisze, bo wczesniej tez brala.
Silnik w bardzo dobrej kondycji, wiem na pewno, ze jedna sonda jest padnieta, bo tylko to pokazalo na kompie "uszkodzona grzalka sondy lambda2", wczoraj wymienilem olej, filtr oleju, swiece, filtr paliwa, dalej to samo.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-06-09, 10:43, w całości zmieniany 1 raz
Wydaje mi się, że silnik raczej do remontu. Uszkodzona sonda może wzbogacać spaliny, ale raczej na czarno, a jak niebieskie spaliny i bierze olej to silnik ma już chyba dosyć tego życia.
kopcenie na niebiesko to spalany olej, jeśli kopci w takim przypadku jak opisujesz to 100% uszczelniacze zaworowe
jeśli uszkodzona grzałka sondy to po "złapaniu" temperatury pracy grzałka i tak wyłącza się, mieszanka będzie wzbogacona tylko do czasu nagrzania i normalnej pracy sondy
to raczej nie uszczelniacze.
co do pierscieni - moj silnik zlopal konkretnie olej, rozebrany i pierscienie bez zastrzezene, za to widoczne slady zuzycia nikasilu...