BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kupno pierwszej E30
Autor Wiadomo
RySiOtm 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
BieM Lover

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2007
Skd: TieM
Wysany: 2007-04-14, 13:39   Kupno pierwszej E30

Witam,
Planuje w niedalekiej przyszłości kupić swój pierwszy samochód. Wybór padł na E30 :) Jednak jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o silniki w E30

I tu zaczynają się moje pytania.

1. Jaki silnik byście polecili? Który jest najmniej awaryjny?

2. Jak jest ze spalaniem? Mógłby ktoś napisać ile pali poszczególny silnik?

3. Jak jest z osiągami (nie chodzi mi o moc tylko, np. przyspieszenie do 100km/h, prędkość maxymalna)

4. Czy różni się silnik IS od zwykłego?

5. Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie takiego samochodu?

6. Czy E30-tka jest droga w utrzymaniu czy jest jak każdy przeciętny samochód?

Proszę o odpowiedzi na te pytania :)

Aha i jeszcze jedna sprawa... Orientuje się ktoś może jakie są ceny E30 w Niemczech lub Holandii? Chciałbym wiedzieć, ponieważ tam planuje kupić BMke :)

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-14, 14:54   

siemasz
na początek Ci podpowiem, że większość pytań na Twoje odpowiedzi znajdziesz na forum

co do awaryjności silników, to każdy zajeżdżony silnik (a takich w beemkach niestety nie brakuje) będzie zajeżdżony i jednocześnie każdy, jeśli będzie w dobrym stanie będzie mniej awaryjny - każdy z silników ma też swoje przypadłości np. w m40 szybko wyciera się rozrząd, klepią hydroregulatory itp. w m20b25 potrafią pękać głowice, zaś m20b20 pali tyle, co b25, ale jest od niego o wiele mniej wydajny - zwłaszcza na gazie (BTW - silniki BMW z zasady nie kochają gazu, ale czasem potrzeba kompromisu sprawi, że ten gaz się w nich jednak znajdzie ... i dobrze, bo jeśli instalacja działa poprawnie, to można sporo zaoszczędzić, a przy tym silniki dostępne seryjnie w E30 nie potrzebują jakichś specjalnie wymyślnych instalacji gazowych)
z kolei znalezienie auta ze sprawnym m20b25 w zasadzie graniczy z cudem ... lub wiąże się z wielomiesięcznymi poszukiwaniami

co do silnika m42b18, to fajny silnik, ale raczej ciśżko znaleźć ISa w dobrym stanie, bo to autko o charakterystyce quasi-sportowej i często są one ostro zajeżdżone - części do ISów są droższe niż do pozostałych silników BMW występujących w E30

mimo to utrzymanie E30 jak na BMW jest dość tanie - pod warunkiem, że się nie ma do czynienia z egzemplarzem tak zajeżdżonym, że prawie wszystko jest do wymiany (obecnie, to przypuszczalnie ok. 90% E30stek na rynku ;/ ... dlatego trzeba trochę poszukać)

za granicą też jest już coraz ciężej o dobry egzemplarz w dobrej cenie i może się okazać, że zorganizujesz wyjazd po trupa - wtedy koszty są znaczne, więc może jednak warto się rozejrzeć za sprawną E30stką w kraju

napisz jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć na autko i jakie rzeczy Cię interesują - IMO najłatwiej znaleźć w dobrym stanie sedana na szerokiej lampie

powodzenia

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-04-14, 15:22   

ja Ci w wieeelkim skrocie napisze zebys szukal na poczatek najmniejszego silniczka- 1.6 w coupetce bo one sa przewaznie w zdrowej, bezwypadkowej budzie. to wystarczy na poczatek. jak silnik sie znudzi mozna wstawic mocniejszy. pierwsze bmw to zazwyczaj tajniki zglebiania sie w mechanike etc...duzym plusem jest to ze e30 to najtansza w utrzymaniu beemka.. nie wiem jak wypada na tle innych marek- nie interesuje mnie to. trzeba trafic na dobry egzemplarz bo mozna sie zrazic do marki co byloby wielka szkoda :] ja kupujac pierwsze bmw kierowalem sie sercem :) a co do ceny to zaleznie od 100-200 euro za trupa do 1500 za przyzwoity stan

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-04-14, 23:02   

i przede wszystkim jesli bedziesz mial cos na oku jedz z kims kto juz ma e30, albo przynajmniej bmw ktore jest 'wiekowe'
taka pomoc i spojrzenie z boku na model jest naprawde bardzo pomocne..
ja pojechalem jako laik i wrabalem sie jak malo kto :D
niemniej ciagne ten wozek, dobrze mi idzie i nauczylem sie sam robic przy niej wszystko
pozytyw tego auta ze praktycznie wszystko da sie zrobic samemu, czytajac forum, 'sam naprawiam' albo przy lekkiej pomocy znajomych :)
baaardzo fajne auto jak na poczatek naprawde polecam..
co do spalania poszukaj na forum, byl obszerny temat z tym zwiazany, i mozesz tez kliknac na ikonke spalania pod postami niektorych (np moim) i tam na stronce przejrzec modele ile pala naprawde..
pozdrowionka

mgr inż. Jędrek ;)

RySiOtm 
BieM Lover

Wysany: 2007-04-14, 23:56   

PioterW napisa/a:
napisz jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć na autko i jakie rzeczy Cię interesują

zamierzam przecznaczyc ok 1000 euro, a interesuje mnie wlasnie 1.8is coupe

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-14, 23:59   

z tym spalaniem, to w sumie mało miarodajne, bo spalanie zależy przede wszystkim od stylu jazdy i od miejsca, w którym się poruszasz - moja 316i, która miała całkiem zdrowy silnik spalała mi spokojnie +-14l/100 Pb i 17 LPG (przynajmniej pod koniec mojej eksploatacji) - po prostu przy niskich obrotach nie chciało mi to w ogóle jechać ...a jak pierwszy raz do niej wsiadłem, to byłem przyjemnie zdumiony żwawością tego silnika (w porównaniu do mojego poprzedniego golfika 1,6) :lol: ... jak wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia

CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2007-04-15, 00:18   

nie ma sie co porywac na duzy motor :)
podam przyklad ze zaczalem od 1,6 i teraz mam 2,5 oczywiscie e30 i ciesze sie ze najpierw poznalem auto nauczylem sie jedzic tylnym napewdem. i z zakupem nie ma sie co spieszyc ani napalac po ogledzinach.
ze spalaniem to jest zaleznie od ciebie :wink:
czesci ogolnie dosteone a zamienniki smiesznie tanie :)

masz juz cos upatrzone?? albo jakis pomysl co to ma byc ??
pozdro poszukimwania nie są łatwe... nie poddawaj sie

RySiOtm 
BieM Lover

Wysany: 2007-04-15, 00:31   

CyRyL napisa/a:
masz juz cos upatrzone?? albo jakis pomysl co to ma byc

upatrzone jeszcze nie bo nie bylem w Niemczech wiec nie wiem co i jak, ale juz sobie zaplanowalem ze przeznacze na samochod ok 1000 euro... mam nadzieje ze w tej cenie kupie jakis zadbany a najleppiej na jakis alusach i z nowym lakierem :D :P

Drucha 

Pomg: 3 razy
Doczy: 28 Wrz 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-04-15, 00:42   

RySiOtm napisa/a:
CyRyL napisa/a:

upatrzone jeszcze nie bo nie bylem w Niemczech wiec nie wiem co i jak, ale juz sobie zaplanowalem ze przeznacze na samochod ok 1000 euro... mam nadzieje ze w tej cenie kupie jakis zadbany a najleppiej na jakis alusach i z nowym lakierem :D :P

Zadbany za 1000euro - czy ja wiem czy ci sie to uda.., szczerze mowiac watpie.
Powodzenia w szukaniu.
ps. popatrz na np. mobile.de ile trzeba dac za zadbana e30 ( niemcy nie sa glupi nie sprzedadza ci rodzynka za grosze)

marvin-86 
Częstochowa

Doczy: 26 Lis 2006
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-04-15, 07:30   

[ Dodano: 2007-04-15, 07:31 ]
Drucha napisa/a:
RySiOtm napisa/a:
CyRyL napisa/a:

Powodzenia w szukaniu.
ps. popatrz na np. mobile.de ile trzeba dac za zadbana e30 ( niemcy nie sa glupi nie sprzedadza ci rodzynka za grosze)

drucha dobrze gada takie rodzynki w szfabowni chodza po 4 k OJRO :lol: co do polecenia jakiegos auta, hmm ja wczesniej jezdzielm poldolotem ( nie smiac sie zacne auto i za nim tesknie :( ) i wime jak dziala mniej wiecej RWD ( reer wheel drive ) czy jakos tak z angielskiego czyt. naped na tyl jak znasz siebie i swoje umiejetnosci zreszta kazdy nowy na mocnej e30 musi sie nauczyc wiec albo 1.6 albo 1.8 albo raczej 1.8 pozniej wsadzisz sobie ladnie isa a potem kozioleczka 2.5 :D co do auta CUPETA musi byc :D chyba ze preferujesz drogie zabaweczki jak cabrio :D awaryjnosc hmmm jak auto bez katowania palenia gumy przed kolegami popisywaniem sie z przed swiatel ( o tak to lubie:D ) auto pozyje ze hoho :) jezeli chodzi o bude coz wszystko sie starzeje a to jest tylko metal :) czesci z tego co widze sa pod dostatkiem ale przeczyuwam ze za 3 lata bedzie juz coraz mniej trzeba kupowac trupy rozebrac i zlom :D a czescie w garaz :D coz najmlodsze e30 bedzie teraz mialo jakos 16 lat to juz taki nastolatek :D

czyli 1.8
cupeta
zadbana blacha
spalanie jak to bmw cos jesc musi, chcesz jezdzic oszczednie kup se pan tico :D albo jakiego Fijacika :D
i wio :D do toronto :D popatrzysz jak powinny wygladac e30 ( nie chodzi mi o te z wieszakami na klapie i spojlerami mega nenon dicho jazz party ) yoo

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2007-04-15, 07:45   

Siemma

Na twoim miejscu zwrucił bym przedewszystkim uwage na nadwozie, duzo jest egzemplarzy powypadkowych zrobionych z zewnątrz na igiełki a w rzeczywistości takie auto zostawia 4 slady :/ zaobserwowałem że nadwozia z silnikami 4 cylindrowymi sa w lepszym stanie (wieksza szansa że trafisz egzemplarz mnie pukniety) swapa można zrobić zawsze ;-) Dla mnie taka opcja jest najsłuszniejsza, wole sie z silnikiem babrać niż ze zgnitą buda.

Polecam Touringa =D to bardzo "dzwieczne" autko =D !! !!

Za 1000e cieżko może ci byc kupić taka idealna zwłaszcza jeśli bedziesz szukał 2,0 lub 2,5.

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-04-15, 08:33   

moim zdaniem zawracaj uwage na budę, jak blacharka jest nie ruszona to z mechanika zawsze sobie poradzisz, po troszku sam sie na uczysz robic podstawowe wymiany ( jakies klocki, tarcze, oleje itp. duperele).
co do silnika chyba tak jak koledzy radza na początek jakieś 1.6-1.8 żeby sie nauczyc samochodu a z czasem moze sie przekonasz do jakiegoś wiekszego potwora :lol: .
ja jak szukałem swojej E30 to miałem takie priorytety karoseryjne.
1. cabrio
2. touring
3. coupe.
4. sedan.
cabrio odpadło bo cenki jak za każde tego typu nadwozie troszke "szalały", a więc rozgladałem sie za opcją 2 lub 3 z wiekszym naciskiem na opcje 2 i udalo mi sie ( w kraju) kupic w 2005 w bardzo dobrym stanie i bardzo bogato wyposazonego Touringa z 1994 roku za 7,500 zł, zarejestrowanego na polskich blachach, właśnie z silnikiem 1.6 ( w tych latach to juz innych nie wkładali tylko M40 B16 lub B18)
pomyśl własnie o touringu bo na prawde mozna fajnie zrobić takie autko, poprzegladaj forum tak gdzie sie chwalimy naszymi wynalazkami i moze sobie cos wybierzesz i lub zdecydujesz :spoko:

P.S.

jak bym mial drugi raz kupowac to teraz na 100% juz bym niczego innego nie brał pod uwage jak trumniaka. :)

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-15, 09:43   

jackx napisa/a:

jak bym mial drugi raz kupowac to teraz na 100% juz bym niczego innego nie brał pod uwage jak trumniaka

Siemka
heh ja mam podobne zdanie ja ty do Trumniaka z tym że ja od poczatku szukalem tylko Touringa =D i tylko i wylacznie M40b18 ;-)

RySiOtm 
BieM Lover

Wysany: 2007-04-15, 10:13   

marekfl napisa/a:
jak bym mial drugi raz kupowac to teraz na 100% juz bym niczego innego nie brał pod uwage jak trumniaka. :)

Akurat rodziny nie mam wiec nie potrzebuje 4 drzwiowego a do tego jeszcze kombiaka :) Bardziej mnie ciagnie do coupe :D

Co do silnika do chyba wlasnie wybiore 1.8 :) Moze potem zrobie wlasnie swapa, jednak najpierw bede sie musial poduczyc na ten temat :D Zaczne pracowac to wtedy wloze jakis wiekszy silnik.

A moze orientuje sie ktos gdzie w niemczech jest najpewniejsze zrodlo z samochodami?

Bruner 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-15, 11:35   

Nie wiem czy to taki dobry pomysl z tym M40 - RySiOtm jako zielony w temacie ma duza szanse kupic "bociana" i potem beda posty w stylu "ratunku, M40 nie dokreca sie do odcinki" itp, az w koncu sprzeda grata i kupi jakiegos VW :wink: Nie oszukujmy sie, ta przypadlosc dotyczy wiekszosci M40, a z wiekiem jest tylko coraz gorzej. Jesli ktos nie wie co i jak to moze liczyc tylko na szczescie przy kupnie. Wiec jesli ma byc cos mniejszego to szukal bym 316/316i/318i z silnikiem M10 albo 318is. Za przyzwoitego is-a trzeba dac ok 6000, wiec albo troche zwiekszysz budzet albo o nim zapomnij. Za 4000 (czyli ok 1000 euro) spokojnie dostaniesz zdrowe M10. Bardzo dobry silnik, wytrzymalszy i mniej awaryjny od M40, wiecej na jego temat mozesz przeczytac np tutaj: http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=22262
Byl montowany do lipca 88, ale w przypadku takich samochodow jak E30 rocznik to jest ostatnia rzecz na ktora sie patrzy, lepiej kup auto rok czy 2 lata starsze ale w lepszym stanie zamiast jakiegos zajechanego parcha ale za to z koncowki produckji.
Piszesz ze jeszcze nie pracujesz, wiec na Twoim miejscu nie kupowal bym raczej nic z silnikiem 6 cylindrowym. Co prawda 6 garow pod maska to kwintesencja BMW, ale nie oszukujmy sie, koszty eksploatacji 6 cylindrowek sa wieksze, gorzej znosza gaz niz silniki 4 cylindrowe i trudniej znalesc cos w dobrym stanie, a co za tym idzie na poczatku przewaznie trzeba sporo dolozyc.
Czyli podsumowujac, z taka iloscia gotowki jak masz szukal bym raczej czegos z M10 (316/316i/318i do lipca 88), a jesli mozesz troche dolozyc (rowniez do eksploatacji) to 318is.
Jak juz sie zdecydujesz na jakis konkretny egzemplarz to popros sprzedawce o nr VIN - ostatnie 7 znakow nr nadwozia (moga byc cyfry lub litery) i wpisz ten nr tutaj: http://www.realoem.com/bmw/select.do - moze Ci to zaoszczedzic wycieczki po samochod z podejrzana przeszloscia. Wszystko ma sie zgadzac, jesli ogladasz np 325i coupe z 90 roku a po nr wychodzi Ci 316 touring z 88 to chyba wiadomo co to znaczy - jak nie chcesz klopotow to lepiej sie wiecej tym samochodem nie interesuj. Chyba ze np sprzedajacy wymienil silnik, ale wtedy reszta szczegolow musi sie zgadzac.
I tak jak koledzy pisali, lepiej zeby buda byla w dobrym stanie a do robienia cos z mechaniki niz odwrotnie. Podstawowa sprawa to bezwypadkowosc, auto moze byc po jakiejs stluczce, wymieniony blotnik itp to nie tragedia, ale nie moze miec pogietych czy spawanych podluznic itp.
Jesli masz taka mozliwosc to wez na ogledziny kogos kto ma/mial E30. Bedzie wiedzial na co w tym modelu szczegolnie zwrocic uwage i pomoze Ci na chlodno ocenic dany egzemplarz bo nie bedzie sie na niego napalal.
Aha, pisales cos o alufelgach itp - to jest ostatnia rzecz na ktora masz patrzec. Kup lepiej zdrowy egzemplarz zamiast parcha z blyskotkami. Felgi zawsze mozesz dokupic, jak samochod sie nie bedzie sypac to i z odlozeniem kasy pewnie nie bedzie problemu, a jak trafisz na jakas studnie bez dna to mozesz szybko zbankrutowac.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-04-15, 12:28   

Drucha napisa/a:

Powodzenia w szukaniu.

Ta np jest za 2500 do negocjacji, więc pewnie dał za nią jakieś 300 Euro a na trupa nie wygląda: http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C2455986

Nie patrz na mobile.de czy autoscout bo tam mają kosmiczne ceny

Drucha 

Pomg: 3 razy
Doczy: 28 Wrz 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-04-15, 13:22   

damiano_e30 napisa/a:
Drucha napisa/a:

Powodzenia w szukaniu.

Ta np jest za 2500 do negocjacji, więc pewnie dał za nią jakieś 300 Euro a na trupa nie wygląda: http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C2455986

Nie patrz na mobile.de czy autoscout bo tam mają kosmiczne ceny

Ten kto ja sprowadzil poniosl koszty(benzyna itp.), po to ja sprowadzil zeby zarobic(prowizja). Chcesz mi powiedziec, ze samochod za ok. 300-400euro jest w dobrym stanie?!? :lol:

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2007-04-15, 16:56   

Panowie, a podczepiajac sie do tematu. Cos o E36 cabrio mozna? :twisted:

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-15, 16:57   

Yakuzatti napisa/a:
Panowie, a podczepiajac sie do tematu. Cos o E36 cabrio mozna?:twisted:

Posty nabijasz :?: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg:

Bruner 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-15, 17:01   

Ty sie mlody lepiej nigdzie nie podczepiaj, tylko zajmij sie logiem i wystrojem stronki dla mnie :wink: Juz Cie nie widze w tym temacie :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2007-04-15, 17:06   

marekfl napisa/a:
Posty nabijasz :?: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg:

Powaznie mowie, jedna opcja za rok to E36 cabrio. Chyba, ze nie uzbieram tyle to E30 w cabrio :-)

Bruner napisa/a:
Ty sie mlody lepiej nigdzie nie podczepiaj, tylko zajmij sie logiem i wystrojem stronki dla mnie :wink: Juz Cie nie widze w tym temacie :wink:

No cholera pad mi sie zepsul to LFSa nie zobacze poki co. Wiec bede cisnal te graficzki :D

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-04-15, 17:30   

Moim zdaniem najlepiej kupić auto sprowadzone z Niemiec do 1000 E. Najważniejsze żeby było bezwypadkowe i bez korozji, wiadomo że zawsze coś tam będzie to zrobienia przy nim.

Za idealne e30 na pewno Niemiec dużo będzie chciał, wiadomo ile kosztuje serwis u nich, czy choćby godzina pracy zwykłego mechanika.

RySiOtm 
BieM Lover

Wysany: 2007-04-15, 21:29   

no nic to trzeba zaczac poszukiwania w niedlugim czasie choc znajac moje szczescie to z poszukiwaniami zejdzie mi do swiat Bozego Narodzenia :D

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-04-15, 21:51   

zabież jakiegoś Świra z tego forum, kup auto bezwypadkowe, w kolorze obojętnym (choć lepiej metalic bo dobrze znosi słonko :) ), ze zdrową budą. M40 nie polecam za mocno (ale to na perwszy raz nie jest taki w sumie najgorszy pomysł - tylko trzeba kupić zdrowe...), choć ja tam trochę pohasałem i nie było tragicznie. Napewno jest tańszy w utrzymaniu od m20. Ale za to M20B25 za swoje spalanie, gdy jest zdrowy odwdzięcza się pięknym dźwiękiem i zdrowym kopem. W aucie może skrzypieć co nieco bo plastiki w E30 są jakie są, ale to szczegół, sprawdź VIN jak mówili koledzy, możesz też ewentualnie sprawdzić auto, czy nie jest kradzione na najbliższym komisariacie.

M40 spali Ci po mieście przy lekkiej nodze 9-10 litrów, na trasie 7, M20 po mieście przy lekkiej 11-13, na trasie 8.

W M20 uważaj na układ chłodzenia, sprawdź czy auto jak stoi na luzie z 5 minut nie przegrzewa się, m20 mają wrażliwe głowice na przegrzanie.

M40 jest dość idiotoodporne :mg: , ja kiedyś zrobiłem 25 km używając tak dla zabawy tylko pierwszych 3 biegów ( w tym był duży kawałek trasy - Szosy Lubelskiej, trochę zakrętów po okolicznych wioskach itp.), a, że miałem długi dyfer - 3.45 to nie było z tym problemu ( 160 km/h odcinał IIIkę :twisted: ). W M40 z chłodzeniem nie miałem problemów żadnych nawet w największe upały.

Sprawdź podłużnice, progi, kielichy, podłogę pod wykładziną z tyłu, pas tylny, podłogę na podnośniki. Dobrze by było zabrać auto do ASO i sprawdzić zgodność punktów na ramie, ale taki kompleksowy przegląd w BMW kosztuje około 500pln....
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2007-04-16, 09:27, w caoci zmieniany 1 raz  

RySiOtm 
BieM Lover

Wysany: 2007-04-15, 22:22   

Łukasz napisa/a:
zabież jakiegoś Świra z tego forum

tak wlasnie o tym caly czas mysle :] bede jechal obadac co nieco to sie pytne czy ktos by nie pojechal :]

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: