Wysany: 2006-08-06, 22:44 Sterownik centralnego zamka - podłączenie
Mam nadzieje że w tym dziale mi pomożecie
Kupiłem sterownik, no i teraz podłączenie. Cały mózg mojego centralnego z tego co się zorientowałem jest pod głośnikiem od str. kierowcy. Wyciągnąłem go iiii... trochę za dużo przewodów
W sterowniku moim jest do podłączenia:
- fioletowy - światłą postojowe(+)
- czerwony (+)
- czarny (-)
- różowy - kanał dodatkowy (+)
W drzwiach mam już fabrycznie dwa przewody: fioletowy i czarny, myślałem że do nich coś podłączę, i myślę ze to po prostu (+) i (-)
Ale co z fioletowym ze sterownika? Podłączać, czy nie trzeba?
dalej jest jeszcze kilka innych kabelków:
- szary
- brązowy
- niebieski
- zielony
- żółty
- żółto/czarny
No i gdzie niby te mam podłączyć?? We wtyczce którą znalazłem pod głośnikiem nie ma takich kolorów więc nie wiem za bardzo co i gdzie.
Chłopaki jak wiecie, zakładaliście to piszcie plis, bo chce zaoszczędzić na elekryku:)
był jeszcze jakiś " interfejs centr. zamka" rozrysowany ( diagramy: zamek sterowany (-), zamek sterowany (+), zamek pneumatyczny)i tam oznaczenia typu: NC, COM, NO. O co chodzi?
Jak trzeba to postaram się o skan schematu, albo fota jakaś...
Witam !! Najpierw dokładnie napisz co robisz bo nie wynika to z Twojego postu. Czy masz juz sterownik centralnego zamka ( oryginalny BMW , czy masz moze "zwykły sterownik kupowany w zestawach ??) , czy masz siłowniki w drzwiach czy je dpoiero montujesz , bo ,sorry , ale nic z Twojego postu nie wynika.
Co do oznaczen, to NC - styk normalnie (bez napięcia zwarty ) NORMAL CLOSED
NO - styk normalnie ( bez napięcia ) otwarty NORMAL OPEN
COM - przewód wspólny , najczęściej "masa" (-12 V)
PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Sprawa wygląda tak, że mam centralny, tylko że na kluczyk, a nie chce mieć kluczyka tylko pilota. Centralny jest oryginalny bmw. Pytałem sprzedawcy, powiedział mi że taki zestawik jest odpowiedni. Mam centralkę kabelki j,ak już pisałem piloty, i instrukcję z której niezawiele wiem Co jeszcze napisać? Jak potrzeba skan jakiś, zdjęcia to pisac - będą
.....Witam !! No teraz sprawa jest jasna. Masz podłączyć "centralkę" ze swojego zestawu z pilotem tak by sterowała istniejącą instalacja centralnego zamka "na kluczyk".Poza podłączeniem zasilania i "masy" musisz znaleźć w oryginalnej centrali dwa przewody: jeden od zamykania i drugi od otwierania siłowników. Do nich masz podłączyc wyjścia "zamykanie" i "otwieranie" ze swojego zestawu.Do przewodu niebieskiego przy oryginalnej cetrali podpinasz Twoje "zamykanie" a do przewodu białego podłączasz "otwieranie" i to cała filozofia. W razie pytan ,jak mozesz prześlij mi na PW schemat Twojego zestawu..................PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
1) - centralka oryginalna jak rozumiem - pod głosnikiem z lewej strony
2) - kable jak piszesz do niebieskiego oryginału zamykanie, do białego oryginały - otwieranie. Podłączenie czyli przylutowanie? Czy jakaś skrętka czy coś?
3) - tak jak pisałe zauważyłem w drzwiach gniazdo z przewodem czarnym i fioletowym. Czy to może być "+" i "-"? Sprawdzić miernikiem jak rozumiem
No i sprawa taka. Jeśli tylko 4 przewody wykożystystuję to po co ich aż tyle w dokupionej centralce? Rozumiem są tam jakieś wyjścia na syrenę czy coś, ale reszta...??
czarny i fioletowy w wiazce drzwi to kable na elektryczne szyby jak ich nie masz to nie sa nigdzie podłaczone
dodatkowe kable w centralce ktura kupiłes mozna pewnie podłączyc do sterowania innymi urzadzniami jak masz dwa przyciski na pilocie ja drugim przyciskiem zapalam swiatła postojowe :d znajomy elektryk mi podłaczył
........Wszystko powyżej sie zgadza , a łączenia tylko przez lutowanie , zadne skrętki .........i dobra izolacja....PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
.....Witam !! Jest wszystko OK. czyli prawidłowo i da sie wykorzystac Twój sterownik do sterowania oryginalnym zamkiem centralnym "beemki"............Musisz użyc przewodów opisanych jako "interfejs" ( na górnym rysuku sterownika wychodza ze złącza 10-pinowego i tam sa nieopisane.Opis pojawia sie dopiero nizej ( zamykanie , otwieranie) .Zamek w BMW jest sterowany (-) ( przynajmniej w mojej E30)................Pisz na PW jak cos nie jest jasne......................PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
Widzisz.... mój sterownik miał schemat, wszystko niby OKAY, pytałem Henry'ego, pisał mi jak mam podłączyć. Wydawało się oK, ale jednak nie działał... Były po prostu trochę inne kable niż w schemacie - dokładnie nie wiem jakie, bo zrobił mi to elektryk w 5 minut i nawet nie zdążyłem zauważyć co i jak
Jak chcesz zrobić to co ja, to radzę ze steronikiem na wierzchu jechać do elektryka, to zrobi CI to w chwilę i za flaszkę. No chyba ze masz o tym pojęcie, i już robiłeś w innym autku
Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2006-08-30, 22:26
W e36 sterownik jest pod schowkiem z prawej strony za sterownikiem absu.
Sterowanie masą , ale nie pamiętam jakie kolory, da się zrobić ryglowanie z pilota ale trzeba do tego trochę inwencij twórczej i pojęcia.
Chyab ze masz coupe to jest sterowany plusem zależy jeszcze od rocznika
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
W e36 sterownik jest pod schowkiem z prawej strony za sterownikiem absu.
Sterowanie masą , ale nie pamiętam jakie kolory, da się zrobić ryglowanie z pilota ale trzeba do tego trochę inwencij twórczej i pojęcia.
Chyab ze masz coupe to jest sterowany plusem zależy jeszcze od rocznika
zrobione ale sterowanie jest + w e36 .... i kolory kabli ... hmmm nie ma tych kabli wlutowalem sie w sterownik .... piny 25 i 24