_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
HyenoX M42B18 [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-04, 18:26
Blacha ma grubość 6 mm. , jest bardzo sztywna i niemozna jej tak sobie wyginac i kształtować z wiadomych wzgledow 8)
Ja tą blache doginalem w ten sposób, że nacinałem blache cienką tarczą fleksem po przeciwnej stronie do kierunku wygięcia. Naciencie bylo tak głębokie zeby własnymi sliłami to zginać. Miejsce wybrane przez tarcze po wygięciu zostało oczywiście zaspawane.
Ot , i cała filozofia.
Załuje tylko, ze nie zrobiłem tego duźo wczesniej to oszczedziłbym sobie nerwów i roboty związanej z klejeniem, bo kleiłem miske ze 3 razy i juz była nie do pospawania tak byla zmasakrowana ale koles co 40 lat w zawodzie wyprowadził ją na cacy. Zresztą na zdjeciu widac jak jest poszarpana, żebra w środkowej czesci starte do zera.
Od kiedy ja załozyłem to uratowałem miske ze 4 razy.
Naprawde polecam kazdemu - wrecz sugeruje
ja mam pytanko ile potrzeba takiej blachy jakie wymiary sa potrzbne.i ile ci zajelo zrobienie tej oslony pozdrawiam
HyenoX M42B18 [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-13, 21:30
O ile dobrze pamiętam wymiary to 40 cm x 60 cm, ale to łatwo możesz sprawdzic bo dlugość brałem od środka ławy do pasa przedniego a szerokość tak aby zakryło miske ale zeby sie załapały śruby ktorymi mocujesz maglownice.
Jeśli dobrze mi się wydaje, to na tym zdjęciu (poniżej) widać oryginalną beemowską osłonę na miskę olejową. Twierdzę że jest ona oryginalna, ponieważ zdjęcie to pochodzi z katalogu o E30...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Wysłany: 2004-12-23, 22:37
No panowie miseczka osłonięta miodzio,ale nikt nie pomyślał,że jak pożądnie pierdyknie tą osłoną to maglownica raczej będzie nadawała sie do skupu metali kolorowych,Wydaje mi się że osłona ta powinna mieć bardziej obły kształt.No ale to tylko moje spostrzeżenia.
_________________ B-ardzo M-iłe W-spomnienia
DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38
Za to tylne rozporki to wrecz okazja.........39E za stalowa!!! Biorac pod uwage, fakt, ze mam rozporke na przod Wiechers to na tyl tez trzeba bedzie kupic.
_________________ 80' E21 323i
HyenoX M42B18 [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-24, 12:29
Darek W-wa 735 napisał/a:
No panowie miseczka osłonięta miodzio,ale nikt nie pomyślał,że jak pożądnie pierdyknie tą osłoną to maglownica raczej będzie nadawała sie do skupu metali kolorowych,Wydaje mi się że osłona ta powinna mieć bardziej obły kształt.No ale to tylko moje spostrzeżenia.
hm, dziwne te twoje spostrzezenia.
a moje sa takie ze maglownicy nic nie bedzie bo niby w jaki sposób masz złe wyobrażenie ale to normalne bo zdjęcia nieoddają tego w sposób rzeczywisty.
PS To ze mam osłone wcale nie zwalnia mnie z faktu ze moge byc beztroski i ładować miche na co tylko popadnie ale jest to tylko zabezpieczenie w razie W
duchPW [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-25, 00:45
z tego co widzę, to maglownica też jest przez tę osłonę w pewien sposób chroniona, zwłaszcza, że na ewentualne uderzenia jest narażona ta część osłony, która jest wysunięta w dół - pod michą, a przy poważnym "W", to i micha pójdzie i nie ma na to rady, ale "W" musi być o wiele poważniejsze, niż jakby tej osłony nie było - także osłona jest moim zdaniem 100% gut
Anonymous Gość
Wysłany: 2004-12-26, 18:05
do kolegi-konstruktora tej plyty!
bardzo ladna robota- gratuluje, jednak nie przekonasz mnie w kwesti chlodzenia ze otwor w spoilerze wystarczy. mialem taka oslone w 325 e30 i niestey bez paru otworow w plycie silnik nie dawal rady...przy ostrej jezdzie
choc tam mialem 6 a nie 4 gary moze dlatego ale jak jezdzisz wolno delikatnie to powinno ci wystarczyc bo nie przekonasz mnie ze przy ostrej jezdzie na kretych drogach wystarczy ci chlodzenie przez otworek w spoilerku......
HyenoX M42B18 [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-26, 20:13
do kolegi V12
najpierw to uzupełnij profil,
ale moge ci odpowiedziec w jaki sposób jest chłodzenie:
a wiec pęd powietrza wpada przez dolny podłużny otwór orginalny w spojlerze przednim M-technik II, miedzy krawędzią osłony a płaszczyzną pasa przedniego jest szczelina okolo 1 cm , tak sie składa ze wyciecie w spojlerze zgrywa sie z tą szczeliną. Wpadające powietrze przepływa idealnie po osłonie i uderza o miske.
Powiem tak. Jak do tej pory przy ostrzejszej jeździe nic sie nie dzialo tzn nie zauwazylem zeby silnik łapał temperature a byłem z ta osloną na Rajdzie Niepodległości i auto dostało po garach.
Nie twierdze tez ze nie masz racji. Nie wiem jakby sie ta osłona zachowala na 6 garach , to trzeba juz zrobić sobie indywidualnie pod swoje wymagania. Myślałem przy robieniu osłony zeby jej nawiercić otwory lub zrobic kilka podłużnych nacięć fleksem w płaszczyźnie czołowej mocowanej do pasa ale stwierdziłem ze w razie komplikacji to zaden problem to wykonać. Narazie jest wszystko wporzo dlatego nic więcej nie robiłem.
Jezeli latem zajdzie taka potrzeba to to zrobie - pożyjemy zobaczymy
Wysłany: 2004-12-26, 20:52
powiem tak:porazka jest miec plyte bez otworow chlodzacych w 6 garach w lato przy duzym upale.mialem tak kiedys i szok.tym bardziej jak jest autko mocno zglebowane to dochodzi do tego cieplo asfaltu itd.osobiscie dolozylem sobie chlodniczke oleju bo nie mialem i wywiercilem otwory najgrubszym wiertlem.zrobilem z plyty biedronke pomoglo...
Wysłany: 2004-12-27, 20:10
HyenoX M42B18 napisał/a:
Darek W-wa 735 napisał/a:
hm, dziwne te twoje spostrzezenia.
a moje sa takie ze maglownicy nic nie bedzie bo niby w jaki sposób masz złe wyobrażenie ale to normalne bo zdjęcia nieoddają tego w sposób rzeczywisty.
PS To ze mam osłone wcale nie zwalnia mnie z faktu ze moge byc beztroski i ładować miche na co tylko popadnie ale jest to tylko zabezpieczenie w razie W
No wszystko dobrze,chodzi mi o to ,że ta osłona jest przykręcona do maglownicy i po udeżeniu osłona się napewno nie odkształci tylko w najlepszym wypadku powyrywa śruby mocujące z maglownicy
DAREK-użytkownik forum
HyenoX M42B18 [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-27, 23:41
do jakiej maglownicy człowieku
jak juz to osłona przymocowana jest od spodu do ławy śrubami, które jednocześnie mocuja maglownice ale oslona nie jest w bezpośrednim działaniu na magiel, a to oznacza ze nie moze jej uszkodzić
Pozatym w razie W, śruby nie zostaną wyrwane, a jeżeli juz to zcięte.
Aha, i jeszcze jedno: Osłona ma pewne kąty natarcia tzn chodzi mi ze nie ma kątów prostych ktore stważałyby bezpośrednie uderzenie co spowodowałoby zcięcie owych śrub
PS. A pozatym z dwojga złego wole wymienic dwie śruby mocujące jezeli ulegną zniszczeniu niż spawać lub kupować miske. ( ekonomia mówi sama za siebie)
Wysłany: 2004-12-28, 21:11
Dobra kolego spoks ,to jest w Twoim autku i mi nic do tego.Ja wyraziłem tylko moje spostrzeżenia.Zyczę Ci abyś jak najmniej walił tą osłoną po glebie.Pozdro.
DAREK-użytkownik forum