BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sterownik centralnego zamka - podłączenie
Autor Wiadomo
Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-08-06, 22:44   Sterownik centralnego zamka - podłączenie

Mam nadzieje że w tym dziale mi pomożecie

Kupiłem sterownik, no i teraz podłączenie. Cały mózg mojego centralnego z tego co się zorientowałem jest pod głośnikiem od str. kierowcy. Wyciągnąłem go iiii... trochę za dużo przewodów

W sterowniku moim jest do podłączenia:

- fioletowy - światłą postojowe(+)

- czerwony (+)

- czarny (-)

- różowy - kanał dodatkowy (+)

W drzwiach mam już fabrycznie dwa przewody: fioletowy i czarny, myślałem że do nich coś podłączę, i myślę ze to po prostu (+) i (-)

Ale co z fioletowym ze sterownika? Podłączać, czy nie trzeba?

dalej jest jeszcze kilka innych kabelków:
- szary
- brązowy
- niebieski
- zielony
- żółty
- żółto/czarny

No i gdzie niby te mam podłączyć?? We wtyczce którą znalazłem pod głośnikiem nie ma takich kolorów więc nie wiem za bardzo co i gdzie.

Chłopaki jak wiecie, zakładaliście to piszcie plis, bo chce zaoszczędzić na elekryku:)

był jeszcze jakiś " interfejs centr. zamka" rozrysowany ( diagramy: zamek sterowany (-), zamek sterowany (+), zamek pneumatyczny)i tam oznaczenia typu: NC, COM, NO. O co chodzi?

Jak trzeba to postaram się o skan schematu, albo fota jakaś...

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-08-07, 23:22   sterownik

Witam !! Najpierw dokładnie napisz co robisz bo nie wynika to z Twojego postu. Czy masz juz sterownik centralnego zamka ( oryginalny BMW , czy masz moze "zwykły sterownik kupowany w zestawach ??) , czy masz siłowniki w drzwiach czy je dpoiero montujesz , bo ,sorry , ale nic z Twojego postu nie wynika.
Co do oznaczen, to NC - styk normalnie (bez napięcia zwarty ) NORMAL CLOSED
NO - styk normalnie ( bez napięcia ) otwarty NORMAL OPEN
COM - przewód wspólny , najczęściej "masa" (-12 V)
PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Bartek_P

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2006-08-08, 00:04   

Chciałem coś napisać , ale heniu zrobił to zamnie.
Napisz kolo o co ci biega to napewno znajdzie się jakaś rada

Mauser 

Wysany: 2006-08-08, 22:42   

Sprawa wygląda tak, że mam centralny, tylko że na kluczyk, a nie chce mieć kluczyka tylko pilota. Centralny jest oryginalny bmw. Pytałem sprzedawcy, powiedział mi że taki zestawik jest odpowiedni. Mam centralkę kabelki j,ak już pisałem piloty, i instrukcję z której niezawiele wiem Co jeszcze napisać? Jak potrzeba skan jakiś, zdjęcia to pisac - będą

henry 

Wysany: 2006-08-08, 23:17   sterownik

.....Witam !! No teraz sprawa jest jasna. Masz podłączyć "centralkę" ze swojego zestawu z pilotem tak by sterowała istniejącą instalacja centralnego zamka "na kluczyk".Poza podłączeniem zasilania i "masy" musisz znaleźć w oryginalnej centrali dwa przewody: jeden od zamykania i drugi od otwierania siłowników. Do nich masz podłączyc wyjścia "zamykanie" i "otwieranie" ze swojego zestawu.Do przewodu niebieskiego przy oryginalnej cetrali podpinasz Twoje "zamykanie" a do przewodu białego podłączasz "otwieranie" i to cała filozofia. W razie pytan ,jak mozesz prześlij mi na PW schemat Twojego zestawu..................PZDR - henry

Mauser 

Wysany: 2006-08-09, 23:43   

1) - centralka oryginalna jak rozumiem - pod głosnikiem z lewej strony

2) - kable jak piszesz do niebieskiego oryginału zamykanie, do białego oryginały - otwieranie. Podłączenie czyli przylutowanie? Czy jakaś skrętka czy coś?

3) - tak jak pisałe zauważyłem w drzwiach gniazdo z przewodem czarnym i fioletowym. Czy to może być "+" i "-"? Sprawdzić miernikiem jak rozumiem

No i sprawa taka. Jeśli tylko 4 przewody wykożystystuję to po co ich aż tyle w dokupionej centralce? Rozumiem są tam jakieś wyjścia na syrenę czy coś, ale reszta...??

Pozdrówka

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-08-10, 09:04   

czarny i fioletowy w wiazce drzwi to kable na elektryczne szyby jak ich nie masz to nie sa nigdzie podłaczone

dodatkowe kable w centralce ktura kupiłes mozna pewnie podłączyc do sterowania innymi urzadzniami jak masz dwa przyciski na pilocie ja drugim przyciskiem zapalam swiatła postojowe :d znajomy elektryk mi podłaczył

henry 

Wysany: 2006-08-11, 17:20   sterownik

........Wszystko powyżej sie zgadza , a łączenia tylko przez lutowanie , zadne skrętki .........i dobra izolacja....PZDR - henry

Mauser 

Wysany: 2006-08-11, 17:52   

Powyżej są skany schematów które dostałem wraz z centralką. Można z tego wywnioskować coś? Np. że centralka jest OK, albo że jest do du..?

henry 

Wysany: 2006-08-11, 20:52   sterownik

.....Witam !! Jest wszystko OK. czyli prawidłowo i da sie wykorzystac Twój sterownik do sterowania oryginalnym zamkiem centralnym "beemki"............Musisz użyc przewodów opisanych jako "interfejs" ( na górnym rysuku sterownika wychodza ze złącza 10-pinowego i tam sa nieopisane.Opis pojawia sie dopiero nizej ( zamykanie , otwieranie) .Zamek w BMW jest sterowany (-) ( przynajmniej w mojej E30)................Pisz na PW jak cos nie jest jasne......................PZDR - henry

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-08-30, 10:03   a jak w e36

a jak bedzie z e36 ... gdzie jest sterownik zamka (oryginalny) i czy jest tez sterowany masa???

Mauser 

Wysany: 2006-08-30, 18:27   

Widzisz.... mój sterownik miał schemat, wszystko niby OKAY, pytałem Henry'ego, pisał mi jak mam podłączyć. Wydawało się oK, ale jednak nie działał... Były po prostu trochę inne kable niż w schemacie - dokładnie nie wiem jakie, bo zrobił mi to elektryk w 5 minut i nawet nie zdążyłem zauważyć co i jak

Jak chcesz zrobić to co ja, to radzę ze steronikiem na wierzchu jechać do elektryka, to zrobi CI to w chwilę i za flaszkę. No chyba ze masz o tym pojęcie, i już robiłeś w innym autku

Gdzie jest sterownik znajdziesz na stronie : http://www.realoem.com/bmw/select.do

Bartek_P

Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2006-08-30, 22:26   

W e36 sterownik jest pod schowkiem z prawej strony za sterownikiem absu.
Sterowanie masą , ale nie pamiętam jakie kolory, da się zrobić ryglowanie z pilota ale trzeba do tego trochę inwencij twórczej i pojęcia.
Chyab ze masz coupe to jest sterowany plusem zależy jeszcze od rocznika

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-09-24, 10:32   

Bartek_P napisa/a:
W e36 sterownik jest pod schowkiem z prawej strony za sterownikiem absu.
Sterowanie masą , ale nie pamiętam jakie kolory, da się zrobić ryglowanie z pilota ale trzeba do tego trochę inwencij twórczej i pojęcia.
Chyab ze masz coupe to jest sterowany plusem zależy jeszcze od rocznika

zrobione :!: ale sterowanie jest + :!: :!: w e36 .... i kolory kabli ... hmmm nie ma tych kabli :mrgreen: :lol: wlutowalem sie w sterownik .... piny 25 i 24 :!:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: