BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ciezko odplaic tds
Autor Wiadomo
alojz 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Mar 2007
Skd: malopolska
Wysany: 2007-05-05, 13:31   ciezko odplaic tds

zawsze musze chwile pokrecic zanim zaplai wie ktos jaka moze byc przyczyna ?? ?

StoRK 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Kwi 2007
Skd: radzyń podlaski
Wysany: 2007-05-05, 13:36   

pompa wtryskiwaczy na wyczerpaniu. poszukaj sobie na forum duzo tego jest o tych tds'ach!

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-05-05, 14:39   

siemka

przyjacielu szykuj kase na regeneracje pompy wtryskowej

StoRK 

Wysany: 2007-05-05, 15:21   

pytanie do mariusz szkocja:
ile moze kosztowac wyregulowanie pompy wtryskowej?

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-05-05, 15:28   

siemka
po pierwsze musisz poszukac dobrego serwisu zajmujacego sie pompami wtryskowymi
a nie byle partaczy do tego potrzebny jesyt sprzet a koszt naprawy zalezy od zuzycia
pompy .
jak pracowalem w polsce to bylo nawet do 2000 zl

tds a wlasciwie firma bosch ktora wyprodukowala pompy troszeczke spoartolila sprawe a po drugi jakosc polskiego paliwa jet fatalna i to bedzie wszytko na ten temat.

a przy okazji jak juz sie zdecydujesz na regenerke pompy to sprawdz wtryskiwacze
pozdro
\
jakies uwagi wal smialo

pozdro :D :beer:

StoRK 

Wysany: 2007-05-05, 20:39   

dzieki wielkie za objasnienie!

mam zamiar kupic tds. i chodzilo mi o cene wyregulowania zebym wiedzial ile zbic z ceny jak trafie na tds z walnieta pompa a to sie chyba czesto zdaza z tego co slyszalem!

alojz 

Wysany: 2007-05-05, 21:01   

moje objawy to ciezkie palienie a jak juz zapali to chodzi chwile na wolnych zamula i gasnie !!
mam pytanie
wyciagne pompe zawioze do regeneracji-naprawy czy pozniej jestem w stanie sam ja zamontowac ?? ? tzn mam koleszke ktory zajmoje sie mechanika zna sie na tym !! jestesmy to w stanie zalozyc sami ??
jak wygloda sprawa demontazu i montazu tego prosze o iinfo
zastanawiacie sie pewnie czemu nie oddam do wartzatu otoz jestem teraz w angli a tu wymiana klockow chamulcowych w service to koszt 100f

dzieki i pozdrawiam

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-05-05, 21:10   

mariusz szkocja napisa/a:

a przy okazji jak juz sie zdecydujesz na regenerke pompy to sprawdz wtryskiwacze

W przypadku padnietych wtryskiwaczy na jakiego rzedu wydatki sie nastawic?
Padajaca pompa objawia sie problemami z odpalaniem na cieplo lub wyciekami z niej, tak? Cos jeszcze oprocz tego?
Czy chlapanie olejem po odkreceniu korka na pracujacym silniku w tds-ie jest normalne? Ogladalem 2 sztuki i w obu byl taki objaw, ale jeden byl z zarznietym silnikiem, drugi niby ok ale mocno chlapal, wiec nie wiem czy to norma w tym silniku? W M20 nie ma czegos takiego. Powinien dostac czkawki i zaczac sie trzasc po odkreceniu korka tak jak benzyniak? Dymek z pod korka to chyba tez nie jest zdrowy objaw?
Mariusz jak masz chwilke to moglbys napisac na co szczegolnie zwracac uwage przy zakupie tds-a? Niby jest o tds-ie troche tematow na forum ale tak naprawde nie ma zbyt wiele konkretnych informacji przydatnych przed kupnem.

Aha, jeszcze jedno. Przy jakich obrotach zalacza sie w tds-ie turbina, i czy powinno byc wyraznie odczuwalne ze zaczyna pompowac? W tych 2 sztukach ktore ogladalem (E34 w touringu) wyraznie bylo slychac ze turbina gwizdze ale nie bylo czuc momentu jej zalaczenia.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

alojz 

Wysany: 2007-05-05, 21:21   

turbina zaczyna tloczyc kolo 2000 obr/
1 bieg i 2 bieg jest nieodczuwalny natomiast 3 bieg juz czuc ze turbina pracuje !! !! jedyna jest krotkim biegiem takze zanim dobrze na obroty wskoczy juz 2-ujke zapinasz !! nie odczuwasz tak tego 3 bieg jest dluzszy take juz czuc ze turbina jest na swoim miejscu !! !
ale turbine sie czuje !! ! ja mam e39 i kumpel w e34 mam identycznie

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-05-06, 00:38   

Na prośbę Brunera kilka rad przy zakupie Bmw z silnikami Diesla
E 30 silnik m21 z turbina i bez
E 36 silnik m51 wersja td i tds ( z intercoolerem i bez)
E 36 silnik m41 1,8 tds
E36 i e39 m51 TU (technicial update) plastikowy kolektor ssący
zapomnialem dodac
e38 silnik m51 TU

Jest kilka szczegółów które należy sprawdzić aby następnie nie paść następnie na kolana z płaczem ile to kosztuje . Mam nadzieje ze poniższe uwagi przydadzą się Wam przy zakupie waszej wymarzonej Beemki.

1 pompa wtryskowa – troszeczkę spaprany produkt boscha a w połączeniu z bardzo kiepska jakością polskich paliw niezła pułapka dodajmy ze kosztowna . Pompa wtryskowa na dobrej jakości paliwa przechodzi jakieś 300,000 km w Polsce niezbyt realne a do tego weźmy pod uwagę ze większość aut została sprowadzona z zagranicy z dużymi przebiegami (następnie trzeba podziękować specom od liczników za oszustwa) . jeżeli pompa była regenerowana przez poprzedniego właściciela poprosicie o rachunki jak je jeszcze ma i nie wierzcie za bardzo na słowo . każda ingerencja w pompie pozostawia zewnętrzne ślady ,które są dobrze widoczne. Koszt naprawy pompy dochodzi do 2000 zl.. oto kilka danych technicznych programu TIS wersja 03/2007 na przykładzie mojego auta e34 525 tds .Pompę wtryskowa najlepiej sprawdzić jest za zimnym silniku a najlepiej po nocce .dobry tds zapala po 2 obrotach wału
2
3 wtryskiwacze - ze względu na jakość paliwa a dokładniej zasiarczenie tez nieźle obrywają- objawy nierównomierna praca silnika ( na swoim stawiam szklane z woda i nic szklanka pełna oczywiście silni uruchomiony) dymienie –dym czarny- doskonale widać na teście drogowym –operacja wymiany i regulacji kosztowna .Kilka danych technicznych
4 turbina -to jedna z najlepszych turbin w swojej klasie (podobne typy i lata produkcji) ale zdarzają się przypadki awarii turbin z winy użytkownika .brak regularnej wymiany filtra powietrza i stosowanie olejów przeznaczonych raczej do ciągników rolniczych a nie samochodu klasy BMW .Bardzo łatwo sprawdzić turbinę .należy zdjąć plastikowa rurę od filtra powietrza do turbiny i palcami sprawdzić luz osiowy. BMW nie podaje jakikolwiek danych o dopuszczalnych normach ale z doświadczenia tolerancja nie większą ja +/- 0,5mm. Uszkodzona turbina znacząco obniża moc a także powoduje przedostawanie się znacznej ilości olej do cylindrów –objawy intensywnie dymienie na niebiesko(spalany olej , brak mocy) –kosztowne
5 wszystkie wycieki oleju zwłaszcza spod głowicy –kosztowne -nawet tzw. Pocenie się silnika w tych okolicach nie wróży nic dobrego .nie Wierzyc sprzedającym ze tak było albo naprawiłem i zapomniane umyć .Bzdura chyba ze ktoś ma za dużo kasy.
6 Zwróćcie szczególna uwagę za wszelakie hałasy z okolicy sprzęgła . w w/w autach montowane były koła dwumasowe . jeżeli będą słyszalne jakieś dziwne odgłosy nie dajcie się sobie wmówić ze to tarcza albo łożysko. Uszkodzone łożysko będzie słychać jak wciśniecie pedał sprzęgła. Jak sprawdzić – najlepiej ja dysponujemy kanałem albo podnośnikiem . silnik uruchomiany i pracuje na biegu jałowym.-trzeba dokładnie osłuchać okolice sprzęgła ewentualna naprawa kosztowna
7 Jak jesteśmy przy sprzęgle to przejdziemy do wału korbowego. Ze względu na specyficzne ułożyskowanie wału korbowego –zastosowanie panewek z kołnierzami dystansowymi a także samych półpanewek dystansowych mogą występować wzdłużne ruchy posuwiste wału-objawy przy uruchomionym silniku wciskamy pedał sprzęgła i nasł:cenzura: odgłosów tarcia z silnika, drugi sposób to weźmy jakieś narzędzie i przy kole pasowym próbujemy „podważyć” wał –każdy wyczuwalny ruch silnik do remontu – kosztowne
8 Dymienie- przy zapalanie zimnego silnika pojawia się delikatna niebieska chmurka dymu –objaw normalny . Dymienie na czarno przyczyny – wtryskiwacze ., zapchany filtr powietrza . mała przepustowość filtra powietrza,i filtra paliwa ,pompa wtryskowa. Zawór EGR jak występuje . Dymienie na niebiesko – przyczyny - turbina , uszczelka pod głowicą, uszkodzony separator oleju w pokrywie zaworów.

sorki nie wrzcilo obrazkow z tisa juz poprawiono

jakies uwagi to prosze bardzo

pozdro :beer:

tu drzemie moc http://www.fotosik.pl/pok...a330b1801b.html
Ostatnio zmieniony przez mariusz szkocja 2007-05-11, 23:35, w caoci zmieniany 1 raz  

StoRK 

Wysany: 2007-05-06, 21:31   

mariusz szkocja,

dzieki wielkie za tak dokladne objasnienie!!! juz bede wiedzial na co zwracac uwage przy zakupie!

pozdrawiam :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: