Pomg: 1 raz Doczy: 23 Kwi 2007 Skd: radzyń podlaski
Wysany: 2007-05-05, 15:21
pytanie do mariusz szkocja:
ile moze kosztowac wyregulowanie pompy wtryskowej?
_________________ MOC JEST BOGIEM PREDKOSC NALOGIEM DRIFT ZABAWA A TURBO PODSTAWA!!!
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-05-05, 15:28
siemka
po pierwsze musisz poszukac dobrego serwisu zajmujacego sie pompami wtryskowymi
a nie byle partaczy do tego potrzebny jesyt sprzet a koszt naprawy zalezy od zuzycia
pompy .
jak pracowalem w polsce to bylo nawet do 2000 zl
tds a wlasciwie firma bosch ktora wyprodukowala pompy troszeczke spoartolila sprawe a po drugi jakosc polskiego paliwa jet fatalna i to bedzie wszytko na ten temat.
a przy okazji jak juz sie zdecydujesz na regenerke pompy to sprawdz wtryskiwacze
pozdro
\
jakies uwagi wal smialo
Pomg: 1 raz Doczy: 23 Kwi 2007 Skd: radzyń podlaski
Wysany: 2007-05-05, 20:39
dzieki wielkie za objasnienie!
mam zamiar kupic tds. i chodzilo mi o cene wyregulowania zebym wiedzial ile zbic z ceny jak trafie na tds z walnieta pompa a to sie chyba czesto zdaza z tego co slyszalem!
_________________ MOC JEST BOGIEM PREDKOSC NALOGIEM DRIFT ZABAWA A TURBO PODSTAWA!!!
moje objawy to ciezkie palienie a jak juz zapali to chodzi chwile na wolnych zamula i gasnie
mam pytanie
wyciagne pompe zawioze do regeneracji-naprawy czy pozniej jestem w stanie sam ja zamontowac ? tzn mam koleszke ktory zajmoje sie mechanika zna sie na tym jestesmy to w stanie zalozyc sami
jak wygloda sprawa demontazu i montazu tego prosze o iinfo
zastanawiacie sie pewnie czemu nie oddam do wartzatu otoz jestem teraz w angli a tu wymiana klockow chamulcowych w service to koszt 100f
a przy okazji jak juz sie zdecydujesz na regenerke pompy to sprawdz wtryskiwacze
W przypadku padnietych wtryskiwaczy na jakiego rzedu wydatki sie nastawic?
Padajaca pompa objawia sie problemami z odpalaniem na cieplo lub wyciekami z niej, tak? Cos jeszcze oprocz tego?
Czy chlapanie olejem po odkreceniu korka na pracujacym silniku w tds-ie jest normalne? Ogladalem 2 sztuki i w obu byl taki objaw, ale jeden byl z zarznietym silnikiem, drugi niby ok ale mocno chlapal, wiec nie wiem czy to norma w tym silniku? W M20 nie ma czegos takiego. Powinien dostac czkawki i zaczac sie trzasc po odkreceniu korka tak jak benzyniak? Dymek z pod korka to chyba tez nie jest zdrowy objaw?
Mariusz jak masz chwilke to moglbys napisac na co szczegolnie zwracac uwage przy zakupie tds-a? Niby jest o tds-ie troche tematow na forum ale tak naprawde nie ma zbyt wiele konkretnych informacji przydatnych przed kupnem.
Aha, jeszcze jedno. Przy jakich obrotach zalacza sie w tds-ie turbina, i czy powinno byc wyraznie odczuwalne ze zaczyna pompowac? W tych 2 sztukach ktore ogladalem (E34 w touringu) wyraznie bylo slychac ze turbina gwizdze ale nie bylo czuc momentu jej zalaczenia.
turbina zaczyna tloczyc kolo 2000 obr/
1 bieg i 2 bieg jest nieodczuwalny natomiast 3 bieg juz czuc ze turbina pracuje !! jedyna jest krotkim biegiem takze zanim dobrze na obroty wskoczy juz 2-ujke zapinasz nie odczuwasz tak tego 3 bieg jest dluzszy take juz czuc ze turbina jest na swoim miejscu !
ale turbine sie czuje ! ja mam e39 i kumpel w e34 mam identycznie
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-05-06, 00:38
Na prośbę Brunera kilka rad przy zakupie Bmw z silnikami Diesla
E 30 silnik m21 z turbina i bez
E 36 silnik m51 wersja td i tds ( z intercoolerem i bez)
E 36 silnik m41 1,8 tds
E36 i e39 m51 TU (technicial update) plastikowy kolektor ssący
zapomnialem dodac
e38 silnik m51 TU
Jest kilka szczegółów które należy sprawdzić aby następnie nie paść następnie na kolana z płaczem ile to kosztuje . Mam nadzieje ze poniższe uwagi przydadzą się Wam przy zakupie waszej wymarzonej Beemki.
1 pompa wtryskowa – troszeczkę spaprany produkt boscha a w połączeniu z bardzo kiepska jakością polskich paliw niezła pułapka dodajmy ze kosztowna . Pompa wtryskowa na dobrej jakości paliwa przechodzi jakieś 300,000 km w Polsce niezbyt realne a do tego weźmy pod uwagę ze większość aut została sprowadzona z zagranicy z dużymi przebiegami (następnie trzeba podziękować specom od liczników za oszustwa) . jeżeli pompa była regenerowana przez poprzedniego właściciela poprosicie o rachunki jak je jeszcze ma i nie wierzcie za bardzo na słowo . każda ingerencja w pompie pozostawia zewnętrzne ślady ,które są dobrze widoczne. Koszt naprawy pompy dochodzi do 2000 zl.. oto kilka danych technicznych programu TIS wersja 03/2007 na przykładzie mojego auta e34 525 tds .Pompę wtryskowa najlepiej sprawdzić jest za zimnym silniku a najlepiej po nocce .dobry tds zapala po 2 obrotach wału
2
3 wtryskiwacze - ze względu na jakość paliwa a dokładniej zasiarczenie tez nieźle obrywają- objawy nierównomierna praca silnika ( na swoim stawiam szklane z woda i nic szklanka pełna oczywiście silni uruchomiony) dymienie –dym czarny- doskonale widać na teście drogowym –operacja wymiany i regulacji kosztowna .Kilka danych technicznych
4 turbina -to jedna z najlepszych turbin w swojej klasie (podobne typy i lata produkcji) ale zdarzają się przypadki awarii turbin z winy użytkownika .brak regularnej wymiany filtra powietrza i stosowanie olejów przeznaczonych raczej do ciągników rolniczych a nie samochodu klasy BMW .Bardzo łatwo sprawdzić turbinę .należy zdjąć plastikowa rurę od filtra powietrza do turbiny i palcami sprawdzić luz osiowy. BMW nie podaje jakikolwiek danych o dopuszczalnych normach ale z doświadczenia tolerancja nie większą ja +/- 0,5mm. Uszkodzona turbina znacząco obniża moc a także powoduje przedostawanie się znacznej ilości olej do cylindrów –objawy intensywnie dymienie na niebiesko(spalany olej , brak mocy) –kosztowne
5 wszystkie wycieki oleju zwłaszcza spod głowicy –kosztowne -nawet tzw. Pocenie się silnika w tych okolicach nie wróży nic dobrego .nie Wierzyc sprzedającym ze tak było albo naprawiłem i zapomniane umyć .Bzdura chyba ze ktoś ma za dużo kasy.
6 Zwróćcie szczególna uwagę za wszelakie hałasy z okolicy sprzęgła . w w/w autach montowane były koła dwumasowe . jeżeli będą słyszalne jakieś dziwne odgłosy nie dajcie się sobie wmówić ze to tarcza albo łożysko. Uszkodzone łożysko będzie słychać jak wciśniecie pedał sprzęgła. Jak sprawdzić – najlepiej ja dysponujemy kanałem albo podnośnikiem . silnik uruchomiany i pracuje na biegu jałowym.-trzeba dokładnie osłuchać okolice sprzęgła ewentualna naprawa kosztowna
7 Jak jesteśmy przy sprzęgle to przejdziemy do wału korbowego. Ze względu na specyficzne ułożyskowanie wału korbowego –zastosowanie panewek z kołnierzami dystansowymi a także samych półpanewek dystansowych mogą występować wzdłużne ruchy posuwiste wału-objawy przy uruchomionym silniku wciskamy pedał sprzęgła i nasł:cenzura: odgłosów tarcia z silnika, drugi sposób to weźmy jakieś narzędzie i przy kole pasowym próbujemy „podważyć” wał –każdy wyczuwalny ruch silnik do remontu – kosztowne
8 Dymienie- przy zapalanie zimnego silnika pojawia się delikatna niebieska chmurka dymu –objaw normalny . Dymienie na czarno przyczyny – wtryskiwacze ., zapchany filtr powietrza . mała przepustowość filtra powietrza,i filtra paliwa ,pompa wtryskowa. Zawór EGR jak występuje . Dymienie na niebiesko – przyczyny - turbina , uszczelka pod głowicą, uszkodzony separator oleju w pokrywie zaworów.