Wysany: 2007-03-18, 19:14 Brak mocy e30 m10 86 r Pomocy
Witam
Mój problem jest związany ze spadkiem mocy w e30 z 86r.
Jest to silnik 1,8 + LPG gażnikowy 90 kucy.
Kupiłem ją niedawno około 3 tygodnie temu i od samego początku to jest straszny muł.
Przy ruszaniu ze świateł praktycznie każde auto mnie wyprzedza.
Na trasie to koszmar ledwo co wdrapuje sie pod górke a wogóle to strach wyprzedzać.
Może ktoś z was miał ten model z silnikiem m 10 i wie o co chodzi??
Poprzednio miałem e34 2.0 24v i chetnie bym do niego powrócił heheheh.
Prosze o jakies wskazówki co zrobić by chodził lepiej może są jakies patenty??
Pozdro dla miłośników bmw
Stawiam na starzał lpg sprawdz czy nie bierze lewego powietrza, zła regulacja gaźnika to Pierburg wiec nie każdy fachowiec ma pojęcie jak i co z tym robić. Druga sprawa mułowaty na Pb i Lpg jeżeli tylko na Pb może pompa umiera, może źle zaworki ustawione może faktycznie silnik już swoją świetność przeszedł i krzywki na wałku wyjechane może łańcuch rozrzadu wyciągniety,
Kórna a może po prostu aparat zapłonowy źle ustawiony może od tego zacznij sprawdź ustawienie zapłonu na poczatek bo chyba to będzie to ostatnio z tym walczyłem w colcie muł jak cholera poprostu po wymianie głowicy nie ustawili aparatu zapłonowego, stroboiskop w dłoń i do roboty.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Stawiam na starzał lpg sprawdz czy nie bierze lewego powietrza
No dobra to niby gdzie on moze brac to lewe powietrze??? Jedyne miejse to guma, a dokładniej podstawa gaźnika.
Tak zapłon jak najbardziej, zacznij od kabli, świec, kopułk,i palca ( jeśli wszytko jest dobre to M10 na gaźniku wogole nie bedzie strzelał).
Chyba, że jak pisze MARAS to silnik juz swoje przejachał, co w tym roczniku wielce prawdopodobne.
Ostatnią sprawą, jaka mi sie nasuwa na mysl to to, ze pszesiadłeś sie z e34 2.0 24v i wymagasz cudów, jednak nie jest to auto które światła opuszcza na szarym końcu:)
swego czasu jak mialem m10b18, po dluzszym postoju przestal mi jechac, max 110 i ryk okrutny
cuda z zaplonem, rozrzadem, swiecami kablami, cisnieniem sprezania itd, okazalo sie ze zatkany sie koncowy tlumik, poprostu zgnil i dziury w rurach zasifily sie, jak go wykrecilem i auto zostalo tylko na srodkowym i dostalo skrzydel, sprawdz
dodam ze jak nie jechalem pieknie wkrecalo sie do odciecia, a podczas jazdy kupa
Stawiam na starzał lpg sprawdz czy nie bierze lewego powietrza
No dobra to niby gdzie on moze brac to lewe powietrze??? Jedyne miejse to guma, a dokładniej podstawa gaźnika.
i tutaj bym szukał... uszczelki nie są wieczne...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.