to czy ma 122 czy 129 koni to mało ważne.
Ważniejsze jest czy masz zwykłą ete czy super.ete .
Moja syper.eta miała czujnik położenia wału z przodu silnika na kole pasowym.
Stare ety mają z tego co wiem czujnik na kole zamachowym.
stare ety mają głowice podobne jak m20b20/m20b23 a nowe jak m20b25 i do s.ety tylko takie ( 885) głowice można zakładać.
No i nie zadawaj jednego pytania kilka razy bo to oznaka buractwa i braku minimum kultury internetowej.
do tego gdybys przeszukał forum nie zadawałbys pytania - bo było o tym naprawde sporo mówione.
Moja to zwykla eta bo ma czujnik na kole zamachowym. Pytam bo podczas zakupów, niektóre pierdoły są wg katalogu inne. Dla przykładu dane techniczne na tej twierdzą ze powinny byc rożne świece?
ps.
wiem ze na forum jest wiele postów na temat ety i superety. Wiekszośc tych postów przeczytałem. Mi generalnie chodzi o to czy te dwa silniki 90 i 95 kW się rozniły tylko mocą? Niby nie istotne ale jednak w sklepie z czesciami pytania zadawali i w katalogach są rozdzielone?
_________________ E30 M20B27 S3.64
Ostatnio zmieniony przez Gangstapcf 2006-08-15, 08:18, w caoci zmieniany 1 raz
No i super - poczytaj tą tabelke troszke -a znajdziesz tam podane typy świec i ( co wazne )
kawałki numerów silnika ( M20 (27 6KA)
M20 (27 6KB) ) teraz sprawdz w dokumentach do swojego silnika czy jest "KA" - czy "KB"
i masz pewnosc na 100%.
No i super - poczytaj tą tabelke troszke -a znajdziesz tam podane typy świec i ( co wazne )
kawałki numerów silnika ( M20 (27 6KA)
M20 (27 6KB) ) teraz sprawdz w dokumentach do swojego silnika czy jest "KA" - czy "KB"
i masz pewnosc na 100%.
Wszystko wpo, tylko moja prosba czy ktos by mogł zobaczyc w wolnym czasie na tą stronkę i potwierdzic ze mozna sie opierac na tych danych.
W skrocie roznily sie:
- glowica - w starej taki sam odlew co w 2.0, w superecie taki jak w 2.5 - chociaz to nie te same glowice, roznia sie punktami podparcia walka i sprezynami zaworowymi, ale mozna je bez problemu przekladac
- tlokami - stara ma plaskie, super ma wypukle (stad zmiana glowicy)
- sterownik - w ecie motronic 1.0, w superecie motronic 1.1 jesli sie nie myle
- osprzet - z rzeczy bardziej rzucajacych sie w oczy stara eta ma czujnik obrotow walu przy skrzyni, stare gniazdo diagnostyczne, silniczek krokowy nad pokrywa rozrzadu polaczony z guma od przeplywki dlugim wezem, a supereta ma czujnik na kole pasowym, nowe zlacze diagnostyczne (z pacmanem) i krokowca na gumie zaraz przed przepustnica.
Tak jak napisal Lukas, w 87 powiniennes miec superete, ale roznie moglo byc - szlifierka i spawarka to dosc popularne narzedzia, wiec nr silnika i VIN-em bym sie za bardzo nie sugerowal
A co do tej stronki to o ile sie nie myle fabryka zalecala swiece NGK a nie bosh. Ale jesli dobrze pamietam to rzeczywiscie eta ma inne swiece niz supereta.