Wysany: 2007-04-06, 02:46 E30 323 problemem z ABSem
witam mam taki problem
jestem posiadaczem e30 323 90 rok wyposazono ja w ABS
sam problem nie tkwi w tym ze ABS jest uszkodzony i nie dziala
tylko podczas spokojnej jazdy nagle zaswieci sie kontrolka ABSu na liczniku i jakby zzeralo caly prad
jest taki pobor pradu ze radio przestaje grac swiatla zaczynaja gasnac az auto zgasnie
jak lekko przegazuje wszystko wraca do normy
a jak zgasze silnik i proboje ponownie uruchomic a kontrolka ABSu nie zgasnie to mam posprzatane silnik nie chce odpalic rozrusznik kreci jakby akum byl padniety
co to moze byc
ladowanie sprawdzalem jesli mogla by to byc przyczyna i jest ok kable wygladaja na ok koncowki nie sa zasniedziale
czy problem bedzie tkwil w samym sterowniku
zaznaczam iz szukalem ale nie znalazlem zadnej odpowiedzi
z gory dzieki za pomoc
Kontrolka się zapala w tym przypadku dlatego że spada napięcie poniżej 10V - a spada ponieważ gdzieś jest zwarcie w instalacji .Mój ojciec też tak miał i okazało się że był przetarty przewód plusowy idący do alternatora a dotykał do rurki wspomagania kierownicy . Poszukaj dokładnie napewno jest gdzieś przetarta izolacja przewodu plusowego.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Że ABS nie działa to może być wina jednego z czujnikow ale te fikołki że wszystko gaśnie totylko poważnego uszkodzenia instalacji i to w miejscu gdzie nie jest zabezpieczona żadnym bezpiecznikiem lub samego akumulatora.
problem w tym ze ABS dziala
dziwne jest to ze gdy ABS sie zaswieci wszystko zaczyna przygasac ale jak depne pedal gazu to wszystko wroci do normy i jest wszystko ok do momentu zgaszenia silnika
jak pozniej znow odpale to problem w 100% sie pojawi ale znow depa w gaz i jest wszystko ok
i dziwne jest to ze silnik pracuje zaswieci sie ABS jak potraktuje go po gazie to az do momentu zgaszenia silnika problem sie nie pojawi juz nie wiem gdzie przyczyny szukac
przy okazji otwarcia tematu i bledu pochwale sie gleba
moze wiecej ludzi pozna czyje bylo to auto
mam nadzieje ze mnie nikt nie opieprzy za to male OT