Wiele opon wypada cicho . Nie sztuka kupić cichą i komfortową oponę, lecz taką która trzyma jeszcze inne parametry.
Typowo ciche opony to MICHELIN ENERGY E 3A (ale niektóre mają spękaną gumę już po 3 latach, miałem też tak w innych Michelinach Energy)
Również opony Continentala wypadają cicho, ale jak każda firma niektóre modele to buble. lepiej kupić sprawdzone.
Na pewno ciche i ekonomiczne będą ContiEcoContact 3, natomiast ciche i doskonałe są ContiPremiumContact 2 - te aktualnie używam i trudno mi powiedzieć czy są mało ciche czy bardzo ciche, ale pozostałe parametry jak komfort i przyczepność na deszczu to odjazd! Odjazd! A z wyglądu jak deszczówki w F1, czyli nie jodełka ale podłużne pasy szerokich i głębokich rowków. I są komfortowe w rozmiarze 205/60. W niższych pewnie też. Co jeszcze... trzymają nawet na śniegu, znaczy idzie jechać bez szpery i zawsze ruszyć. Fajny fabryczny rozmiar do E30 to 205/55 R15. Wygląda klasycznie i licznik nie będzie przekłamywał. To taki profil sportowo-turystyczny czyli optimum.
Takie rabaty na letniówki będą do końca lutego, więc warto zagęścić ruchy. O darmowej wysyłce nawet nie wspomnę 8)
Miałem raz do czynienia z Fuldą i raczej odradzam. Firestonem nie jeździłem, ale od znajomych słyszałem nie zbyt pochlebne opinie o nich Za szybko się ździera i trakcja średnia.
Ja teraz myśląc,że nie będzie już zimy założyłem na tył opony Dunlop SP SPORT 9090.
Opony są super, ciche i mega przyczepne na mokrym i na suchym na śniegu kiepskie
Indeks prędkości Y do 300km/h co chyba ma znaczenie bo są z innej gumy.
Panowie wszyscy! Totalnie zbagatelizowaliście temat!!! Pytanie było o ciche i komfortowe opony. A wszyscy podają opony o wyśrubowanych parametrach i w dodatku występujące w dużych średnicach. Z podanych przez Ciebie Drucha nadają się
Toyo proxes T1R i z tego rodzaju dobre są też:
Nokian NRVi
Pirelli P6 (albo P7) - aktualnie używam nowe (nie są komfortowe, wręcz beton jak z pełnej gumy. Ale za to precyzja prowadzenia i wytrzymałość, rekordowo krótka droga hamowania - ewenement wśród opon cywilnych, klasyczna opona z bogatą historą sportową)
oraz Uniroyal Rain Sport (też typowa deszczówka, świetny stosunek parametrów do ceny ale szybko się zużyje i na suchym może płynąć) Zużywam 20 opon rocznie także coś już wiem
Bridgestonów Potenza jest natomiast dużo modeli i te które ja miałem były bebe. Nadawały się wyłącznie na suchy tor w upale... w dodatku po przegrzaniu odchodziły płatami gorzej jak nalewki.
ja caly poprzedni sezon oblatalem na Pirelli PZero Nero i naprawde sa fajniutkie
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-02-13, 22:15
z zimówek polecam Nokian WR - strasznie fajnie trzymają się śniegu
a tak w ogóle, to polecam zakup oponek w internecie - ja kupowałem na www.oponytanio.pl - na prawdę dobre ceny (przesyłka wliczona w cenę)
warto też przejrzeć www.ceneo.pl/opony - są różne sklepy internetowe (choć nie wszystkie) i można wybrać najtańszą propozycję
Jeżeli chodzi o letnie to osobiści epolece tylko jedne... Good Year F1 GSD3, full control na mokrym nie wspominająć o suchym, coś pięknego... pierwszy raz w życiu mam takie oponki którym moge w 100% zaufać 8)
Jeżeli chodzi o letnie to osobiści epolece tylko jedne... Good Year F1 GSD3, full control na mokrym nie wspominająć o suchym, coś pięknego... pierwszy raz w życiu mam takie oponki którym moge w 100% zaufać 8)
No to musza byc naprawde dobre, bo pare osob juz o nich pisze - tylko cos chyba nie ma takich w rozmiarze jaki mnie interesuje czyli 205/55/15
_________________ CrAcOw CiTy
Marzy Mi sie e38 740iL