BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
!!Zrob to sam - osłona pod miske olejowa!! (HyenoX)
Autor Wiadomość
sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2004-12-01, 23:16   !!Zrob to sam - osłona pod miske olejowa!! (HyenoX)

Tak wyglada zrobienie oslony do ISa (E30) - nadesłał HyenoX

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Wysłany: 2004-12-02, 00:00   

pełen profesionalizm :!:
gratuluje pomyslu :D i dzieki za fotostory :D
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysłany: 2004-12-02, 07:54   

no to mi sie podoba, to jest pancerna ochrona na mieske olejową, brawo pomysłu, sam musze sie za to zabrac :wink:

Pawel-e30 

Wysłany: 2004-12-02, 18:06   

wszystko ładnie pięknie ale powinno być jakieś chłodzenie od spodu.
Takie jest moje zdanie :lol:

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2004-12-02, 19:01   

w ramach chlodzenia mozesz ponawiercac dziury jakims wiekszym wiertlem np 12 ... tylko nie za duzo zeby nie oslabic nadto blachy

Pawel-e30 

Wysłany: 2004-12-02, 19:29   

urbi napisał/a:
w ramach chlodzenia mozesz ponawiercac dziury jakims wiekszym wiertlem np 12 ... tylko nie za duzo zeby nie oslabic nadto blachy

Jezeli twoja wypowiedz urbi jest do mnie skierowana to ja o tym doskonale wiem :lol:

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-02, 20:24   

chlodzenie jest doprowadzone przez dolny wlot w spojlerze,
dzieki za uwagi ale pomyślałem o tym 8)

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2004-12-03, 14:39   

Pawel-E30 napisał/a:
urbi napisał/a:

Jezeli twoja wypowiedz urbi jest do mnie skierowana to ja o tym doskonale wiem :lol:

ciesze sie bałdzo :P niektorzy mogli nie wiedziec :D

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysłany: 2004-12-04, 15:52   

Jakiej grubosci jest ta blaszka?

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-04, 18:26   

Blacha ma grubość 6 mm. , jest bardzo sztywna i niemozna jej tak sobie wyginac i kształtować z wiadomych wzgledow 8)
Ja tą blache doginalem w ten sposób, że nacinałem blache cienką tarczą fleksem po przeciwnej stronie do kierunku wygięcia. Naciencie bylo tak głębokie zeby własnymi sliłami to zginać. Miejsce wybrane przez tarcze po wygięciu zostało oczywiście zaspawane.
Ot , i cała filozofia.
Załuje tylko, ze nie zrobiłem tego duźo wczesniej to oszczedziłbym sobie nerwów i roboty związanej z klejeniem, bo kleiłem miske ze 3 razy i juz była nie do pospawania tak byla zmasakrowana ale koles co 40 lat w zawodzie :wink: wyprowadził ją na cacy. Zresztą na zdjeciu widac jak jest poszarpana, żebra w środkowej czesci starte do zera.
Od kiedy ja załozyłem to uratowałem miske ze 4 razy.
Naprawde polecam kazdemu - wrecz sugeruje :D

pudzian 
upalacz

Wysłany: 2004-12-13, 21:02   

ja mam pytanko ile potrzeba takiej blachy jakie wymiary sa potrzbne.i ile ci zajelo zrobienie tej oslony pozdrawiam :twisted:

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-13, 21:30   

O ile dobrze pamiętam wymiary to 40 cm x 60 cm, ale to łatwo możesz sprawdzic bo dlugość brałem od środka ławy do pasa przedniego a szerokość tak aby zakryło miske ale zeby sie załapały śruby ktorymi mocujesz maglownice.

Zrobienie jej zajęło mi ok 4 godz.

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysłany: 2004-12-14, 06:06   

Myślę, że autor powinien okrasić tą galerię zdjęć jakimś textem i byłby gotowy artykuł do działu ARTYKUŁY na stronie głównej :idea:

co ty na to HyenoX :?: :?:

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2004-12-21, 23:13   

Jeśli dobrze mi się wydaje, to na tym zdjęciu (poniżej) widać oryginalną beemowską osłonę na miskę olejową. Twierdzę że jest ona oryginalna, ponieważ zdjęcie to pochodzi z katalogu o E30...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysłany: 2004-12-22, 06:19   

LUKAS napisał/a:
...Twierdzę że jest ona oryginalna, ponieważ zdjęcie to pochodzi z katalogu o E30...

No tym bardziej że to samo jest w ETK :lol: :lol: :lol:

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Darek W-wa 735 

Wysłany: 2004-12-23, 22:37   

No panowie miseczka osłonięta miodzio,ale nikt nie pomyślał,że jak pożądnie pierdyknie tą osłoną to maglownica raczej będzie nadawała sie do skupu metali kolorowych,Wydaje mi się że osłona ta powinna mieć bardziej obły kształt.No ale to tylko moje spostrzeżenia. :wink:

DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38

Marcin 
Nurburgring Fan

Wysłany: 2004-12-23, 23:25   

Jakby ktos chcial nowa, profesjonalna oslonke do BMW to polecam

http://www.wiechers-sport.de

tylko cena zwala z nog.

Za to tylne rozporki to wrecz okazja.........39E za stalowa!!! Biorac pod uwage, fakt, ze mam rozporke na przod Wiechers to na tyl tez trzeba bedzie kupic.

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-24, 12:29   

Darek W-wa 735 napisał/a:
No panowie miseczka osłonięta miodzio,ale nikt nie pomyślał,że jak pożądnie pierdyknie tą osłoną to maglownica raczej będzie nadawała sie do skupu metali kolorowych,Wydaje mi się że osłona ta powinna mieć bardziej obły kształt.No ale to tylko moje spostrzeżenia. :wink:

hm, dziwne te twoje spostrzezenia.
a moje sa takie ze maglownicy nic nie bedzie bo niby w jaki sposób :?: masz złe wyobrażenie ale to normalne bo zdjęcia nieoddają tego w sposób rzeczywisty.

PS To ze mam osłone wcale nie zwalnia mnie z faktu ze moge byc beztroski i ładować miche na co tylko popadnie ale jest to tylko zabezpieczenie w razie W

:wink:

duchPW
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-25, 00:45   

z tego co widzę, to maglownica też jest przez tę osłonę w pewien sposób chroniona, zwłaszcza, że na ewentualne uderzenia jest narażona ta część osłony, która jest wysunięta w dół - pod michą, a przy poważnym "W", to i micha pójdzie i nie ma na to rady, ale "W" musi być o wiele poważniejsze, niż jakby tej osłony nie było - także osłona jest moim zdaniem 100% gut

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-12-26, 18:05   

do kolegi-konstruktora tej plyty!
bardzo ladna robota- gratuluje, jednak nie przekonasz mnie w kwesti chlodzenia ze otwor w spoilerze wystarczy. mialem taka oslone w 325 e30 i niestey bez paru otworow w plycie silnik nie dawal rady...przy ostrej jezdzie
choc tam mialem 6 a nie 4 gary moze dlatego ale jak jezdzisz wolno delikatnie to powinno ci wystarczyc bo nie przekonasz mnie ze przy ostrej jezdzie na kretych drogach wystarczy ci chlodzenie przez otworek w spoilerku......

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-26, 20:13   

do kolegi V12 :wink:
najpierw to uzupełnij profil,
ale moge ci odpowiedziec w jaki sposób jest chłodzenie:

a wiec pęd powietrza wpada przez dolny podłużny otwór orginalny w spojlerze przednim M-technik II, miedzy krawędzią osłony a płaszczyzną pasa przedniego jest szczelina okolo 1 cm , tak sie składa ze wyciecie w spojlerze zgrywa sie z tą szczeliną. Wpadające powietrze przepływa idealnie po osłonie i uderza o miske.

Powiem tak. Jak do tej pory przy ostrzejszej jeździe nic sie nie dzialo tzn nie zauwazylem zeby silnik łapał temperature a byłem z ta osloną na Rajdzie Niepodległości i auto dostało po garach.

Nie twierdze tez ze nie masz racji. Nie wiem jakby sie ta osłona zachowala na 6 garach , to trzeba juz zrobić sobie indywidualnie pod swoje wymagania. Myślałem przy robieniu osłony zeby jej nawiercić otwory lub zrobic kilka podłużnych nacięć fleksem w płaszczyźnie czołowej mocowanej do pasa ale stwierdziłem ze w razie komplikacji to zaden problem to wykonać. Narazie jest wszystko wporzo dlatego nic więcej nie robiłem.

Jezeli latem zajdzie taka potrzeba to to zrobie - pożyjemy zobaczymy

pozdrawiam

Menel 

Wysłany: 2004-12-26, 20:52   

powiem tak:porazka jest miec plyte bez otworow chlodzacych w 6 garach w lato przy duzym upale.mialem tak kiedys i szok.tym bardziej jak jest autko mocno zglebowane to dochodzi do tego cieplo asfaltu itd.osobiscie dolozylem sobie chlodniczke oleju bo nie mialem i wywiercilem otwory najgrubszym wiertlem.zrobilem z plyty biedronke :wink: pomoglo...

Darek W-wa 735 

Wysłany: 2004-12-27, 20:10   

HyenoX M42B18 napisał/a:
Darek W-wa 735 napisał/a:

hm, dziwne te twoje spostrzezenia.
a moje sa takie ze maglownicy nic nie bedzie bo niby w jaki sposób :?: masz złe wyobrażenie ale to normalne bo zdjęcia nieoddają tego w sposób rzeczywisty.

PS To ze mam osłone wcale nie zwalnia mnie z faktu ze moge byc beztroski i ładować miche na co tylko popadnie ale jest to tylko zabezpieczenie w razie W

:wink:
No wszystko dobrze,chodzi mi o to ,że ta osłona jest przykręcona do maglownicy i po udeżeniu osłona się napewno nie odkształci tylko w najlepszym wypadku powyrywa śruby mocujące z maglownicy

DAREK-użytkownik forum

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-27, 23:41   

do jakiej maglownicy człowieku :!:
jak juz to osłona przymocowana jest od spodu do ławy śrubami, które jednocześnie mocuja maglownice ale oslona nie jest w bezpośrednim działaniu na magiel, a to oznacza ze nie moze jej uszkodzić :!:

Pozatym w razie W, śruby nie zostaną wyrwane, a jeżeli juz to zcięte.

Aha, i jeszcze jedno: Osłona ma pewne kąty natarcia tzn chodzi mi ze nie ma kątów prostych ktore stważałyby bezpośrednie uderzenie co spowodowałoby zcięcie owych śrub

PS. A pozatym z dwojga złego wole wymienic dwie śruby mocujące jezeli ulegną zniszczeniu niż spawać lub kupować miske. ( ekonomia mówi sama za siebie)

pozdro

Darek W-wa 735 

Wysłany: 2004-12-28, 21:11   

:lol: Dobra kolego spoks :wink: ,to jest w Twoim autku i mi nic do tego.Ja wyraziłem tylko moje spostrzeżenia.Zyczę Ci abyś jak najmniej walił tą osłoną po glebie.Pozdro.

DAREK-użytkownik forum

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi